Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süleyman Ulusoy ve Engelliler

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2014 01:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 01:25


 

Ülke nüfusumuzun resmi olarak %14,7 si Engelli olarak açıklanmakta ise gayri resmi olarak bu rakam %21 i bulmaktadır ve yine ülke genelinde günümüz itibarı ile Engelliler için 1800 adet Özel Rehabilitasyon Merkezi bulunmaktadır. yaklaşık 6-7 yıl önce kendisi ile tanıştığım ve o dönem toplantıya davet ettiğim ÖZEL TUNAM REHABİLİTASYON MERKEZİ sahibi Süleyman Ulusoy bizleri kırmayarak toplantımıza iştirak etmiş ve sorunları anlatmış ve karşılığında çözüm şekillerini'de gayet mantıklı bir şekilde açıklamıştı ve yine o günden itibaren bizlerle temas kuran engelli ailelerini bu davaya ömrünü harcamış olan Süleyman Ulusoy'a yönlendirdiğimizde tüm ailelere elinden geldiğince yardımcı olmuştu.ve geçtiğimiz hafta kendisini yine bu tarzda bir toplantıya davet ettik bizleri kırmadan davete icabet etti bazı engelli Anne ve Babalarını'da davet ettiğimiz toplantıda Süleyman Ulusoy'dan hem teknik hem siyasi konuda faydalandık ancak Ulusoy'un bir hayli ciddi manada rahatsızlığını dinleyince üzüldük kendisini insan sevgisi ile geliştirmiş ve bu davaya adamış bir gönül insanının kırgınlığı bizleri bir hayli üzdü İnsanoğlu yaptığı işi seviyorsa başarılı olma şansı daima daha yüksektir Süleyman Ulusoy böyle bir insan ve samimiyetle yaptığı işi maalesef yine rant hesabıyla bozmaya çalışanlar çıkıyor karşısına Tüm çocukların eğitim alması Anayasal haktır diyen Ulusoy bu hakkın ranta yenildiğini söylüyor teknik donanıma,bilgi,birikim,kadro ve ekipmana sahip olmayan kişilerin Siyasi kanalı kullanarak rehabilitasyon merkezi açtıklarını üzülerek anlattı.Toplantı sonunda mutabık kalarak aldığımız karar ile ocak ayında Engelli vatandaşlarımız için bir panel düzenleme kararı aldık umarım bir nebze faydamız olacaktır bu konuda haklarını bilmeyen ve bu tür Rehabilitasyon Merkezlerine ulaşamayan Engelli ve Aileleri var Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden %20 raporu olan bu okullara baş vurabilir ücretsiz olarak faydalanabilir bazı engelliler okula gelmese'de sağlık raporları bez raporu alımlarına'da yardımcı oluyorlar şu an 280 öğrenciye hizmet veren Süleyman Ulusoy Bursa merkez ilçelerinin yanı sıra Mudanya,Gürsu,Kestel,Görükle,Hasanağa gibi geniş bir alana hizmet vermekte.

Dört farklı Engelli vatandaşımızın eğitimini yapan Süleyman Ulusoy ve ekibi ağırlıklı olarak. Zihinsel,Bedensel,Otistik ve Özel Öğrenme Güçlüğü Konularında uzmanlar.Hepimizin sağlıklı olduğumuz anlarda önemsemediğimiz Engelli vatandaşlarımıza karşı duyarlı olmalıyız ve unutulmasın'ki her sağlam vatandaş bir Engelli adayıdır.

ENGELLİ NEDİR NE DEMEKTİR

Engelli, fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan İnsanlara verilen genel isimdir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hali için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler.

TÜRLERİ

Genel hatlarıyla ele alınırsa 3 ana türde engellilik durumu söz konusudur. Vücudun bütünselliği anlamındaki bir engelin dolaylı olarak bir çok farklı ve değişik şekillerde bireye engeller oluşturduğu görünmektedir.

FİZYOLOJİK ENGEL

Kişi,doğuştan veya sonradan geçirdiği hastalık veya kaza nedeniyle vücut içerisinde yer alan hayati organların fonksiyon yetersizliği nedeniyle oluşan durumunda kişi fizyolojik olarak engelli olmaktadır. Mobilite bozuklukları, solunum bozuklukları, organ yetmezlikleri bunun örnekleridir.

FİZİKSEL ENGEL

Teknik olarak vücut yaşam fonksiyonlarını fazla etkilemeyen el ayak gibi uzuv kaybı veya uzuv felci gibi durumlarda fiziki hareket özgürlüğünün kısıtlandığı durumların genel olarak adlandırılmış engel kategorisidir. Örneğin, yürüme engellilik, ortopedik engellilik vs.

ZİHİNSEL- NÖROLOJİK KONTROL PROBLEMİ

Doğuştan veya sonra işitme veya görme engelli veya daha geniş kapsamda beyin ile ilgili algılama ve algıladığını doğru yorumla'yamama durumları, algısal engellilik sınıfına girer. Bunların arasında öğrenme bozuklukları, dikkat yetersizlikleri/eksiklikleri, görme bozuklukları (körlük), işitme bozuklukları (sağırlık), psikiyatrik bozuklukları (duygusal algı bozuklukları, sosyal bozukluklar ; algılananları yorumla'yamama sorunları, yanlış dürtülenme, vb.) sayılabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.