Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süleyman Soylu’ya yetki

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 00:00
Fetö terör örgütü ile mücadelenin üst noktasına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu getirildi. Kararlı ve atak bir yapıya sahip olan Süleyman Soylu tempolu bir şekilde aldığı görevlere layık olmaya çalışırken gözünü budaktan sakınmıyor.

Karakter yapısını bildiğimiz ve yakından tanıdığımız Süleyman Soylu kuralcı ve daha çok bürokrasiden gelme bakanların aksine bir çok başarılı çalışmaya, cesareti ile imza atacaktır kanısındayım. İktidar partisine de muhalefet partilerine de Soylu tarzı kişiler gerekir. Aldığı görevi layığı ile yapan muhalefette ise iktidarı alaşağı edecek donelerle ortaya çıkıp halka hitap edebilecek kıvrak zekada kişilerin çoğalması şarttır.

4 yıl öncesinden başlayarak günümüze dönersek… 2012 yılında, o dönemde AK Parti Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından partiye davet edilmişti Süleyman Soylu. 5 Eylül 2012’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ne katıldı ve hızla yükseldi.

Partiye girdikten sadece birkaç hafta sonra yapılan, AK Parti 4. Olağan Genel Kurulunda partinin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğine seçildi. Ardından da Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. 1,5 yıl süreyle Ar-Ge Başkanlığı görevini yürüten Soylu, 14 Nisan 2014 tarihinde Teşkilat Başkanlığına atandı. Teşkilat Başkanlığı görevine getirilmesi bazı partililer tarafından eleştirildi. Teşkilatın ‘partinin mahremi’ olduğunu savunanlar, partiye yıllardır hizmet eden isimler yerine, ‘dışarıdan’ bir ismin getirilmesini sorguladı. Ama bu eleştiri daha çok kulaktan kulağa konuşuldu. Rahatsızlık kamuoyuna yansıtılmadı. Bu tepkileri bizler çok sık duyduk ve bu tarz olaylarda dışarıdan gelen birinin üst görevlere geçmesi kolay hazmedilmez, ancak tepki koyanlara gülümsedik. Siz Soylu'yu tanımıyorsunuz, sabırlı olun, ona hayran kalıp dua edeceksiniz demiştik. Bir süre sonra Soylu ile görüşen, konuşmasını dinleyenler bize haklı olduğumuzu mutlu bir şekilde itiraf ediyorlardı. Soylu’nun Teşkilat Başkanlığı dönemindeki performansı ise parti içinde takdir topladı. Soylu’nun bu dönemdeki çalışmaları ile ‘göz doldurduğu’ yorumu yapıldı. Süleyman Soylu 7 Haziran 2015 seçimlerinde 25. dönem milletvekili olarak Meclis’e girdi. 1 Kasım 2016 seçimlerinde de 26. Dönem AK Parti Trabzon Milletvekili seçildi. 23 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev aldı. AK Parti’de Genel Başkan değişiminden sonra Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümette de koltuğunu korudu.

TRT’yi darbecilerden alan bakan Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2016 gecesindeki darbe girişimi sırasında öne çıkan isimlerden biri oldu. O gece darbeci askerler bildiri okumak için TRT’ye gitti. Darbeci askerlerin TRT’ye gittiğinin duyulması üzerine halkla birlikte TRT’ye gidenler arasında Süleyman Soylu da yer aldı. Darbeci askerler bildiri okutmayı başardılar ancak bir süre sonra TRT’den çıkartıldılar.

Halkla birlikte TRT stüdyolarına giren Süleyman Soylu için o akşam TRT’yi darbecilerden alan bakan yorumu yapıldı, oysa bir çok isme ulaşılamazken Soylu'nun ortaya çıkıp biz buradayız demesi bir çok dengeyi değiştirdi diyebiliriz. Süleyman Soylu aynı zamanda darbe girişiminin ardından, ABD’nin Türkiye’ye, ‘ilişkilerimiz etkilenir’ demesine neden olan açıklamayı yapan ilk isim oldu. Çünkü Soylu, darbe girişiminin hemen ertesi günü, 'darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu' söyledi.

Soylu, "Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD'ye aylardır Fethullah Gülen konusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fethullah Gülen'i vermek zorundadır" demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanları John Kerry ve Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Kerry, ABD'nin, soruşturmayı yürütmesinde Türk yetkililere yardım etmek istediğini açık olarak dile getirdi. Ancak, ABD'nin başarısız darbe girişimiyle ilişkisine dair imâların veya iddiaların tamamen yanlış olduğu ve ikili ilişkilere zarar vereceğini de söyledi” derken, Soylu'nun açıklamasını kastediyordu.

31 Ağustos 2016 akşamında Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Başbakan’ın açıklama yapacağının duyurulması önemli bir açıklamanın yapılacağının göstergesi oldu. Yıldırım’ın yaptığı ve sadece bir dakika süren açıklama ile İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın istifa ettiği, yerine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun getirildiği açıklanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.