Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süleyman Demirel’i anlamak (2)

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2015 00:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2015 00:56

 

Süleyman Demirel'i bizler İnsan olarak anlayabildik mi? dersiniz sevgili okurlar vizyonu ve misyonu olan Demirel'in vefatı ile birlikte geride bizlere bıraktığı hizmetlerin bir bölümünü okuyalım

 

 

SÜLEYMAN DEMİREL'İN İCRAATLARI

GAP Projesi ilk önce Abdülhamid'in düşündüğü bir çalışmaydı ardından Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün hayalinde olup, yapamadığı bir projeydi. Süleyman Demirel Mühendislik yaptığı dönemlerde bir grup arkadaşı ile Fırat nehrinin kenarında piknik yapmaya gider. Mangal yakılır, yemekler hazırlanır, fakat Demirel ortalıkta yoktur arkadaşları bir telaşa kapılır aramaya başlarlar ve kendisini… Fırat nehrinin kenarında akan suyu izleyip ağlarken görürler. Ne olduğunu soran arkadaşlarına; ‘Bu su boşa akıyor ve benim ülkem karanlıkta oturuyor’ der. Başbakan olunca öncelikle Barajlar yaparak aydınlık Türkiye'nin mimarı olmuştur.

Süleyman Demirel bir gün Urfa ziyareti yapar. Köyden geçerken yaşlı bir kadının yerdeki çamurlu suyu helkesine doldurduğunu görür; yaklaşır: ‘Teyze ne yapacaksın bu suyu?’ Teyze ise ‘Eve götürüyorum, orada süzüp, yemek yapacağım’ deyince Demirel üzülür ve yardımcısı Mehmet Gölhan'a acilen rapor hazırlamasını ister ve GAP Projesinin gerçek serüveni başlar: “Fırat ve Dicle nehirleri boşuna akıp gidiyordu. Bunları aldık, çatlak topraklara götürdük. Bunun adına GAP Projesi dedik ve giriştik. 30 milyar dolarlık bir projeydi”

 

"Türkiye değişmiştir ve bir dönüşüm olmuştur"

 

Süleyman Demirel'li Türkiye 1965 yılından itibaren Planlı Kalkınma Dönemine girmiştir. Beşer yıllık kalkınma planları yapılmış ve bunlar başarı ile uygulanmış, böylece devamlı bir kalkınma sağlanmıştır. Bu dönemde yıllık %5 enflasyon ve % 7 kalkınma hızı ile dünyada örnek bir ülke olmuştur.

10 Ekim 1965 genel seçimleri ile Adalet Partisi % 53 oy ile tek başına iktidara gelince Türkiye Demokrat Parti’nin 1950 yıllarında izlediği ekonomi siyasetine yeniden döndü. 12 Haziran 1966 tarihinde Fırat Nehri üzerinde Keban Barajı’nın temeli atıldı. 5 Ekim 1967 tarihinde Tokat Almus Barajı hizmete girdi. 29 Aralık 1966 tarihinde Ambarlı Santralı hizmete açıldı. 29 Mayıs 1967 tarihinde Kesikkaya Baraj ve Santralı hizmete girdi. 5 Ağustos 1967 tarihinde Altınapa Barajı hizmet vermeye başladı.

 “Büyük Türkiye” AP ve onun genel başkanı Demirel’in temel sloganı oldu. AP hükümetinin ilk dört yıllık dönemi ekonomik bakımdan ülkenin hızlı bir kalkınma içinde olduğu bir dönemdir. Bu dönemde pek çok yatırım yanında 20 Şubat 1970 yılında İstanbul Boğaz köprüsünün temeli atıldı. En önemlisi de 14 Mayıs 1969 tarihinde AP’nin iktidara geldiği gün DP’lilerin hakları geri verildi.

Gelişim ve değişimi yaşayan Türkiye bu dönemde AP 12 Mart 1971 muhtırası ile hükümetten uzaklaştırılmış ve istikrarsız partiler üstü hükümet denemelerine sahne olmuş ve 1974–75 yılı CHP-MSP koalisyonu ve 1978 hileli CHP (Ecevit) hükümeti kurulmuş başka partilerden Bakan yapılma vaadiyle GÜNEŞ MOTEL  Milletvekili transferleri siyaset tarihimize yazılmıştır. Ecevit’in devamlı olarak vurguladığı ‘Köykent Projelerinin’ bu kalkınma dönemine sağladığı bir artısı olmadığı gibi, yatırımlara sekte vurmanın ötesinde bir faydası da olmamıştır. Diğer koalisyon partilerinin beylik sloganlar dışında ne projeleri ne de planları yoktu. 1971 yılında I. Boğaz Köprüsünün temeli atıldığı zaman Ecevit’in “Boğaz köprüsü lükstür. Buradan zenginler geçecektir” diyerek “Zap suyuna köprü yapalım” kampanyası başlatması vizyon farkını ortaya koymuştur.

1965 yılında Türkiye’nin 3 barajı vardı. 1980 yılına gelince 150 büyük baraj ve 200 küçük baraj (Gölet) yapılmıştır. Bunlar hem sulama, hem de elektrik üretimi sağlamışlardır. 1965 yılında Türkiye’nin 508 köyünde elektrik varken bu sayı 1980 yılında 18.345’e çıkarak köylerin % 80’ine ulaşmıştır.

12 Eylül 1980 ihtilali yapılarak yatırımlar durdurulmamış olmasaydı GAP, DAP (Doğu Anadolu Sulama Projesi) Büyük Konya Ovası Sulama Projesi, Iğdır, Çarşamba, Bursa, Manisa, Antalya, Aksaray, Aras Ovası, Menderes Havzası ve Ceyhan Ovası Sulama Projeleri hayata geçecekti. Darbe şakşakçıları bunun manasını iyi anlamalıdır.

 

Dini Hizmetler ise Diyanete bütçeden büyük paylar ayrılmış ve yüzlerce Kur’an kursu açılmasına müsaade edilmiştir. Yine binlerce Cami yapılmış ve yapılan her camiye kadro tahsis edilerek 60 bin camiye kadro verilmiştir. İmam-Hatipler kadrolarına kavuşturulmuştur. İmam-Hatip Liselerinin sayısı 450’ye çıkarılmıştır. 10 adet “İslam Enstitüsü” açılmış İmam-Hatip Lisesi öğrenci mezunlarına ihtisas yapma ve yüksekokul mezunu olma imkanı sağlanmıştır. 12 Eylül sonrasında bunların ikisi Yozgat İslam Enstitüsü ve Erzurum İslami İlimler Akademisi kapatılmıştır.

Dış politikada AP İslam Ülkelerine dostane münasebetleri geliştirmeye yönelik bir politika izlemiştir. 1969 Arap-İsrail savaşında Müslüman Arapları açıktan destekleyerek Müslüman devletlerin sempatisini kazanmış, 22–25 Eylül 1969 tarihinde ilk olarak Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanan İslam Devletleri Zirvesinde ülkemizi Dış İşleri Bakanımız İhsan Sabri Çağlayangil temsil etmiştir.

DP lideri Menderes “Bu millet Müslüman’dır, Müslüman kalacak” diyordu. Süleyman Demirel ise “Herkes göğsünü gere gere, ‘Ben Müslümanım!’ diyecektir” demişti.

 

Sosyal güvenlik olarak “Bağ Kur” müessesesi ile esnafların emekli olmaları, yine kimsesiz dul ve yoksulları korumak amaçlı olarak “65 Yaş Maaşı” bağlanmıştır. Hastanelerden faydalanmak için Yeşil Kart çıkarılmış Bu hizmetlerle milyonlarca insana devletin şefkat eli uzatılarak sosyal devlet anlayışı yaşatılmıştır.

Kısaca 8 bin 3 lise ve dengi okul, 10 bin 770 fabrika, 785 fakülte ve yüksekokul, 2 bin 155 imam hatip ve meslek lisesi, 978 km demiryolu, 54 bin 767 km karayolu ve stabilize yol, 17 bin 13 ilkokul, 32 bin 151 cami, 31 havalimanı, bin 378 sağlık kurumu ve hastane, bin 349 turistik tesis, 450 baraj ve yazamadığımız bir çok yatırım.. Ben Süleyman Demirel’i anladım ya siz?

Allah Rahmet Eylesin Mekanı Cennet Olsun İnşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.