Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süleyman Demirel'den Abdülkadir Cenkçiler'e mektup

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2020 00:00

Zincirbozan/Çanakkale Sevgili Abdülkadir Sayın Sabit Osman Avcı, Sayın Barlas Küntay, Sayın Ahmet Uncu, Sayın Orhan Keçeli ile beraber ziyaretime geldiler. Ankara'da eşimi ziyaretinize de ayrıca memnun oldum, kendisi memnuniyetini bana telefonla söyledi. Mektubunda ki kararlılık, azim ve şevk beni çok sevindirdi. Bizim için hiç endişe etmeyiniz. Zaman bizim bu kafese sığmayacağımızı gösterecektir.

Dava sahibinindir hiç üzülmeyiniz, merak etmeyiniz, nasıl olsa zafer yine milletin olacaktır, ne yapsalar boştur. Zorbalık nerede yaşamıştır ki burada yaşayabilsin, yaşatılabilsin. Senelerce mücadelesini yaptığımız Türkiye davası için gerçekten inançlı arkadaşlarımızın önünde çok müstesna bir fırsat var. Büyük davaların ve büyük yangınların ayrıldığı ve birleştiği yerde yoktur, yangın söndürülür, büyük dava söndürülemez.

İki yol var birisinin ucunda duran levhada Adalet, hak, refah, ima, inşa, milli, manevi değerlere sahiplik Demokratik, Cumhuriyet yazılı. İkincisinin başında duran levhada, haksızlık, esaret, fukaralık velhasıl diktatörlük, velhasıl istibdat. Birincisi hak yoludur ikincisi batılların yoludur yanlış yoldur. İşte mutlu hak yolunda olanlara, hakkı savunmak kolay değildir. Allah hak yolunu, Doğru yolun yolcularına bazen zorluklar çıkarır.

Burada kişiyi sınamak ister. Davaya ihlas ile bağlı olanlarla, olmayanları ayırır.  Yüce Kur'anın Ali İmran suresinin 153 üncü ayetinde ve devamında bu husus tebliğ edilmiştir. Doğru yolun yolcularının işi teslim olmak değil sabırdır, sabır her şeyin vaktini ve saatini beklemektir. Süleyman Demirel Üstte yazılmış olan mektup Demokrasi kahramanı Süleyman Demirel'in 12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklu bulunduğu Hamzakoy, Çanakkale'den Bursa ya ve Abdülkadir Cenkçiler'e yazılmıştır. Mektubun içeriğini bu gün daha iyi kavrayabiliyoruz o günün darbecileri bu gün nefretle anılıyor.

Süleyman Demirel'e neden Demokrasi kahramanı diyoruz? 27 mayıs 1960 darbesinde su işleri genel müdürüydü, başarılı bir mühendis olarak Demokrat parti iktidarı döneminde harikalar yaratıyordu ve Adnan Menderes'in gözdesiydi. Darbe ile çalışmaları durduruldu projeleri askıya alındı. Bursa nın kaliteli siyasetçisi Merhum Abdülkadir Cenkçiler bu çalışmalara ve Demirel mektuplarında aldığı talimatlar ile çok emek verdi, bizlerde gençlik kollarında merhum cenkçiler ile çalışma fırsatı bulmuştuk, genç yaşta kansere yenik düşen Abdülkadir Cenkçileri'de rahmetle anıyoruz. Siyasete 1962 yılında Adalet Partisi (AP) İdare Kurulu üyesi olarak başlayan Demirel, iki yıl içinde, 28 Kasım 1964'te genel başkanlığa seçildi.

Kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükumetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev alan Demirel, 10 Ekim 1965'te gerçekleştirilen seçimlerde ilk kez milletvekili oldu. Seçimlerden birinci çıkan partinin lideri, Isparta milletvekili Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Başbakanı olarak hükümeti oluşturdu. Demirel, 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında beş kez daha hükümet kurdu. 12 Mart muhtırasından sonra asker tarafından iktidardan düşürülen Demirel, Adalet Partisi 1973 seçimlerinden ikinci parti olarak çıkınca ana muhalefet lideri olarak siyasi hayatına devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu. 10 yıl 5 ay başbakanlık koltuğunda oturan, altı dönem Isparta milletvekilliği yapan Demirel, 1980'den sonra 7 yıl siyasetten yasaklandı Altı kez kalktığı başbakanlık koltuğuna yedi kez oturan ve hükümet kuran Demirel, 16 Mayıs 1993'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı seçilmişti 7 Yıl Cumhurbaşkanlığı görevini yaptıktan sonra inzivaya çekildi. Rahmet ve minnet ile anıyoruz, ruhu şad mekanı cennet olsun İnşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.