Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suçu kabul et, cezan hafiflesin

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2020 00:02

Ülkemizde adaletle ilgili pek çok konuda pek çok şikayetler gelmesine rağmen, adalet konusunda yine de insanların umutları var.

Adalet Bakanlığı, yargılamaların kısa zamanda sonuçlandırılmasına yönelik, devamlı bir yargı sistemi oluşturdu. Yeni çıkarılan infaz Kanunu değişikliklerinde yer alan ve Bursa’da da uygulamaya başlayan bu yeni düzene göre, Cumhuriyet Savcıları takibe aldıkları olaylarla ilgili olarak olayın şüphelisi durumunda olan kişilerle yargı-sonuç ilişkisine yönelik bilgilendirme yapacaklar. Sonrasında, şüphelinin suçunu kabul etmesi halinde, verilecek olan cezalarda hem hafifleme hem de yüzde 50 oranlı bir indirim söz konusu olacak.

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen’in verdiği bilgilere göre, Adalet Bakanlığının Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda yaptığı çalışmalardan biri olan 'seri yargılama usulü' Bursa'da başlandı. Adliyedeki Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosu oluşturuldu. Görülen ilk davada, uygulamayla görevli savcı Metin Ünal tarafından gerçekleştirildi. Hakkında  'alkol ve uyuşturucu etkisi altındayken araç kullanma' suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle soruşturma yürütülen E,Ç, adliyeye davet edilip, yeni uygulamadan haberdar edildi.  E.Ç.'ye kendisinde saptanan alkol miktarı göz önünde bulundurularak alacağı cezanın takdiren 4 ay hapis cezası olacağı ifade edildi. Cezada yarı oranda indirim yapılarak 2 ay hapis cezası verilmesi, bunun da 60 gün karşılığı bin 200 lira adli para cezasına çevrilmesi teklifini kabul eden şüpheli, görevlendirilen Bursa 4'cü Asliye Ceza Mahkemesinde duruşmaya çıktı ve sonuçları kabul etti. Aynı gün içinde yargılanan ve davası karara bağlanan E,Ç, Cumhuriyet Savcılığındaki anlaşma gibi bin 200 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Evet, bu uygulama Bursa Adliye tarihine şüpheli ile görevli adli personel arasındaki adli anlaşmanın ilk örneği olarak kayıt edildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, yeni usuller ve düzenlemelerin yargılanmalarda hızlı sonuç alınmasını sağlayacağını vurgulayarak, "Yargı teşkilatı yeni usul ve düzenlemelerle basit suçlara hızlı ve etkin karşılık verecek. Bozulan kamu düzeninin kısa sürede yeniden sağlanmasına hizmet edecektir. Bursa Adliyesinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcıları olarak bu yeni uygulamaların hayata geçirilişinde gereken hassasiyeti ve özeni göstereceğiz. Yapılan bu uygulama sayesinde adli yargı davalarındaki dosya sayısında önemli ölçüde azalma olacağı gibi yargı süreçleri uzayıp gitmeyecektir" diye bilgi verdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Başsavcıvekili Hasan Yalçın idaresinde kurulan Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosu'nda cumhuriyet savcıları Metin Ünal, Hasan Şakrak ile Gökhan Yılmaz ve Celalettin Karanfil görevlendirildi. Cumhuriyet savcılarının sunduğu teklif sanıklar tarafından kabul edildiği takdirde, önce Başsavcı vekili Hasan Yalçın'a, bilgiler verilecek, onun oluruyla da görevlendirilen 4. ve 5. Asliye Ceza Mahkemelerinden birine gönderilecek olan şüpheliler hakkında, anlaşma hükümlerine göre adli kararlar verilecek.

Bizlere yeni olan bu uygulamayı, daha çok sinema filmlerinde görüyoruz. Özellikle Amerikan filmlerinde, polis veya savcı, şüpheliye haklarını okurken, anlaşma yapıp yapmayacağı, suçlamaları kabul edip etmeyeceğini soruyor. Suçlularda bazen kabul ediyorlar, bazen de direniş gösteriyorlardı.

Bizler, “bu olayların Türkiye’de olması mümkün değil” gibisinden düşünürken, Adalet Reformu kapsamında getirilen yeniliklerle, Türkiye’de pek çok Avrupa ülkesinde uygulanan basit davalardaki karşılıklı anlaşma ve suçu kabul etme konusunda, adaleti sağlama adına önemli bir başlangıca imza attı.

Senelerdir adli davaları takip eden bir gazeteci olarak, uzayıp giden ve sonranda 5 yıllık hatta 15 yıllık zaman aşımı süreleri bile dolan davalara şahit oldum. Şimdi, özellikle adli vaka sayılmasına rağmen, adliyede uzun süren soruşturma, delil toplama, iddianame hazırlanması, iddianamenin kabulü, yargı sürecinin başlaması ile ilgili gelip geçen zaman, bu uygulama ile bir güne indirilmiş oldu.

Bu uygulama sadece adliyedeki dosya kalabalıklarının azalmasına değil, adli kolluk kuvveti olarak soruşturma esnasında Cumhuriyet Savcılarına, yargılama esnasında ise mahkemelere yardımcı olan Adli Kolluk kuvveti olarak görev yapan polis ve jandarmanın da işlerinde büyük ölçüde azalmasına yol açacağına inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.