Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Srebrenitsa, unutma unutturma !

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 00:00

İnsanlık tarihinin en ağır suçu soykırımdır. Birleşmiş Milletler, Soykırım suçu ile ilgili olarak dünya tarihinde, 1945 yılındaki 2. Dünya savaşından bu yana 4 tane özel yetkili Uluslararası Ceza Mahkemesi kurmuş. Bunların en fazla hatırlananı ise Eski Yugoslavya ismiyle kurulan ve Bosna Srebrenitsa katliamını, soykırımı araştıran mahkemedir.

1993 yılında Orta Avrupa’yı karıştıran kanlı eller, 1995 yılında Sırpların saldırısı sonucunda, Boşnak nüfusun yok edilmesine yönelik büyük bir katliam yaptılar. Tarihler 11-12-13 Temmuz akşamını gösterdiği sırada, Hollandalı Birleşmiş Milletler Askerlerinin koruduğu ve sözde güvenli bölge olduğu açıklanan yerde, Boşnaklar, Hollandalı askerler tarafından Sırplara verildi.

Ve katliam. Avrupa’nın tam ortasında. Dünyanın gözleri önünde yapılan bu soykırım, 25 yıldır insanların vicdanlarını kanatıyor.

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar arası dostluk gurubu başkanı Refik Özen, Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümünde TBMM’de gündem dışı söz alarak Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümünde katliamını dünyaya bir kez daha duyurdu. Hatırlattı.

Vekil Refik Özen, önce dünyaya ders verircesine Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’yı fethedip Osmanlı topraklarına katlamasıyla yaşanılan olayları hatırlattı.  “Bosna Hersek 1463’te Fatih’in komutasındaki ordu ile Osmanlı topraklarına katılmış ve 1878’e kadar varlığını sürdürmüştür. Osmanlı’nın Bosna’ya getirdiği adalet ve dini hoşgörü anlayışı, o zamana dek Boşnakların karşılaşmadığı derecedeydi. Bogomil mezhebindeki adalet, hoşgörü gibi öğretiler İslam dininde de karşılık bulunca İslam’ı benimsemek kolaylaşmıştı. Bosna Hristiyanlarına yakınlık gösteren Fatih, onları devlet kademesine ve önemli görevlere getirmişti. Bu süreçten sonra, köylü ve soylu halkın çoğu kendiliğinden Müslüman olmuştu. Fetihle beraber Bosna da Müslümanlık kademe kademe yayıldı.16. yüzyılın başlarına gelindiğinde ise Bosna’nın büyük çoğunluğu Müslüman olmuştu.

Fatih’in 28 Mayıs 1463’te Bosnalı Fransisken ruhbanları için yayınladığı ferman hem ilk insan hakları beyannamesi hüviyeti, hem de bugüne ve bizlere de birer mesaj taşıması yönünden önemli olmakla birlikte, Boşnakların aslında bize fatihin bir emaneti olduğunun da bir göstergesidir” dedi.

Özen, yiğit mücahit; Boşnakların efsane komutanı Naser Oriç’in savaş sonrası konuştuğu; ‘Türk halkının Boşnak haklıyla aynı duyguları paylaşması, bizim için çok değerlidir. Biz Boşnak’ız ama Sırplar savaşta bize hep Türkler diye hitap ediyordu. Kendi aralarında konuşurken de Sırplar bize Boşnak değil hep Türk diyorlardı’ sözlerini bir kez daha tekrarlayarak, savaşın ana kaynağının Sırplar’daki bu anlayış olduğunu ifade etti.

 Bu sözler aslında, iki halk arasında, 560 yıl önce başlayan muhabbetin ve sevgi bağının, 11 Temmuz’da yıl dönümünü anacağımız Srebrenitsa soykırımının niçin işlendiğinin de bir delilidir. 11 Temmuz 1995’te yaşanan ve üç gün içerisinde en az 8 bin 372 Boşnak’ın Srebrenitsa şehrinde ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından öldürülmesi ile başlayan bir süreç olarak tarihe kara bir leke olarak geçmiştir.

Bosna Hersek’te binlerce insanın ölümüyle ve Yugoslavya’nın küçük devletler halinde parçalanmasıyla sonuçlanan savaşın izleri Srebrenitsa soykırımı ile hâlâ dünya kamuoyunun hafızasından silinmedi.

Özen, “BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’da binlerce insan, yine BM ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından soykırıma uğramıştır. Ancak uluslararası kuruluşların özellikle de Srebrenitsa’da Sırp zulmünden kaçan insanları korumakla görevli Hollanda askeri birliğin, bu katliama sadece seyirci kalmayıp, Sırplara her türlü yardım ve desteği vermeleri, kendilerine sığınan Boşnakları zorla Sırplara teslim etmeleri, bilge lider Aliya Izzetbegoviç’in söylediği, ‘Bunu hiç unutma evlat; batı hiç bir zaman medenî olmamıştır. Ve bugünkü refahı, devam edegelen sömürgeciliği, döktüğü kan, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur’ sözünün ne kadar haklı olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Aradan 25 yıl geçmesine rağmen Srebrenitsa’nın acısını içlerinde hissettikleri belirten Özen, “Dün olduğu gibi bugün de kardeş Bosna halkının, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her zaman yanlarında olduk ve de olmaya devam edeceğimizi belirtiyor, Srebrenitsada soykırım sonucu hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Konuşmamı bağımsız Bosna Hersek Devleti’nin mimarı ve ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in Müslüman Boşnak halka söylediği şu sözlerle tamamlamak istiyorum. ‘Savaşta büyük zulme uğradınız, zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ Unutmamak ve de unutturmamak temennisiyle genel kurulu ve aziz milletimizi saygılarımla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Evet, bu katliam, dünyanın gözleri önünde oldu. Pek çok ülke, Eski Yugoslavya’da parçalanmaya yol açan savaşı müdahale etmedi. Birleşmiş Milletler dahil, müdahale ediyormuş gibi yapmalarına rağmen, bu soykırımda da görüldüğü gibi sözde BM askeri birliği olan Hollandalıların Sırplarla işbirliği yapmasına kimse ses çıkarmadı. Sonradan ortaya çıkarılan toplu mezarlar, artık soykırımının ret edilemeyecek kadar büyük ve bilinçli yapıldığını ortaya sermesiyle, BM harekete geçip Eski Yugoslavya olaylarını araştırılmasına yönelik özel yetkili bir Uluslararası Ceza Mahkemesi kurdu. Ama, bu mahkemede, belli konularda yetkilendirildi. Bu bölgede işlenen pek çok suç cezasız kaldı.

Benim ailemin de, büyük dedemin dünyaya geldiği topraklar olan bu bölgede yaşanılan savaş ve soykırımda hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalan ailelerine sabır ve başsağlığı dilerim.

Bu soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.