Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmenistan 2017 Asya Oyunları'na ev sahipliği yapacak

Orta Asya ülkesi Türkmenistan, Haziran 2017’de 5. Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Orta Asya'da ilk defa yapılacak bu dev spor organizasyonu için önemli bir anlaşma imzalandı. Başkent Aşkabat'ta Türkmenistan...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkmenistan 2017 Asya Oyunları'na ev sahipliği yapacak
Orta Asya ülkesi Türkmenistan, Haziran 2017’de 5. Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Orta Asya'da ilk defa yapılacak bu dev spor organizasyonu için önemli bir anlaşma imzalandı. Başkent Aşkabat'ta Türkmenistan Hükümeti, Asya Olimpiyat Konseyi ve Okyanusya Milli Olimpiyat Komitesi arasında mutabakat zaptına imza atıldı.

Aşkabat'taki Oguzkent otelinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Asya Olimpiyat Konseyi Başkanı Şeyh Ahmad Al Fahad Al Sabah ve Okyanusya Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Robin Mitchell'in imzaladığı anlaşma çerçevesinde, Aşkabat'ta düzenlenecek 5. Asya Oyunları'na Okyanus ülkeleri de katılabilecek. Asya Olimpiyat Konseyi'ne üye 45 ülke ile birlikte 17 Okyanus ülkesi olmak üzere toplam 62 ülkeden 5 binden fazla sporcu, Türkmenistan'daki 5. Asya Oyunları'nda 19 spor dalında yarışacak.

TÜRKMENİSTAN GURUR DUYUYOR

İmza töreninden önce Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Asya Olimpiyat Konseyi'nin 5. Asya Oyunları'na ev sahipliği yapılması konusunda Türkmenistan'a olan güveninden büyük gurur duyduklarını kaydetti.

Asya Oyunları'nın organizasyonunun en üst düzeyde olması için çaba göstereceklerini söyleyen Türkmen lider, "İmzalanan yeni anlaşma ile Asya Olimpiyat Konseyi'ne üye 45 milli olimpiyat komiteleri yanı sıra okyanus ülkelerinden 17 milli olimpiyat komiteleri de 5. Asya Oyunları'na katılacak. Asya Oyunları'na en üst düzeyde hazırlanıyoruz. Aşkabat'ta toplam maliyeti 5 milyar dolarlık Orta Asya'nın dev Olimpiyat Köyü inşa ediliyor. 157 hektar alana 30'a yakın spor tesisi inşa ediliyor." dedi.

Berdimuhamedov, Asya Olimpiyat Konseyi'nin programı kapsamında 5. Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları'nda sporcuların 19 spor dalında yarışacağını kaydederek, yine de iki spor dalını atçılık ve Türkmen milli güreşinin dahil edilmesini teklif etti.

Toplantıda konuşan Asya Olimpiyat Konseyi Başkanı Şeyh Ahmad Al Fahad Al Sabah, bu oyunların hızlı bir şekilde geliştiğini kaydederek, oyunlara olan ilginin de arttığını kaydetti. Bugün spor adına önemli bir gün olduğuna dikkat çeken Al Sabah, Türkmenistan'da imzalanan anlaşma ile Asya Oyunları'ndaki ülke sayısının arttığını ve bunun da bu oyunların önemini daha da anlamlı kıldığını söyledi. Al Sabah, Türkmenistan'a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyerek, Türkmen yönetimine Asya Oyunları için yaptığı hazırlıklardan dolayı da teşekkür etti.

Okyanusya Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Robin Mitchell ise konuşmasında, Okyanus ülkelerinin 5. Asya Oyunları'na dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Büyük bir aileye dahil oluyoruz" diye konuşan Mitchell, bu yeni projede ortak çalışmanın kendileri için büyük bir anlam taşıdığını ve ortak çalışmalara katılacaklarını belirtti.

İmza töreninden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. 5. Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Dayanç Gulgeldiyev yaptığı açıklamasında, 62 ülkeden 5 binden fazla sporcuyu ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını kaydetti.

Asya Oyunları için dev bir olimpiyat köyü projesinin yapımının devam ettiğini kaydeden Türkmen yetkili, burada 39 tesis, 16 spor tesisinin uluslararası standartlarda inşa edildiğini ve bunun yanı sıra otel, konut, restoran, sağlık ocakları, kültür merkezleri gibi birçok tesisin inşaatının yapıldığını belirtti. Türkmen yetkili, 5. Asya Oyunları'na 1000'in üzerinde yabancı gazetecinin gelmesini beklediklerini de söyledi.

Aşkabat'taki bu törene, Türkiye başta olmak üzere 30 ülkeden heyet katılıyor. Ayrıca, toplantıyı Türk basını ile birlikte yurtdışından gelen çok sayıda basın mensupları da takip etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.