Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmaz: Uzun menzilli füzeleri NATO'nun savunma sistemine entegre edeceğiz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çin'den alınması planlanan füzelerle ilgili NATO kanadından bir tepki gelmediğini hatırlatarak, "Biz alacağız ve kendi milli yeteneklerimizi kullanarak da NATO'nun sitemine entegre edebileceğiz. Dolayısıyla...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çin'den alınması planlanan füzelerle ilgili NATO kanadından bir tepki gelmediğini hatırlatarak, "Biz alacağız ve kendi milli yeteneklerimizi kullanarak da NATO'nun sitemine entegre edebileceğiz. Dolayısıyla bizim açımızdan bir kaygı yoktur." dedi. Çin'le görüşmelere başlandığını da açıklayan Bakan Yılmaz, diğer iki firmadan da teklif süresini uzatmalarını istediklerini duyurdu.

Bakan Yılmaz, Bolu Gazelle Otel'de yapılan Savunma ve Havacılık Sanayi Vizyon Buluşması Toplantısı'na katıldı. Toplantı arasında ise basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak sorularını cevaplandırdı.

Anka SERİ ÜRETİME GEÇİYOR

2014 yılında seri üretime geçecek silahlar hakkında da bilgi veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Atak helikopterimiz teslim aşamasında. Anka seri üretime geçti, kararı alındı, 2014'te teslime başlar. Şu anda bir tanesi elimizde mevcut, Batman'da Silahlı Kuvvetlerimize hizmet eder nitelikte. Milli piyade tüfeğimiz 2014 yılından itibaren Mehmetçiğimize teslim edilebilecek durumda. İlk etapta silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı olarak 35 bin sayısı belirlendi. Bunun dışında kendi özel sektörümüzün çalışmaları var. Özellikle kendi Anka insansız hava uçağımız var ama önümüzdeki yılda özel sektörün üretmiş olduğu Anka ile eşdeğerde platformlarda insansız hava araçları da olunca portföyümüzü genişleteceğiz. Bunlarla birlikte de çok daha iyi bir konuma geleceğiz. Hürkuş hem eğitim amaçlı uçak olacak hem de silahlı hale getiriyoruz. Anka'yı hem istihbarat amaçlı, gözetim amaçlı kullanacağız ama aynı zamanda silahlı hale getirmek için de arkadaşlarımızın üzerinde çalışmaları var. 2017 yılından sonra Türkiye savunma sanayi alanında ihtiyacı olan hemen hemen her hususu iyi bir noktaya gelecektir." dedi.

ÇİN İLE GÖRÜŞMELER

ABD'den Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesiyle ilgili kaygı duyduklarına ilişkin eleştirileri değerlendiren Bakan Yılmaz, "NATO Genel Sekreteri şöyle diyor; 'Bu karar her ülkenin kendi egemenlik hakkına dayanarak, kendi ulusal gereklerini düşünerek vermiş oldukları bir karardır, saygı duyarız. İsteriz ki alınmış olan bu sistem NATO sistemine de entegre edilebilsin.' Biz diyoruz ki 'biz alacağız ve kendi milli yeteneklerimizi kullanarak da NATO'nun sitemine entegre edebileceğiz.' Dolayısıyla bizim açımızdan bir kaygı yoktur. Son durumda da biz sıralamayı koymuştuk birinci sırada Çin, ikinci sırada EUROSAM yani Fransız İtalyan ortaklığı, üçüncü sırada da patroit yani Amerikan füze sistemi vardı. Birinciyle görüşmelere başladık. Ama fiyatların geçerliliği için teklif süresi vardı. Biz ikinci ve üçüncü sıradakiler için onlara 'tekliflerimizin süresini uzatın ki ikinci ve üçüncü alternatiflerimiz de canlı kalabilsin' dedik. Şu anda istediğimiz husus onların tekliflerinin geçerlilik süresini talep etmemiz. Bunu da talep ettik ancak görüşmelere Çin ile başlanmıştır."

ASELSAN'DA ÇALIŞANLARININ ÖLÜMÜ

Aselsan tarafından üretilen uçakların dost mu düşman mı olduğunu tanıyan sistemlerin çalışması sırasında, çok sayıda mühendisin kuşkulu ölümleriyle projenin etkilenip etkilenmediği yönünde yöneltilen soruya ise Bakan Yılmaz şu cevabı verdi: "Bu proje ile o çalışan arkadaşların hiçbir ilgisi yoktur. Herkes ölen, öldürülen, intihar eden yada ölümünden kuşku duyulan kardeşlerimizden sadece bir tanesi Aselsan'da doğrudan çalışıyor. Geri kalanların hiçbiri Aselsan'ın çalışanı değil. Diğerleri alt yüklenicilerin de çalışmış ama Aselsan'da çalışan bir kardeşimiz var. Dolayısıyla o kardeşimiz dışında diğer vefat eden kardeşlerimizin bu projeyle bir bağlantısı yada TÜBİTAK'la da Aselsan'la da bir bağlantısı yoktur. Sadece bir kardeşimiz Aselsan'da çalışıyor, muhakkak ki her birisi çok değerlidir, ama bu proje ondan bağımsız olarak tamamlanmış durumdadır." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.