Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBPF’den ’Naz Arıcı’ açıklaması

Buz pateni veteran sporcusu Naz Arıcı’nın Kanada’da düzenlenen bir yarışmaya gönderilmediği yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.Son günlerde yetişkinler kategorisinde yarışan Naz Arıcı’nın antrenörü ile...

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2016 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2016 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Buz pateni veteran sporcusu Naz Arıcı’nın Kanada’da düzenlenen bir yarışmaya gönderilmediği yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
Son günlerde yetişkinler kategorisinde yarışan Naz Arıcı’nın antrenörü ile birlikte bazı basın yayın organlarında TBPF’na yönelik suçlamalarda bulunarak yarışmaya katılamayacakları yönünde çıkan haberler üzerine TBFB yönetimince yazılı bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada, Naz Arıcı’nın yetişkinler (adults) ya da genel olarak bilinen adıyla master / veteran kategorisinde yarışan bir sporcu olduğu belirtilerek, “Söz konusu kategori olimpik bir dal olmayıp, hobi grubu olarak değerlendirilmektedir. Adults ifadesinin kelime anlamı da Oxford sözlüğünde "A person who is fully grown or developed" ifadesi ile açıklanmakta "tamamen büyümüş ya da gelişimini tamamlamış kişi" olarak Türkçe’ye çevrilmektedir.
Naz Arıcı isimli yetişkin sporcu, hayatında daha önce hiç spor yapmamış elektrik elektronik mühendisi genç bir hanımdır. Kendi ifadesi ile hobi olarak başladığı artistik buz pateni sporuna bağlanmış, sonrasında yetişkinler kategorisinde başarılı olabilmek için işinden ayrılarak sadece spor ile uğraşmaya başlamıştır. Geçen sene Federasyonumuza müracaat ederek kendi imkanı ile Almanya’nın Obdersdorf kentinde düzenlenen Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’na katılmak istediğini beyan etmiş federasyonumuzdan gri pasaport desteği talep etmiştir. Federasyonumuz da talebi daha kapsamlı olarak değerlendirerek hem pasaport konusunda yardımcı olmuş; hem de sporcu ile antrenörü Duygu Salur’un yarışma masraflarını karşılayarak Almanya’nın Obersdorf kentinde düzenlenen Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’na katılımını sağlamıştır. Sporcumuz 2015 yılında söz konusu uluslararası yarışmada kendi yaş kategorisinde birinci olmuştur. Federasyonumuz bundan sonraki süreçte sporcumuzu defaten tebrik ve taltif etmiştir.
Yetişkinler kategorisi bağlı bulunduğumuz Uluslararası Paten Birliği (ISU) tarafından dünyada yaygınlaştırılmaya çalışılan bir kategoridir. Buradaki amaç branşı mümkün olduğu kadar çok yaymak ve tanıtmaktır. Ancak, artistik buz pateni dalında yetişkinler kategorisinde Avrupa - Dünya Şampiyonaları düzenlenmemektedir. (Bakınız judo, güreş, vb. dallarda bu kategoride Avrupa ve Dünya Şampiyonaları yapılmaktadır.) Federasyonumuz da branşın yayılması ve tanıtılması çalışmaları kapsamında Yetişkinler (ADULTS) kategorisinde faaliyetler düzenleme kararı almıştır.
Bu kapsamda, 30 Nisan - 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında İzmir ilinde Yetişkinler Türkiye Şampiyonası düzenlenmiştir. Şampiyona sonuçlarına aşağıdaki linkten erişim mümkündür. Şampiyona öncesi Yönetim Kurulumuz, Teknik Kurul tarafından belirlenen Milli Takım Baraj Puanlarını geçen sporcuların 2016 Yılı Obersdorf Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’ na Federasyon imkanı ile katılmaları kararını almıştır. Bu karar, şampiyona öncesi tüm katılımcılara duyurulmuştur. Yarışma neticesinde belirlenen sporcular ve antrenörleri 2016 Yılı Obersdorf Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’na gönderilmişlerdir” denildi.
Naz Arıcı’nın bu kapsamda desteklenen sporculardan biri olduğu belirtilen açıklamada, “Faaliyet 8 gün sürmüş, toplam maliyeti 33 bin 348 72 TL olmuştur. Naz Arıcı isimli sporcumuzun yarışması, programın son günlerinde yapılacak olmasına rağmen takım birlikteliği adına söz konusu sporcumuz ve antrenörü Timuçin Özbükücü kafilenin kalanı ile aynı tarihlerde seyahat etmişlerdir. Kafileye Yönetim Kurulu üyemiz Naci Korucu başkanlık etmişlerdir. Sporcumuz Naz Arıcı, bu yarışmada 2015 yılındaki başarısını tekrarlayarak daha yüksek bir puanla Bronz Bayanlar - 1 kategorisinde birincilik elde etmiştir.
Naz Arıcı isimli sporcumuz, 2016 Yılı Obersdorf Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’na Erzurum’ da hazırlanmıştır. Ankaralı bir sponsor desteği ile Erzurum’ da uzun süre kendi imkanı ile kamp yapmıştır. Bu süreçte, Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz sayın Fuat Taşkesenligil kendisine çok yakın ilgi göstermiş, buz pistlerinden ve diğer ilgili tüm antrenman tesislerinden ücretsiz olarak istifade etmesini sağlamıştır. Kendi sık sık sporcumuzu ziyaret ederek moral vermiştir. Erzurum basını Naz Arıcı’ ya büyük ilgi göstermiş yazılı ve görüntülü haberlerinin ulusal basında çıkmasını sağlamıştır. Türkiye Buz Pateni Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi sayın Vedat Refayeli, Erzurum çalışmaları süresince Naz Arıcı’ ya refakat etmiş elinden gelen tüm desteği sağlamıştır.
Bunlara ek olarak, sporcumuz Naz Arıcı Federasyonumuza 10.05.2016 tarihinde bir dilekçe sunarak Kanada’ da düzenlenecek olan bir başka uluslararası yetişkinler artistik buz pateni yarışmasına katılım için Federasyonumuzdan destek talep etmiştir. Konu önce Yönetim Kurulu üyelerimiz arasında şifahi olarak değerlendirilmiştir. Ancak, yetişkinler kategorisinin bir hobi kategorisi olması, yarışmanın Kanada’ da olması nedeniyle yüksek maliyetli olacağı gerekçeleriyle talep reddedilmiş ve kendisine iletilmiştir.
Sonuç olarak; müsabık - aktif yarışmacı olan bir sporcumuzun resmi bir dünya şampiyonasına gönderilmeyişi söz konusu olmamıştır.
Federasyonumuz branşın ulusal bazda tanıtımı adına yetişkinler kategorisi faaliyetlere başlamış ve başarı gösteren sporcuları imkanlar ölçüsünde 1 yurt dışı yarışmaya göndermiştir. Başlatılan çalışma büyük ilgiyle karşılanmış, camiamıza büyük renk ve hareket katmıştır. Pek çok sporcu velisi, çocuğunu buz pisti kenarından izlemek yerine kendileri de patan yapmaya başlamışlar ve seneye düzenlenecek olan Türkiye Şampiyonası’nı kendilerine hedef edinmişlerdir. Federasyonumuz, bu uygulama ile sporcu ailelerinin de aktif olarak spor yapmalarına ve sporcularımızı yaşadıkları zorluklar üzerinden daha iyi anlamalarına vesile olmuştur.
Söz konusu yarışmalar "Dünya Şampiyonası" değildir. Sadece uluslararası yetişkinler kategorisi yarışmalardır. Burada; hatalı terminoloji kullanılmıştır.
Türkiye Buz Pateni Federasyonu’ nun birincil görevi olimpik başarıdır. En yakın olimpik faaliyet olan Erzurum EYOF 2017 organizasyonu için büyük bir disiplinle sporcu hazırlamaktayız. Bu aktif sporcularımızın hazırlıklarını planlarken tek liranın dahi hesabını titizlikle yapıyoruz. Hal böyleyken, tamamen hobi amaçlı bir yarışma için Kanada’ ya kafile göndermek israfın ötesine geçmeyecektir.
Katılım sağlanan yarışmanın milli sporcu belgesi verilmesi hakkında yönetmelik kapsamında millilik belgesi dahi verilmeyen, tamamen hobi kategorisi bir yarışma olduğu açıktır. Federasyonumuzun bu kadar himaye edip yakın ilgi gösterdiği bir sporcunun resmi cevap yazılarını basına servis etmesi; kendisine yakın ilgisini esirgemeyen Bakanlık personelinin isimlerini basında kendilerini zor durumda bırakacak şekilde zikretmesi etik olmadığı gibi aynı zamanda bir disiplin suçudur.
Müsabık - milli bir sporcunun dünya şampiyonasına Federasyon kaynağı ile gönderilmeyişi ve mağdur edilişi söz konusu değildir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.