Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Spor Kulüplerine Ek Gelir: "Stadyum Pazarlaması"

Türkiye’de kulüplerin stadyum pazarlaması ve seyirci organizasyonu konularında eksiklikleri olduğunu ifade eden, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Nusret Bulgurcuoğlu, özellikle son...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de kulüplerin stadyum pazarlaması ve seyirci organizasyonu konularında eksiklikleri olduğunu ifade eden, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Nusret Bulgurcuoğlu, özellikle son zamanlarda mali sıkıntılar yaşayan kulüpler için bu alanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kulüplerin ‘pazarlama’ olgusunu ‘başarı odaklı’ yürüttüklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Nusret Bulgurcuoğlu, "Eğer takımınız başarılıysa statlarınız doluyor, ürünleriniz satışa çıkıyor ve bunun sonucunda gelir elde ediyorsunuz. Fakat duruma stadyum özelinde baktığınızda bu yapılar yalnızca iç saha maçları için 15 günde bir kullanılıyorlar. Oysa ki daha planlı organizasyonlar yapılmış olsa stadyumlardan çok daha fazla gelir elde edilebilir. 15 günde 1 defa kullanılan bir tesisi düşündüğünüzde bu yapının 20 yıl sonra çürüğe çıkma ihtimali çok yüksek" dedi.
"STADYUMLARIN 24 SAAT KULLANILABİLİRLİĞİ YOK"
En son yapılan statlardan Türk Telekom Arena ve Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu’nu yapıları açısından ele alan Yrd. Doç. Dr. Bulgurcuoğlu, "Ali Sami Yen Stadı’nın çevresine bakıp trafiği, ulaşımı, konumunun zor olduğunu söylediler ve şehrin içindeki stadyumu farklı bir yerde yapılandırmaya karar verdiler. Bunun sonucunda da insanların stadyumda yapılan etkinliklere daha fazla gideceğini öngördüler. Ancak bugün baktığımızda otobanın kenarında yer alan Türk Telekom Arena’ya insanların sadece maç için bile gitmesi eziyet halini almış durumda. Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu’na baktığımızda ise sportif organizasyon için gerekli her şey var. Ama stadyumların 24 saat kullanılabilirliğine baktığımız anda durum pek de parlak sayılmaz" ifadelerini kullandı.
"CAMP NOU PAZARLAMA KONUSUNDA İYİ BİR ÖRNEK"
Dünyaca ünlü kulüp Barcelona’nın Camp Nou Stadyumu’nu örnek vererek, kulüp yönetiminin burayı ciddi bir pazarlanabilir ürün olarak kullandığına dikkat çeken Bulgurcuoğlu, "Bu stadyum özellikle turistlerin, başka bölgelerde bulunan Barcelona taraftarlarının da burayı görmesi için geziye açık halde ve içindeki müze ziyaret edilebiliyor. Gelir elde etme açısından baktığımızda Barcelona Kulübü stadyumun içinde bulunan her şeyden faydalanıyor" diye konuştu.
"KULÜPLER KENDİ ÜRÜNLERİNİ ÜRETMELİ"
Bulgurcuoğlu, kulüplerin kendi ürünlerini üretmesinin ve kendilerine ait bir marka oluşturmalarının da önemli olduğuna değinerek, "Bugünkü yapısıyla var olan bir markanın kulüplerin içine monte edilmesi yanlış. Çünkü bunu yaparken pazarlama olgusunda çok değişik kalemler oluşuyor. Mesela stadyumun farklı bir ismi oluyor, içeride satılan ürünlerin farklı bir yapısı oluyor, tesisin yapılandırılmasındaki uygun olmayış nedeniyle ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Sponsorların kulüplere hizmet ettiğine dair yanlış bir algı oluşabiliyor. Oysa ki olması gereken, kulübün bir marka olduğu futbol takımının da performans boyutunda başarı veya başarısızlığının yapılandırılması ve bu markanın sponsorlara faydasının tartışılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.