Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurtdereli Güreşleri yarın start alıyor

Bu yıl 36’ncısı düzenlenecek olan geleneksel Kurtdereli Güreşleri yarın start alıyor.Kurtdere Er Meydanı’nda basın toplantısı yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kırkpınar’a 66 başpehlivanın katıldığını, Kurtdereli’ye...

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2016 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2016 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurtdereli Güreşleri yarın start alıyor
Bu yıl 36’ncısı düzenlenecek olan geleneksel Kurtdereli Güreşleri yarın start alıyor.
Kurtdere Er Meydanı’nda basın toplantısı yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kırkpınar’a 66 başpehlivanın katıldığını, Kurtdereli’ye ise 76 başpehlivanın ve diğer boylarda da bin 200 pehlivanın katılacağını söyledi. Başkan Yılmaz, "Kurtdereli Güreşleri, AK Parti, Edip Uğur, Yücel Yılmaz meselesi değil, bu Balıkesir meselesidir. Herkes sahip çıksın ki Kurtdereli Güreşleri’ni güreşleri marka yapalım" dedi.
Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a yakışır bir er meydanının ortaya çıkacağı bilgisini veren Başkan Yılmaz, ilerleyen yıllarda öğrencilerin konaklayabileceği, güreşçilerin antrenman yapabileceği bir spor okuluna çevirmek istediklerini söyledi.
Er meydanında başpehlivanlara, başaltı pehlivanların ayrı yıkanacakları alanlar oluşturuldu. Vatandaşların daha rahat yeyip içebilmesi için alanlar düzenledi. Vatandaş otoparkı ve protokol girişleri tam hizmet verecek şekilde yeniden dizayn edildi.
Başkan Yılmaz, "Kurtdereli Güreşleri, Edip Uğur, Yücel Yılmaz, AK Parti meselesi değil, bu Balıkesir meselesidir. Edirne, 655 yıldır güreşlerle anılıyor. Bizim de yıllarca anılacak yatırımlar yapmamız, insanların da bu güreş sporuna er meydanına sahip çıkması gerekiyor. 12 ay boyunca güreş sporunun devam etmesini istiyoruz. Edirne’nin neyi meşhur denildiğinde Kırkpınar güreşleri ve ciğeri akıllara geliyorsa, Balıkesir Karesi denildiğinde de Kurtdereli Güreşleri akla gelmelidir. Güreşlerimizi marka yapacağız" dedi.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, erlerin ve yiğitlerin savaşa gittikleri dönemlerde savaş başlamadan önce ve sonra güreştiklerini ve sonuçlarını güvercinler ile memleketlerine gönderdiklerini söyledi. Güreşin geleneksel değerler arasında olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Biz değerlerimize sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye’de çok farklı illerde güreşler düzenleniyor ama bunun olimpiyatları Edirne Kırkpınar güreşleridir. Bu yıl 656’ncısı yapılan Kırkpınar Güreşlerinin rövanşı atalarımızın bize miras bıraktığı Cihan Pehlivanlarından birisi olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına bu yıl 36. düzenlenen güreşlerin devamını yapıyoruz. Bu yapılan çalışmalarda bize önderlik yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur abimize çok teşekkür ederim" dedi.
Güreş konusunda iddialı olduklarını belirten Başkan Yılmaz, "Balıkesir yöresinin en önemli özelliklerinden bir tanesi yıllarca Kırkpınar’da başpehlivan çıkarması. Bu çıkarılan başpehlivanlar 55 yıl boyunca hep başpehlivan olmuşlar. Bu dönem içerisinde hala güreşlerin olimpiyatları sayılan Kırkpınar’a bizden çok sayıda başpehlivan gitmiş. Biz Kurtdereli güreşleri şuanda hak ettiğini yere getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yapılan etkinlikler Türkiye’deki tüm güreşseverlere ulaşmaya çalışıyoruz. Güreşlere 25 yakın yağlı güreş düzenleyen belediye başkanları katılacak, cuma günü yapılacak olan korteje hafta sonu yapılacak olan güreşlere herkesi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
76 başpehlivan, bin 200 pehlivan
76 başpehlivanın güreşlere katılacağını söyleyen Başkan Yılmaz, "Kırkpınar Güreşlerine en çok 66 başpehlivan katıldı. Son iki yıldır Kurtdereli’ye gelen başpehlivanların sayısı 70’in altına düşmüyor. Bu rakamlarda pehlivanların ve vatandaşların gösterdiği ilgiliyi gösteriyor. Son netleşen rakamlara göre bin 200 civarında diğer boylarda pehlivanlar katılacak. Bu rakamlar Kurtdereli Yağlı Güreşleri adına çok sevindirici rakamlar" dedi.
Pazar günü saat 15.00 ile 19.00 saatleri arasında 30 kanalda güreşler canlı olarak yayınlanacak.
Minikler güreşti
Basın toplantısının sonunda Başkan Yücel Yılmaz’ın oğlu Bora Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Yasin Sağay’ın oğlu Halil İbrahim Sağay, kispet giyinip yağlanarak dualı çayıra çıktı. Yılmaz ve Sağay önce peşrev çekip güreşe tutuştu. Alkışlar eşliğinde güreşen minikler, berabere kaldı. Kispet giyerek yağlanan minikler, gazetecilere el ense çekip tuş yapması ile er meydanında renkli sahneler yaşandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.