Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İbrahim Ay’dan Sert Sözler

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Önceki Dönem Tanıklarından Ve Yöneticilerinden Olan Edirne Belediyesi Eski Başkanı Eczacı İbrahim Ay, Yağlı Güreşlerin Özünden Koptuğunu Savunarak, ‘yağlı Minder Güreşi’ Olarak Nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2016 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2016 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İbrahim Ay’dan Sert Sözler
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin önceki dönem yöneticilerinden olan Edirne Belediyesi Eski Başkanı Eczacı İbrahim Ay, yağlı güreşlerin özünden koptuğunu savunarak, ‘yağlı minder güreşi’ olarak nitelendirdi.
Edirne’de 1984 - 1989 döneminin Belediye Başkanı Eczacı İbrahim Ay, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer aldığını belirterek, 655 yıldır devam eden bir organizasyon olduğunu söyledi. Bu organizasyonun yağlı güreşin olimpiyatı olduğunu belirten Ay, “Edirne’de birinci olan Türkiye Yağlı Güreşi’nde boyuna göre Türkiye birincisidir. Buraya gelebilmek için yalnızca Kırkpınar’da derece ve zembilini alıp güreşi devam ettirmeleri bana göre zor. Her zembilini alan kişi Kırkpınar’a gelirse bu olimpiyatlıktan çıkar, turnuvaya döner. Gelsinler güreşsinler, er meydanında güreşler yapılacaktır. Ancak daha kaliteli güreşler olabilmesi, güreşin minder güreşinden ayrılabilmesi için yani bu güreşlerin yağlı minder güreşi olmaması için bana göre yapılan yağlı minder güreşidir. Kendi görüşüm kabul edilir, edilmez bilemem” dedi.
“YAĞLI GÜREŞİN FEDERASYONU KURULMALIDIR”
Ay, “Güreş Federasyonu şu anda minder güreşinin federasyonudur, yağlı güreşin federasyonu kurulmalıdır ve disipline girmesi açısından da kurulması şarttır. Bunlar yağlı güreşi kurtaracaktır. Yağlı güreşin puanlamasına şuna buna girmesi büyüklerimizin bileceği bir iştir ama büyüklerimizin pek de uğraştıkları yok. Onlar sadece yönetmeye çalışıyorlar. Dikkat edilmesi gereken olaylardan bir tanesi de hakemlerdir. Hakemler sahaya bir salınıyor, bakıyorsunuz pehlivanlardan fazla hakem var. Çayır hakemi kararsızlık içinde galip gelen pehlivanın elini kaldıramıyor ve kuleye bakıyor. Kule hakemi ’Sen ne diyorsun?’ diye soruyor. Kule hakeminin verdiği cevaba göre çayır hakemi pehlivanın elini kaldırıyor. Ya haksız karar verdiysen o çocuğun bir yılı geçiyor ve bir yıl Kırkpınar’a hazırlanıyor. O bakımdan çayır ve kule hakemlerinin uyumu şart. Bu da kule ve çayır hakemlerinin yağlı güreşten gelmiş olmaları çok daha önemlidir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.