Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FIFA'ya manidar rüşvet ve yolsuzluk operasyonu

Futbol dünyasını, Uluslararası Futbol Federasyon Birliği’ne (FIFA) yönelik rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla sarsıldı. FIFA Başkanı Sepp Blatter'in beşinci kez aday olduğu kongreye rüşvet ve yolsuzluk operasyonları damgasını vurdu. FIFA...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2015 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Futbol dünyasını, Uluslararası Futbol Federasyon Birliği’ne (FIFA) yönelik rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla sarsıldı. FIFA Başkanı Sepp Blatter'in beşinci kez aday olduğu kongreye rüşvet ve yolsuzluk operasyonları damgasını vurdu.

FIFA delegeleri başkanlık seçimin yapılacağı 65'inci olağan kongre için İsviçre'nin Zürih şehrinde toplandı. Sabahın erken saatlerinde aralarında FIFA başkan yardımcılarının da bulunduğu yedi kişi göz altına alındı. Medyada, operasyonun başkan Sepp Blatter'e sıçrayacağı iddiası yer alsa da FIFA bu iddiayı yalanladı. Basın sözcüsü Walter de Gregorio, "Başkan Sepp Blatter bu soruşturmalarda şüpheli konumunda değil. 2018 ve 2022 Dünya Şampiyonalarına ilişkin rüşvet ve yolsuzluk iddialarını, FIFA'nın kendisi federal savcılığa suç duyurusunda bulundu." diyerek kongrenin programa planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

ŞÜPHELİLER ABD'YE TESLİM EDİLECEK

İsviçre Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında toplam yedi üst düzey yetkili gözaltına alındı. Açıklamada, şüphelilerin 100 milyon dolara varan rüşvete karıştıkları ve Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iade edileceği belirtildi. FIFA'daki yolsuzluklarla ilgili hem ABD'de hem de İsviçre'de iki farklı soruşturma yürürlükte. İsviçre polisi FIFA genel merkezinde arama yaparak 2018 ve 2022 Dünya Şampiyonalarıyla ilgili elektronik dosya ve dökümanlara el koydu.

"OPERASYON LEHİMİZE AMA ZAMANLAMASI ALEYHİMİZE"

Üst düzey yetkiler gözaltına alındıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Walter de Gregorio, "Bugün yaşananlar FIFA'nın yararına. Zamanlama aleyhimize ve imajımız zedeleniyor ama bu soruşturma FIFA'nın arınması için önemli." diye konuştu. De Gregorio, FIFA'nın 2018 ve 2022 Dünya Şampiyonalarıyla ilgili geçtiğimiz yılın sonunda suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak yetkililerle işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Basın sözcüsü, başkan Sepp Blatter'in şüpheli olmadığını ve kendiyle ilgili herhangi bir endişe duymadığını iddia etti.

RÜŞVET VE YOLSUZLUK İDDİALARINA RUSYA'DAN CEVAP GELDİ

Futbol dünyası FIFA'ya yapılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarını takip ederken Rusya jet hızında yanıt geldi. Rusya Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Komitesi Başkanı Kirill Kabanov, yapılanları 'Rusya'ya karşı provokasyon' olarak değerlendirdi. Rusya Spor Bakanı Vitali Mutko operasyonun Rusya'da düzenlenecek Dünya Şampiyonasıyla bağlantısı olmadığını söylese de İsviçreli yetkiler aksi yönde açıklamada bulundu. FIFA yetkilisi Gregrorio da Rusya ve Katar'da düzenlenecek Dünya Şampiyonalarına ilişkin ciddi suçlamaların olduğunu itiraf etmesine rağmen bu durumun turnuva yerini etkilemeyeceğinin altını çizdi. Her iki şampiyona da planlanıldığı gibi Rusya ve Katar'da gerçekleşecek.

FUTBOLUN PATRONU BLATTER, KOLTUĞUNDAN VAZGEÇMİYOR

Dünya futbolunun patronu Sepp Blatter arkası kesilmeyen rüşvet ve yolsuzluk iddialarına rağmen koltuğundan vazgeçmedi. FIFA'nın kurulduğu günden bu yana bir çok kademesinde görev yapan 79 yaşındaki İsviçreli, 1998 yılından bu yana başkanlık görevini icra ediyor. Son yıllarda artan baskıyı dindirmek için ABD eski Federal Savcısı Michael J. Garcia’yı görevlendirdi. Amerikalı hukukçu iki yıl süresince 70 kişinin ifadesini aldı ve 400 sayfaya yakın bir rapor hazırladı fakat FIFA Etik Komisyonu rüşvet ve yolsuzluğa yönelik herhangi bir delilin bulunmadığını iddia etti.

Cuma günü Zürih'te yapılacak olağan kongrede Blatter'in tek rakibi Ürdün prensi Ali Bin Al Hüseyin. İddia edilen yolsuzluklar Blatter'in döneminde olmasına rağmen, yaşlı kurdun FIFA'daki destekleyici sayısı yüksek. FIFA'yı yolsuzluktan temizleyeceğini vurgulayan Sepp Blatter'in beşinci kez seçilmesi bekleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.