Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski Beşiktaşlı Niko Kovi: Favori Arsenal (Özel)

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ikamet eden eski futbolculardan Beşiktaş ve Türk Milli Takım’ı Kaptanı Niko Kovi (61), Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi play off mücadelesinde karşılaşacağı Arsenal’e karşı işinin çok zor olduğunu...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2014 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eski Beşiktaşlı Niko Kovi: Favori Arsenal (Özel)
Yunanistan’ın başkenti Atina’da ikamet eden eski futbolculardan Beşiktaş ve Türk Milli Takım’ı Kaptanı Niko Kovi (61), Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi play off mücadelesinde karşılaşacağı Arsenal’e karşı işinin çok zor olduğunu söyledi. Kovi, “Her iki maçta da başarı, iyi performans ve takım oyunu” ile gelebilir dedi.

Lefter Küçükantonyadis, Hristo Kostanda, Nikola Büyükvafiadis gibi Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a hizmet ederek tarihe mal olmuş Rum asılı futbolculardan biri de eski A Milli Takım futbolcularından Beşiktaşlı Niko Kovi'ydi. Çok sayıda azınlık sporcusu gibi Türk takımları ile milli takımların başarısı için ter döken Niko Kovi, aynı zamanda, Vefa Spor ve Beşiktaş’ta başladığı kariyerini Yunanistan’ın Panathinaikos ve OFI takımlarında noktalayan ender azınlık futbolcuların biri oldu. Kariyerini Yunanistan’da tamamlayan bir diğer Rum futbolcu ise yine Beşiktaşlı Alekos Sofianidis idi.

Komşu Yunanistan’da uzun yıllar teknik direktörlük de yapan Niko Kovi, Cihan Haber Ajansı’na () Türkiye kariyerini, ilginç anılarını ve kısa bir süre sonra başlayacak olan Spor Toto Süper Ligi’ni değerlendirdi. Kovi, Türkiye birinci liginde 9 yıl futbol oynadıktan sonra Kıbrıs çıkarmasından 4 yıl sonra Panathinaikos’a gerçekleşen transferini “Besle kargayı oysun gözünü” şeklinde veren gazeteye ise hâlâ kırgın olduğunu söylüyor. Niko Kovi, son yıllardaki Türkiye milli futbol takımının başarısızlığını takım olma mantalitesinin eksikliğine bağlıyor. Fatih Terim’e ise güveniyor.

“FAVORİ ARSENAL”

Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi play off mücadelesinde “Hollanda ekibi Feyenoord’u her iki maçı da kazanarak elemesi büyük başarı.” diyen Kovi, Kara Kartallar’ın bugün karşılaşacağı Arsenal karşısında işinin çok zor olduğunu söylüyor: “Arsenal güçlü bir ekip. Avrupa’da büyük bir birikimi var. Beşiktaş’ın son yıllarda Şampiyonlar Ligi tecrübesi Arsenal’e göre az. İki takım arasında fark var. Bütçe bakımından da öyle. Beşiktaş’ın Arsenal’i elemesi, sürpriz diyebilirim. Ama futbol 3 neticeye de açık. Favori kim? Arsenal. Beşiktaş, büyük performans gösterirse eleme şansına sahip olabilir.”

Arsenal’i elemenin yolunun ‘takım olarak iyi oynamaktan geçtiğini belirten Kovi, “Her iki maçta da oyuncuların yüzde 100 performans göstermeleri gerekir ki şansları olsun. İlk fırsat Türkiye’de. Göreceğiz alacağımız neticeyi. Bu arada son dünya şampiyonu Almanya’nın en iyi oyuncularından biri olan Mesut Özil de Arsenal’de.” dedi.

KIBRIS ÇIKARMASI SEBEBİYLE KADRO DIŞI KALDI

Kıbrıs sorununa hâlâ çözüm bulunamazken, o dönemde Beşiktaş’ın formasını giyen Niko Kovi’nin Kıbrıs çıkarması ile ilgili unutamadığı anıları var. Kovi, o yıllarda Beşiktaş Teknik Direktörü olan Metin Türel’in kendisini muhtemel tepkilerden korumak düşüncesiyle 3 büyükler arasında yapılan yardım amaçlı maçta kadro dışı bıraktığını şu şekilde anlatıyor: “1974’te Metin Türel antrenördü. Kızılcahamam’da kamptayız. O sırada Kıbrıs çıkarması oluyor. Her şey durdu. Kamp bitti. İstanbul’a dönüyoruz. Para yardımı olsun diye Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş turnuva yapıyor. Metin Türel bana dedi ki, “Nikocuğum, sen sakatsın. Oynamayacaksın.” Ne olur ne olmaz, biri çıkar bir şey der diye onmayacağım. O zaman 21 yaşındayım. Bunu beni korusunlar diye yaptılar.”

Ancak Türel’in bu ‘iyi niyetli’ hareketi, dönemin gazeteleri tarafından Niko’ya ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle eleştirilir: “Bir gün sonra gazeteler bunu eleştirdi. ‘Niko neden oynamadı. Niko bizim çocuğumuz, evladımız. Niye böyle ayırım oldu. Oynamaması ayıp’ diye yazılmıştı.”

"TÜRKİYE'DE DEĞİL, YUNANİSTAN'DA AYRIMCILIK GÖRDÜM"

Eski futbolcu, Türkiye’de ırkçı tepkiye maruz kalmadığını ancak Yunanistan’a transfer olduktan sonra taraftarların aşağılama amaçlı tezahüratına maruz kalmış: “Türkiye’de hiçbir ayrım yapılmadı. Orada 25 yıl yaşadım öyle bir şey görmedim. Türkiye birinci liginde 9 yıl top oynadım bir sorun olmadı. Ama Yunanistan’da aşağılama amacıyla ‘Turkos’ (Türk) diye AEK’cılar bağırıyorlardı.”

‘BESLE KARGAYI OYSUN GÖZÜNÜ’ HABERİNİ UNUTAMIYORUM”

Kıbrıs çıkarması döneminde ayrımcılığa maruz kalmayan Kovi, Beşiktaş’taki son sezonunda Gündüz Tekin Onay yönetiminde başarısız bir grafik çizen takım kadrosuna girmekte sıkıntı yaşar. Önce Anadolu takımlarına transfer olmayı düşünür. Ancak 1978 sezonunda komşu Yunanistan’ın yeşil-beyazlı güçlü ekibi Panathinaikos’a astronomik bir rakama transfer olur. Bu gelişme bir gazetede “Niko Yunanistan’a kaçtı”, “Yediklerin haram olsun” başlıklı ‘abartılı’ haberleriyle yer alır. Bugün bile o haberlere olan kırgınlığı süren Kovi, transfer hikâyesini şöyle anlatıyor: “Beşiktaş’taki son sezonumda bazı maçlarda yedek kalma durumum oldu. Eski performansım yoktu. Beşiktaş’tan ayrılarak bir Anadolu kulübüne transferim olabilirdi.
Panathinaikos takımına transfer oldum. Onur Belge onu haber yapmıştı. Ama daha kötüsü Tahsin Üstün, “Besle kargayı oysun gözünü” diye bir haber yapmıştı. Ben Türkiye’de askerliğimi yapmışım, vergi borcum yok, Allah’a bir can borcum var. Onu anlamadım. Niye kaçayım. Türkiye’ye gidip geliyorum. Ayıp oldu. Çirkin bir olaydı."

“LEFTER’E GÖSTERİLEN VEFA UNUTULMAZ”

“Lefter Abi bir efsaneydi.” diyen Niko Kovi, Lefter’in vefatı öncesi ve sonrasında gösterilen vefaya hayran kaldığını söyledi: “Aziz Yıldırım’ın buraya uçak gönderip buradan alıp hastaneye götürmeleri, orada gösterilen büyük sevgi. Öldükten sonra cenazesi, merasimi, başbakanın inmesi, unutmadılar ve bunu gösterdiler. Bu yalnız Türkiye’de yapılabilirdi. Dünyanın az yerinde oluyor. Bu Türk insanını, Fenerbahçelileri, Türk spor camiasını benim gözümde çok yükseltti. Lefter abiye yapılan bu büyük jest diyeyim, onu kendi insanı gibi içlerine alıp uğurlamaları harika bir şeydi. Tebrik ederim.”

SÜPER LİG DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye Süper Ligi’ni değerlendiren Niko Kovi, “Ligin kalitesinin yükselmesi, çok takımın şampiyonluğa oynamasına bağlı. Az rekabetli lig iyi değil. Ligde çok değerli ve iyi futbolcular oynuyor. Türkiye’de son dünya şampiyonasında oynayan aşağı yukarı 30’a yakın sporcu var. İdareciler iyi transferler yapıyor. Üç büyüklerin büyük sahaları var. Bu avantaj.”

Kovi’nin üç büyüklere ilişkin değerlendirmesi ise şöyle: “Geçen yıl Fenerbahçe iyi futbol oynayıp şampiyon oldu. Hakkıydı. İyi transferler yaptı. Ama Aziz Yıldırım, Fenerbahçe’nin seviyesini yükseltmiş bir başkan. Tesis bakımından da öyle.” Galatasaray’ın yeni teknik patronu Prandelli’nin İtalya Milli Takımı’nın eski antrenörü olduğunu hatırlatan Kovi, “Galatasaray da transferler yapıyor. Oturmuş bir 18’i var. İyi bir sahaları var. Bir de çok iyi başkanları var. Prandelli, Mancester City’yi şampiyon yapmış bir adam. Ünal Aysal başarılı bir başkan. Galatasaray başarılı bir takım. Tahmin ediyorum bu yıl da Avrupa’da başarılı olabilir.”

“İçerinde en dezavantajlı olan Beşiktaş. Sahaların açılması Ocak ayını bulacak.” diyen Niko Kovi, “Beşiktaş’ın bütçesi de diğer kulüplere göre daha az. Ama çok güçlü bir seyircisi var. Şampiyonluk yarışı yine bu 3 takım arasında olur. Trabzon da olabilir. Büyük favori Galatasaray, Fenerbahçe, ikinci olarak Beşiktaş.”

Futbolcuların özel yaşamlarındaki sorunlarla gündeme gelmelerine ilişkin de Kovi, “Seyircinin aşırı ilgisi kültür ve hazmetme meselesi. Hollandalı futbolcu bunu kolay hazmediyor. Zirveye çıktığı zaman futbol hayatı uzun sürsün diye daha sakin bir hayat yaşıyor. Biz ise burada hata yapıyoruz. Küçük bir takımdan geldiğin zaman dünya senin oluyor. Şöhret de geldiği zaman çizginin dışına çıkıyorsun. Bu sefer futbol kariyerleri uzun sürmüyor.” ifadelerini kullanıyor.

“MİLLİ TAKIM’DA MANTALİTE EKSİKLİĞİ VAR”

Türkiye Futbol Milli Takımı’nın 2002’den bu yana Avrupa ve dünya şampiyonalarına katılma başarısı gösterememesini de yorumlayan Niko Kovi, başarısızlığın iyi futbolculardan çok takım mantalitesi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyor: “Türkiye’de iyi futbolcular olabilir ama takım mantalitesi yok. Kendisini tanıdığım için söylüyorum Fatih Terim bunu başarabilir. Ona güveniyorum. İyi futbolcular var ama takım oyunu ve birliği yoktu.” ifadelerini kullanıyor. Bir diğer tespiti ise şöyle: “Türkiye’ye çok iyi yabancı futbolcular geliyor. Türk sporcular kendi takımlarında oynama fırsatı bulamıyor. Veya daha küçük takımlarda oynuyorlar. Futbolcunun performansı oynadığı sürece yükselir. Fırsat bulamadıkları için performansı da yüksek olmuyor. Fatih Terim 18-20 futbolcu ile bu takımı kuracak ve iyi bir takım yapabilecek.”

“GEKAS TÜRKİYE’DE MUTLU”

Türkiye’ye ilk transfer olan Yunan golcü futbolcu Fanis Gekas’ı öven Niko Kovi, şunları söyledi: “Türkiye’de başarılı oldu. Orada mutlu. Yunanlıların iyi bir temsilcisi. Samsun, Akhisar ve Konya’da Yunanlılara bir sempati duyulmasını sağladı. Bu güzel. 10-15 yıl önceki gibi gerginlik olmuyor. Artık iki ülke turizm amaçlı çok yoğun olarak ziyaretler yapıyor. İnsanlar birbirlerini tanıyorlar. Örf ve adetleri benzer. Hemen kaynaşıyorlar. Gekas’ın başarılarının devamını dilerim.”

NİKO KOVİ

Niko Kovi, 1953 doğumlu. 1968-1973 yılları arasında Vefa’da, sonrasında ise 5 sezon siyah-beyazlı takımda yer aldı. Sol bek olarak Beşiktaş forması ile 119 maça çıkan Niko Kovi, 8 gol kaydetti. 5 kez A Milli Takım, 3 kez Türkiye U-18 ve 7 kez de Ümit Milli Takım formasını giydi. Kovi, Beşiktaş ile lig şampiyonluğu kazanamadı ancak Kara Kartallar’ın kazandığı ilk Türkiye Kupası’nda büyük rol oynadı. 1975’te Trabzonspor ile oynanan kupanın ilk maçını Beşiktaş 1-0 kaybetmişti. İkinci maçta Kovi’nin attığı golle 1-0’ı yakalayan siyah-beyazlılar, maçı 2-0 kazanarak kupayı müzesine götürmüştü.

1978’de Panathinaikos’a transfer olan Kovi, 1985 sezonunda Girit’in OFI forması altında kariyerini tamamladı. Yunanistan’ın EPS Rethimnou, Panergiako, Apollon Smyrnis, PAS Giannina, Levadiakos, Proodeftiki takımlarında teknik direktörlük, Panathinaikos Spor Akademisi’nde ise müdürlük yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.