Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dursun Özbek: "İyi Yönetilirsek, Mali Durum Çok Da Büyük Değil"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray’ın mali sorunlarının üst seviyede olduğunu belirterek, kulübün iyi yönetilmesi durumunda bu durumun çok da büyük gözükmediğini söyledi.Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Galatasaray...

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2016 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray’ın mali sorunlarının üst seviyede olduğunu belirterek, kulübün iyi yönetilmesi durumunda bu durumun çok da büyük gözükmediğini söyledi.
Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Galatasaray Kulübü mali genel kurulunda açıklamalarda bulunan sarı-kırmızılı kulübün başkanı Dursun Özbek, “Bize emanet ettiğiniz bu değerli varlığı en iyi şekilde yönetmek için devraldık. En iyi şekilde yönetmek üzere büyük çaba harcadım. Bugün hesap verme günü. Geçmişte de yönetimlerin verdiği gibi. Yapılan işleri eleştirdiğimiz gibi geçmişte bugün de bizim yaptıklarımızı eleştirmek üzere burada toplandık. Genel kurulun Galatasaray’a fayda getirmesini diliyorum” dedi.
“TERÖRÜ LANETLİYORUM”
Ankara’da yaşanan terör saldırısını lanetleyen Özbek, “Genel kurullarımız bayram havasında geçer. Galatasaraylılar bir araya gelir, tartışırlar, düşüncelerini dile getirirler, her söylenen söz daha iyi bir Galatasaray içindir. Bugün de aynı coşkuyla buraya geldik. Burada tabii yüreklerimizi sızlatan, 13 Mart’ta Ankara’da meydana gelen menfur saldırıyı ben yönetim kurulum adına lanetliyorum. Kemal Bulut’un mekanı cennet olsun” diye konuştu.
“BUGÜN HESAP VERME GÜNÜ”
Bugünün hesap verme günü olduğunu vurgulayan Başkan Özbek, “Yönetim kurulu olarak rotamızın ne olduğunu anlatmak isterim. Rotamız Galatasaray Kulübü’nün başarıya odaklı, hem kulübü hem de milletini en yüksek seviyede sportif başarıya odaklıdır. Yolumuz ve ulaşmak istediğimiz hedef budur. Yönetimler en iyi şekilde Galatasaray’ı yönetmek için seçilmişlerdir. Biz bunun bilincindeyiz” şeklinde konuştu.
“MALİ SORUNLAR ÜST SEVİYEDE”
Galatasaray mali sorunlarının üst seviyede olduğunu dile getiren Başkan Özbek, “Tabii bu mali sorunlar Galatasaray’ın büyüklüğü yanında, eğer iyi yönetilirse tedbirler alınırsa çok da büyük gözükmemektedir. Mali yapıyı anlatırken şunun üzerinde durmak istiyorum; bildiğiniz gibi Galatasaray’ın borç-alacak farkı 330 milyon Dolar seviyesindedir. Bu borç-alacak farkı, 2006’lı yıllarda 100 milyon seviyesindeydi, bugün itibariyle 330 milyona kadar gelmiştir. Banka borçlarımız 230 milyon dolar seviyesindedir toplam olarak. Bunlarla ilgili verilen teminatlar 1 miyar 700 milyon seviyesindedir” açıklamasında bulundu.
“TEMLİKLER BORÇLANMANIN 1,5 KATI KADAR OLMUŞTUR”
Galatasaray’ın maliyesini yönetmek için bankalarla belli bir ilişki içinde olmak gerektiğini dile getiren Özbek, "Galatasaray’a para verecek olan bankalar önce Galatasaray’dan sözleşmeleri veya stat gelirleri, yayın gelirleri gibi fonları temlik almaktadırlar. Maalesef geçmişten bugüne kadar gelen trend ve Galatasaray’ın borçlanması ileriye dönük verilen temliklerle sağlanmıştır. Bugüne kadar Galatasaray’ın borçlanmaları yaklaşık 10 yıla varan temliklerin verilmesi suretiyle borçlanma yapılmıştır. Verilen temlikler borçlanmanın 1,5 katı kadar olmuştur. Böyle bir durumda ancak şu yapılabiliyor; verilen temliklerde boşalma olursa, geri bir kısmı açılıyor kredi limitinin, onu kullanabiliyorsunuz. Bazen de bankalar bu limitleri dahi kullandırmıyor. Onun için Galatasaray’ın ileriye dönük sportif başarıyı yukarı çekmesi için mutlaka yeni kaynaklar oluşturma zorunluluğu var. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
UEFA’DAN ALINAN CEZA
“Bildiğiniz gibi bu sene Galatasaray, mensubu olduğu UEFA’nın turnuvalarına katılamayacak” diyen Özbek, sözlerine şöyle devam etti:
“UEFA’ya katılmama konusu gündemde yeteri kadar yer aldı. Kısaca 2014 Mayıs ayında yapılan bir anlaşma gereği olarak bazı şartlar yerine getirilmesi gerekiyordu. UEFA, o günkü zararların belli bir seviyenin üzerine çıkmasını istemiyordu. Bu zararlar 164 milyon Dolar seviyesinde bulundu. UEFA’nın talebinde ise 30 milyonu geçmemesi gerekiyordu. Belli transferlerde de bazı aşımlar yapılmış. Bunlarla ilgili UEFA bize bir mektup gönderdi ve incelemelerinin detaylarını tartışmamız için açıklamaya davet etti ve biz Aralık ayında Nyon’daki merkeze gittik ve açıkladık. Bunların niçin yapıldığına dair. Şubat ayında da açık duruşma şeklinde bizi davet ettiler. Cezayı 1 yıla indirdiler. Ve biz de cezayı CAS’a taşıdık. CAS, UEFA’nın kestiği bu cezayı arttırma yönünde bir inisiyatif kullanmayacak ki bu eğilimde olsa bile bizim bu davayı geri çekme hakkımız var. Bu durumdan dolayı CAS’a gitmeye karar verdik.”
“HER SENE 30 MİLYON DOLAR AÇIK”
Amatör şubelerde yaklaşık 30 milyon Dolar harcadıklarını belirten Özbek, “Peki getirisi ne? Getirisi 10 milyon Dolar. Yani her sene 30 milyon Dolar açık veriyoruz. Bunun kaynağı büyük oranda Sportif A.Ş’den gelen gelirlerin belli seviyede buraya aktarılmasından kaynaklanıyor. Amatör sporların çok dikkatli projelendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“MAĞAZACILIKTA 2016 SONU KAR HEDEFİMİZ 25 MİLYON TL”
Mağazacılık A.Ş hakkında da açıklamalarda bulunan Dursun Özbek, “Mağazacılık A.Ş. çok önemli bir şirket. Galatasaray’a kaynak üretecek çok önemli bir şirket. Dolayısıyla geçmişte bunun ihmal edildiğini düşünüyorum. Özellikle Duygun başkanla beraber seçildiğimde mağazacılığın özellikle üzerine gittik. O günden itibaren mağazacılığı bugün belli bir seviyeye getirdik. Geçmişte hep zarar eden, 1-2 sene ancak kar yapmış şirket. Değerli Galatasaraylılar, mağazacılığın cirosunu 2016 yıl sonu itibariyle kar hedefimiz 25 milyon TL. Yaptığımız aksiyonlarla bu hedefe ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ALMAMIZ GEREKEN ÇOK YOL VAR”
Sponsorluklardan da bahseden Özbek, en önemli hususlardan birinin sponsorluk gelirleri olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin bulunduğu durum itibariyle sponsorluklar giderek azalmaktadır. Bu bizim çalışmalarımıza engel teşkil etmemektedir. Geçmiş yıllarla kıyasladığımız zaman öndeyiz ama almamız gereken daha çok yol var. 69 milyon TL’den, 89 milyon TL’ye çıkarttık. Formamızın üzerinde doluluk oları yüzde 90’lar civarında. Biz bunu daha yukarılara çıkartabilirdik ama piyasadaki koşullar buna engel teşkil ediyor. Bunu önümüzde yıllar daha üst seviyelere taşıyacağız” diye konuştu.
“ALTYAPIMIZ OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Bütçeyi yaparken kaynakları dikkate almanın öneminden bahseden Başkan Özbek, “Harcarken de çok dikkatli olmanız lazım. Bugün basketbol takımı başarı çizgisinden hiçbir şey kaybetmemiştir. 12 milyondan, 6 milyona inen bütçeye rağmen başarı çizgisi aynıdır. Hepimiz gurur duyuyoruz. Aldığımız sonuçlar ortada. Eurocup’ta çeyrek final vizesini alacağız. Son derece başarılılar. Bayan takımımız da öyle. Galatasaraylıları gururlandıracak maçlar çıkartıyorlar. Basketbolda altyapımız çok güçlü. Önümüzdeki yıllarda altyapılardan gelecek oyuncularla Galatasaray en başarılı basket takımlarından biri olacaktır. Voleybol da öyle. 14 takım oyuncumuz altyapıdan gelme. Bunu daha da güçlendirmek ve 250’ye yakın altyapıdaki oyuncumuzu geleceğe hazırlıyoruz. Altyapı bizim olmazsa olmazımız. Su sporlarında da açık ara öndeyiz. Orada da aynı prensipleri güdüyoruz. Amatör şubelerde de aynı gidiyoruz. Sürdürülebilir bir mali yapı yapmanın tek şartı bu” dedi.
“GALATASARAY’IN BAŞININ BELASI, YAPILAN SÖZLEŞMELER”
Futbolda ise başarı çizgisinin düştüğünü söyleyen Özbek, “Futbolda ise bu sene başarı çizgimiz düştü. Şöyle bir yapılanma içindeyiz, geçmişte hatırlayacaksınız, Galatasaray Futbol Takımı’na antrenör geliyor, yanında kondisyoner, masörüne kadar, bir takım halinde geliniyor. Bir şeyler oluyor ve Galatasaray ile ilişkiler kesiliyor ve takım halinde boşaltıyorlar. Bunu değiştireceğiz, değiştirmemiz gerekiyor. Galatasaray’ın hocaları kendi kontratlı kişileri olmak zorunda. Bir yardımcısı olabilir onla birlikle gelsin, bu ön şartımız. Transferlerin daha iyi yapılabilmesi için scout ekibini en güçlü seviyeye çıkartıyoruz. Sadece Bayern Münih de olan bir yazılım kullanıyoruz şu anda. TV’de dünyadaki bütün maçları izleyebilecek bir sistem kurduk. Galatasaray’a transfer edilecek kişiler en iyi şekilde tespit edilecek. Galatasaray’ın başının belası, yapılan sözleşmeler. Bir standardı yok. Ahmet’le başka, Mehmet’le başka sözleşme. Farklı rakamlar, farklı şartlar. Yani Galatasaray geçmişte şunu diyememiş; ‘ey futbolcu, bakın burası Galatasaray. Benim sözleşmem bu. Bu şartlarda Galatasaray’da oynamak istiyorsan buyur gel. Aksi takdirde sporcunun öne sürdüğü şartlara göre sözleşme yapmak hoş değil’ Galatasaray’ın sıkıntısı budur. Biz bunu da değiştirmek için harekete geçtik” ifadelerini kullandı.
“FUTBOL AKLI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Galatasaray’da bir futbol aklı oluşturmak istediklerini vurgulayan Özbek, “Galatasaray’a destek vermek isteyen herkese kapımız açık. Bu futbol aklını en iyi şekilde kullanmak. Galatasaray’ın menfaati ve finansal yapısı çerçevesinde bir futbol aklını ortaya koyacağız. Bu yapılmasa sistem yazboz tahtası gibi her gelen yönetimle değişikliklere gidiyor. Bakın son 10 yılda çıkan kimse yok. Altyapıda 10-12 takım var ama alttan gelen bir şey yok. Onun için altyapı dahil profesyonel futbol takımının da çatısını yeni baştan dizayn etmek, bunu Galatasaray’ı ileriye taşımak konusunda sizleri bilgilendirmek istiyorum. Galatasaray’ın mali yapısı ve idari yapısı başarı odaklı olmak üzere yeniden dizayn etmek lazım” şeklinde konuştu.
“GÜNÜ KURTARMA PEŞİNDE OLMAMAMIZ LAZIM”
“UEFA şartları giderek zarar şartlarını kısma eğilimindedir” diyen Özbek, “Günü kurtarma peşinde olmamamız lazım. Kulübe zarar vermektedir. Kısa sürede mali disiplini bozma eğilimi büyük yaralar açmaktadır. 500 milyon Dolar’a ulaşan borç yükü buradan gelmektedir. Korkunç bir ivmesi var. Azaltma çabasındayız. Biz bu mali yapıyı düzeltmek zorundayız ama başarıyı da sakınmadan bunu sağlayacağız. Şu kadarını söyleyeyim; Sportif A.Ş’de biz Mayıs sonu itibariyle 1 lirada olsa kara geçirmek için hareket ediyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Bunu sadece yönetim kurulu tek başına yapamaz. Taraftarlarımız var. Genel kurulumuz var. Başlattığımız kampanyalar ve vereceğiniz destek de bu bizi götürecek. Yapmış olduğumuz kampanyalara destek verin ben herkesin kolunda bu bilekliği görmek istiyorum. İnşallah gelecek genel kurulda bu söylediklerimi ne kadar realize ettiğimizi sizlere anlatmaya çalışacağım” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.