Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn: İran Cenevre’ye katılıp sorumluluk almalı

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, İran’ın Suriye ile ilgili Cenevre’de düzenlenecek konferanslara katılması ve bu anlamda sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Asselborn, Lüksemburg Büyük Düşesi Maria Teresa ile birlikte Gaziantep’in...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn: İran Cenevre’ye katılıp sorumluluk almalı
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, İran’ın Suriye ile ilgili Cenevre’de düzenlenecek konferanslara katılması ve bu anlamda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Asselborn, Lüksemburg Büyük Düşesi Maria Teresa ile birlikte Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaretinin ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Burada, bir basın mensubunun, Avrupa Birliği'nin (AB) İran’ın Hizbullah aracılığıyla Suriye üzerindeki işgali için ne gibi önlemler almayı düşündüğüne dair sorusunu cevaplandıran Asselborn, “Bunların Suriye içerisindeki yerlerinin farkındayız. Bir taraftan ulusal muhafızlar var. Bunları da biliyoruz. Yapılacak seçimler burada çok önem arz ediyor. Bundan sonra artık masaya konunun daha net biçimde konulması lazım. Bizim görüşümüz, İran’ın Cenevre’deki konferanslara katılması ve bu anlamda sorumluluk alması ve bu gibi konularda kendinden beklenenleri yerine getirmesidir. Suriye’deki muhalif güçlerin liderleriyle 2 hafta önce bir araya geldim, çölde bir ortamda. Kendisi bütün yabancı güçlerin ülkeden ayrılması görüşünde. Güvenlik Konseyi yoluyla bunun sağlanması gerektiğini düşünüyor.” açıklamasında bulundu.

“LÜBNAN’LA KIYASLARSAK İNGİLTERE’NİN 15 MİLYON MÜLTECİ AĞIRLAMASI GEREKİYOR”

Suriye’de insani yardımın gerekliliğine dikkat çeken ve Türkiye’deki durumun da çok iyi olduğunun farkında olduklarını kaydeden Asselborn, “Belli konvoylar yardımıyla ilaçların ve yardımların geçmesi gerekiyor. Bu, askersiz çok zor. Burada şöyle bir çözüm bulunabilir. Cenevre Konferansı’nda alınacak bir kararla beraber, mavi bereliler geçici olarak güvenliği tesis etme amaçlı, geçici bir süreliğine orada bulunabilirler. Bu, bir geçiş dönemi oluşturur. Daha sonrasında bir seçim yapılır, demokrasinin ilk adımları atılır. Biz biliyoruz ki Suriye halkı çok barışçıl. Gelecek için bu tarz bir projeksiyonumuzun olması zor ama imkansız değil. Türkiye gerçekten çok iyi koşullar sağlıyor. Lübnan, Ürdün ve diğer ülkeler çok zor durumdalar. Ürdün’de su sıkıntıları var şu anda. Eğer Lübnan’la İngiltere’yi karşılaştırmamız gerekirse şu anda, Lübnan’ın aldığına baktığımızda İngiltere’nin 15 milyon mülteci veya misafir ağırlaması gerekiyor. Eğer Lübnan’ın karşılaştığı konumu kıyaslamaya kalkarsak İngiltere’nin şartlarıyla. Tabi ki diğer ülkelerin de içinde bulunduğu yokluklar ve zorlukları göz önünde bulundurarak onların da yaptıklarını saygıyla karşılamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLECEKSE, BU, HALKA VERİLİR”

Bir gazetecinin, Esed’e kimyasalları vermesi karşısında Nobel Barış Ödülü verilecek gibi davranılması hakkında görüşlerini sorması üzerine Asselborn, şu cevabı verdi: “Tabi ki böyle bir barış ödülü verilecekse halka verilir, kendi insanlarını öldürenlere değil. Buradaki çözümün kesinlikle Cenevre’deki konseyde yer alması gerekiyor. Tabi ki kimyasal silahlarla ilgili bir çözüm bulundu diye, bu, kendi halkını başka silahlarla öldürmeyi meşru kılmaz. Bunu kesinlikle uluslararası toplumun dikkate alması lazım.”


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.