Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin-AB liderleri görüşmesi Pekin’de başlıyor

Çin-Avrupa liderleri 16. görüşmesi yarın Pekin’de gerçekleştirilecek. Görüşmeye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve diğer yetkililer katılıyor....

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 18:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çin-AB liderleri görüşmesi Pekin’de başlıyor
Çin-Avrupa liderleri 16. görüşmesi yarın Pekin’de gerçekleştirilecek. Görüşmeye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve diğer yetkililer katılıyor. Tarafların ikili yatırım anlaşması görüşmelerini başlatıp başlatmayacağı ise merakla bekleniyor. Zira her iki tarafın ticaret hacmini artırmayı amaçlayan görüşmeler başlatılırsa, bu AB’nin tarihinde ilk kez kendi başına bağımsız olarak yaptığı yatırım anlaşması olacak.

Bu zirvenin, AB-Çin Kapsamlı Stratejik Ortaklığı'nın 10'uncu yılında düzenlenmesi de ayrı bir öneme sahip ve bu zirveyle AB liderleri, Çin’in yeni yönetimiyle ilk kez bir araya geliyor. İki taraf arasındaki işbirliğinin gelecek 10 yıldaki yol haritası da bu zirvede çıkarılacak.

Pekin’de Büyük Halk Sarayı’nda yapılacak zirvede ikili, bölgesel ve uluslararası meseleler masaya yatırılacak. AB tarafından yapılan basın açıklamasında, AB liderlerinin yarın Çin Başbakanı Li ile görüşeceği ve zirvede AB-Çin ikili ilişkileri, ticaret, yatırım, pazarlara erişim, insan hakları, yenilik, kentleşme, iyi yönetişim ve hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere, tarım, enerji, iklim değişikliği, kültürel değişim programları gibi konuların masaya yatırılacağı belirtildi. Zirvede ayrıca, Suriye'deki kriz dahil olmak üzere bölgesel konular, G20 ve güvenlik işbirliği de ele alınacak.

Xİ, BARROSO VE ROMPUY’LA GÖRÜŞTÜ

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Pekin’de Rompuy ve Barroso'yla görüştü. Çin medyasına göre Xi, görüşmelerde her türlü korumacılığa karşı çıkılmasını, yatırım anlaşması görüşmelerinin hızlandırılmasını ve karşılıklı ticaret ve yatırım işbirliğinin genişletilmesini umduğunu söyledi. AB'den Çin işletmelerinin Avrupa'da ekonomik ve ticari faaliyet göstermesi için elverişli koşullar oluşturmasını beklediğini de ifade eden Xi, tarafların "Çin-AB İşbirliği 2020 Stratejik Planı"nı hazırlayarak, ikili işbirliğini daha yüksek ve yeni düzeylere taşıması gerektiğini dile getirdi.

Rompuy ve Barroso da Çinli liderle görüşmelerinde, Çin'deki büyüme eğiliminin korunmasının kendileri için büyük önem taşıdığına işaret etti ve yatırım anlaşması görüşmelerinin bir an önce tamamlanmasını istediklerini söyledi. Rompuy ve Barroso ayrıca Çin'in kapsamlı reformlarını desteklediklerini de belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.