Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baykan: 15 Şubat’ta mali genel kurul tekrarlama kararı alındı

ürkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun (TBESF), ödenek sıkıntısı nedeniyle faaliyetleri durdurma kararı almasının yankıları sürüyor.Federasyonun kararıyla ilgili tartışmalar sürerken, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 00:46
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 00:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ürkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun (TBESF), ödenek sıkıntısı nedeniyle faaliyetleri durdurma kararı almasının yankıları sürüyor.

Federasyonun kararıyla ilgili tartışmalar sürerken, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, televizyon kanallarında canlı yayınına bağlanarak, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ile ilgili yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, son 15 gündür federasyonların 2015 yılı bütçeleriyle ilgili çalışma içinde olduklarını ve bu çalışmaların aynısını 2014 yılında da gerçekleştirdiklerini belirterek, "Genel Müdürlük görevlisi arkadaşlarımız, federasyonlarla Genel Müdürlük ve Spor Toto üstünden, yani Gençlik Spor Bakanlığı kanalıyla kullanacakları, kullanmak istedikleri bütçelerle ilgili görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmelerde federasyonlarımız taleplerini iletirler, faaliyetlerini bildirirler, bütçe uygunluğu doğrultusunda gerek Spor Genel Müdürlüğü, gerekse sponsorluk olarak reklam karşılığı Spor Toto üstünden Sayın Bakanımızın uygun gördüğü noktalarda bütçe kullanımı Şubat ayı, Mart başı itibarıyla her yıl başlar, bu yıl da böyle, geçen yıl da böyle." dedi.

Geçen yıl Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun bütçesini de yorumlayan Baykan, "Bedensel Engelliler Spor Federasyonu geçen yıl Bakanlığımızdan 4,5 milyon TL bütçe talep etmiştir. Bu talep ettiği bütçe 1 yıl önce 4 milyon olarak bütçe kullanımı Spor Genel Müdürlüğü, Spor Toto toplamında federasyonumuz tarafından yeterli bulunmadığı için ve yıl boyunca da bu konuda serzenişler olduğu için, tarafımızdan görüşmeler yapan arkadaşlarımıza özellikle Bedensel Engelliler Spor Federasyonumuzun talep ettiği bütçenin tamamının karşılanabilmesi noktasında iyi çalışılması talimatı verilmiştir. 4,5 milyon TL Federasyonun talep ettiği bütçenin tamamı Sayın Bakanımızın da onayıyla birlikte 2014 yılında Federasyona tahsis edilmiştir." diye konuştu.

“EK BÜTÇE TALEPLERİ KABUL EDİLDİ”

Baykan, bütçe görüşmelerinden birkaç ay sonra Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun başkanı bu bütçenin yeterli olmayacağını, ek bütçeye ihtiyaç duyulduğunu ilettiği zaman, talep ettiği bütçenin verildiğin de belirterek, şöyle devam etti:

"Ama tekrar çalışalım, taleplerinizi neye dayanarak yapıyorsunuz bildirin noktasına kendisine dönüş yapılmış ve bu 4,5 milyon bütçeye ilave olarak 22 Ağustos 2014 tarihinde tekraren 1,5 milyon TL Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na ek bütçe kararı alınmıştır. Normal bütçe her yıl başında görüşmelerle, ek bütçe yıl içerisinde ihtiyaç duyan federasyonların tutarlı sundukları çalışma ve rakamlar doğrultusunda olabilen bir konudur. 1,5 milyon TL ek bütçenin oluşumuyla birlikte 2014 yılı için Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na toplamda 6 milyon bütçe kullandırılabilme imkanı doğmuştur."

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz federasyonlarımıza ilk defa Sayın Bakanımızın talimatıyla 2014 yılında periyotları belli olarak 3’üncü ay, 6’ncı ay, 9’uncu ay, 12’nci ay olmak üzere zaman dilimlerinde bütçeleri aktarma kararı aldık. Önceki yıllarda bütçe uygunluğu doğrultusunda federasyonlar hangi parayı ne zaman alacağı konusunda çok bilgi sahibi olamadığı için yaşanan aksaklıkları Sayın Bakanımız tespit ettiler, böyle bir talimatlandırma yaptılar bize."

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na son olarak 30 Eylül 2014 tarihinde Spor Toto tarafından 540 bin TL’lik bir para aktarıldığını belirten Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, "Bir yerde bir eksik var diye tahmin ediyorum ki, Federasyonda çalışan arkadaşlarımız Sayın Başkanı eksik bilgilendiriyorlar ya da Sayın Başkan kayıtlarla ilgili tam bilgi sahibi değil. 8’inci aydan bu tarafa ne Spor Genel Müdürlüğü’nden, ne Spor Toto’dan kaynak aktarılmadı ifadesi maalesef devletin kayıtlarıyla örtüşmüyor. Federasyona en son 30 Eylül 2014 tarihinde Spor Toto’dan 540 bin TL para aktarılmış ve bu devletin kayıtları." dedi.

"15 ŞUBAT’TA MALİ GENEL KURUL TEKRARLAMA KARARI ALINDI"

Faaliyetlerin durdurulması konusunda açıklamalarda bulunan Baykan, "2013 yılında devletin verdiği kaynağın dışında Bedensel Engelliler Federasyonu’nun sponsorlardan, bağışlardan ve lisans gelirlerinden elde ettiği 2 milyon 816 bin lira gelir var." diyerek, şunları söyledi:

"Yine devletin kayıtlarına göre 2014 yılında bu rakamda düşüş var ve rakam 1 milyon 609 bin lira. Bedensel Engelliler Federasyonu’nun elde ettiği öz gelir dediğimiz bizim kayıtlarımızda yer alan şekliyle. Buna karşılık, Bedensel Engelliler Federasyonu’nun 2013 yılı hesaplarını 2 milyon 127 bin lira borçla kapatmışken, 2014 yılında 1 milyon 742 bin lira borçla kapatmış; rakamları burada bırakıyorum. Faaliyetlerimizi borçlanıp soruşturmaya uğramamak için durdurduk derken, 2013 yılında daha fazla 2 milyon borçla devredilmiş bir mali dönem 2014’te daha az 1 milyon 700 borçla devredilmiş.

2013 yılında elde edilen gelirlerle, devlet, özel, devam ettirilen ve daha fazla borç olunan bir ortamda niye soruşturma açmamış devlet de 2014’te soruşturma açsın. Biliyorsunuz, sporda yargı son noktada futbolda da, futbol dışı branşlarda da tahkim kurullarıdır. Tahkim kurulunun onaylamadığı bir mahkeme kararı doğrultusunda elbette biz kamu görevlileri olarak, sporu yönetenler olarak sporun üst yargısı tahkim kararlarıyla bağlıyız. Kaldı ki, Federasyon 2015 yılı, yani 15 Şubat tarihinde mali genel kurul tekrarlama kararı almıştır."

Bu süreçten kesinlikle sporcuların zarar görmeyeceğini ve buna kesinlikle izin vermeyeceklerini belirten Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, "Biz sporcularımızın zarar görmesini, bedensel engelli branşlarının zarar görmesini istemeyiz ve izin vermeyiz. Varlığımızın nedeni budur sporu yönetenler olarak, kamu görevlileri olarak, bize verilen görev sporun daha fazla yapılmasını sağlamaktır. Durduruldu denilen faaliyetler 15 Şubat’ta yapılacak mali genel kurulla birlikte ibra olunduğu takdirde zaten ödemeler başlayacaktır, olunmadığı takdirde asıl 60 günlük yeni bir seçim süreci başlayacaktır." dedi.

"Biz 2 gündür Federasyonun bu faaliyeti yapması adına Federasyona para gönderme konusunda uygunluk olmadığı noktasından hareketle, bu liglerde yer alan 26 takımla irtibat halindeyiz." diyen Baykan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maçlar oynandığı takdirde bizim bir de bu kulüplerimize destek olabilecek imkanlarımız var. Nitekim, 2014 yılı kulüp yardımlarımız içerisinde 680 engellilere yönelik faaliyet yapan spor kulübümüze 3,5 milyon TL Sayın Bakanımızın talimatlarıyla maddi katkıda bulunduk. Bedensel engelliler liginde yer alan takımlarımıza Sayın Bakanımızın talimatıyla biz Spor Genel Müdürlüğü olarak bu süre içerisinde gereken maddi desteği sağlama konusunda ve maçların oynanabilmesi için 2 gündür görüşme yaptık. Bu hafta sonu maçların oynanabilmesi için hakem ücretlerinin İl Müdürlüğümüz kanalıyla ödenmesi konusunda gerekli garantileri verdik.

Bir de, bugün yeni bir Genel Sekreter ataması gerçekleştirdik, federasyonlarda Bakanlığımızın personeli de hizmet verebiliyor, Genel Sekreter ataması gerçekleştirdik. Burada amacımız bu ligin ötelenmemesi, oynanması adına bizim de elimizden geleni yapmamız, zaten görevimiz bu. Biz kamu görevlileri olarak ibra edilmemiş bir federasyon noktasında, maddi desteğin devam etmesi noktasında risk aldık, riskli imzalar atttık. 2016’da paralimpik oyunları var. 2012’de Sayın Başkanın görevde olmadığı dönemde mevcut federasyon yapısı içerisinde çok önemli madalyalar elde ettik. Kaldı ki bugünkü çabamız 2016’da aynı başarıların tekrarlanması. Risk alarak yatırılması gereken para var ise 15 Şubat tarihine kadar, bunu yatırma konusunda da karar aldık."

"HUKUK DIŞI BİR İŞLEM YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Yönetmeliklerle ilgili bilgilendirmelerde de bulanan Baykan, "Federasyon Başkanımızın sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediğini ve sorunun parasal olmadığını düşünüyoruz." sözlerine şöyle devam etti:

"Yönetmeliklerimiz şunu der; İbra edilmeyen federasyon başkanı ve yönetim kurulunun yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere 60 gün içerisinde genel kurul yapılır der. Buradan şu anlam çıkar: İbra edilmeyen başkan ve yönetim kurulu üyeleri kalan süreyi, 2012’de yapılmış seçim, 2016’da bitecek, 4 yıllık süre, kalan süreyi tamamlamak üzere başkan ve yöneticiler aday olamazlar, ancak 2016’dan sonra aday olabilirler. Bizim burada algılamalarımızın, çalışmalarımızın, duygularımızın olması kesinlikle mümkün değil. Kaldı ki, spor adamları olarak bizim duygularımız kesinlikle hizmetin yürümesi ve çalışmaların sportif anlamda yapılabilmesi adınadır.

Rakamları, ortamları, çalışmaları ifade etmeye çalıştım, bunun dışında ne spor teşkilatının, ne spor adamlarının, ne spor yöneticilerinin herhangi bir federasyona başka bir gözle bakması mümkün değil. Ben Sayın Başkanı defalarca Hukuk Müşavirimizle görüştürdüm, Teftiş Kurulu Başkanımızla görüştürdüm, hukuk dışı bir işlem yapmamız mümkün değil, hukuk dışı bir iş yapmamız mümkün değil.

Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nda Hasan Gerçeker gibi Yargıtay Başkanlığı yapmış seçkin bir hukukçunun Başkanlığındadır, bunu da ifade etmek istiyorum. Kaldı ki, ileride devlette ne kağıt kaybı olur, devlette ne yapılan ödemeler kaybolur. Burada bir kamu görevlisinin kendisini ileride sorgulamaya, sıkıntıya sokacak bir noktada bir türlü hareket sağlaması mümkün değil, mümkün olmaması gerekir, böyle de düşünülmesi gerekir. Bizim yapmak istediğimiz şey, Federasyonla ilgili yapılan çeşitli şikayetler var, bu şikayetlerle ilgili rutin teftişler yapılmaktadır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.