Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alman cezaevinde 18 yıl kaldıktan sonra dünya şampiyonu oldu

Almanya’da cezaevinde 18 yıl 2 ay hücre hapsine mahkum edilen Gürol Kaplan (54), bu süre zarfında üç üniversite bitirdi. Çıkınca ise güreşte dünya şampiyonu oldu. Başından geçenleri Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na anlatan Gürol, Almanya’da...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman cezaevinde 18 yıl kaldıktan sonra dünya şampiyonu oldu
Almanya’da cezaevinde 18 yıl 2 ay hücre hapsine mahkum edilen Gürol Kaplan (54), bu süre zarfında üç üniversite bitirdi. Çıkınca ise güreşte dünya şampiyonu oldu. Başından geçenleri Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na anlatan Gürol, Almanya’da işlemediği bir suç yüzünden müebbet hapse mahkum edildiğini, hayata küsmeyerek üç üniversite bitirdiğini, 100 metrelik bir alanda 18 yıl 2 ay boyunca 47 bin kilometre koştuğunu, hapis çıkışı ise Bosna Hersek’in Saraybosna şehrinde geçen hafta düzenlenen Veteranlar/Masterlar Dünya Güreş Şampiyonası'nda, 50-55 yaş grubunda birinci olduğunu söyledi.

Gürol Kaplan'ın hayatı ilginçliklerle dolu. İzmir’in Menemen ilçesine bağlı Çaltı köyünde 1958 yılında doğan Kaplan, eğitimine Manisa'da devam ettiğini ve güreşe de burada başladığını belirtti. Tarihî Kırkpınar güreşlerinde büyük orta kategorisinde 1980 yılında Reşit Karabacak'ı yenerek başpehlivan olan Kaplan, çalışmalarını Almanya’daki Ksvaalen kulübünde sürdürme kararı aldı. Almanya’da üç şampiyonluk ve beş ikincilik kazanan, iki yıl üst üste yılın güreşçisi seçilirken geçici işçi statüsü verilerek oturma izni alan Gürol Kaplan, bu arada 1984 yılında tanıştığı moda tasarımcısı Regina ile evlendi. Adalet isminde bir kızlarının olduğu evliliği yedi yıl sürdü. Bu ülkede 14 yılda başarı üstüne başarı kazanan Kaplan’ı, diğer spor kulüpleri mahkemeye vererek, Alman gençler sporda yetişemediği gerekçesiyle çalıştırılmamasını istedi. Mahkemenin bu talebi kabul etmesi üzerine işsiz kalan Kaplan için sıkıntılı süreç başladı. Eşini bir Alman gençle evde gören bir arkadaşının, tartışma sonucunda bıçakla yaraladığını ve ölmesi üzerine kendisini de azmettirici olarak tutukladıklarını anlattı. Kesinlikle böyle bir suçlamayı kabul etmeyen Kaplan, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Cezaevine 1995'te giren Kaplan, dört yıl boyunca güneş görmeden bir hücrede kaldığını ancak umudunu hiçbir zaman yitirmediği gibi spor yapmaktan da vazgeçmediğini söyledi.

Cezaevinde kendisine birtakım misyonlar edindiğini, bunların başında gençleri uyuşturucu illetinden kurtarmak olduğunu belirten Gürol Kaplan, bunun yanında okuma alışkanlığı kazandırmak için de çaba sarfettiğini aktardı. Almanya’da örnek mahkum seçildiği için hapsinin 18 yıl 2 ay ile sınırlandırıldığını, Türkiye’ye geldikten bir süre sonra Veteranlar/Masterlar Dünya Güreş Şampiyonası'nda 50-55 yaş grubu müsabakalarına katıldığını ve 33 ülke arasından sıyrılarak 93 kiloda şampiyon olduğunu ifade eden Kaplan, 18 yıl cezaevinde kaldıktan sonra dünya şampiyonu olmanın ve İstiklâl Marşı'nı okutmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.