Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası Hatay’da yapılacak

Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Uluslararası Aba Güreşi 8. Dünya Kupası Şampiyonası’nın 3 Eylül’de Hatay’da gerçekleşeceğini belirterek, "Bu proje Türk Milleti için yeniden şahlanış...

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2017 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2017 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası Hatay’da yapılacak

Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Uluslararası Aba Güreşi 8. Dünya Kupası Şampiyonası’nın 3 Eylül’de Hatay’da gerçekleşeceğini belirterek, "Bu proje Türk Milleti için yeniden şahlanış olacaktır" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi’nde bir açıklama yapan Öztek, Uluslararası Aba Güreşi 8. Dünya Kupası Şampiyonası’na 38 ülkeden sporcuların katılım sağlayacağını belirtti.

Öztek, Aba Güreşi sayesinde Türkiye’de barış, kardeşlik, hoşgörü ve sevecenliğini tüm dünyaya yayacaklarını kaydederek, “Önümüzdeki Kurban Bayramı’nın üçüncü günü 3 Eylül’de medeniyetlerin beşiği, hoşgörü kentimiz Hatay’da, dünyanın en büyük güreş organizasyonundan biri yaşanacak. Uluslararası Aba Güreşi 8. Dünya Kupası Şampiyonası gerçekleştirilecektir. Bu mahalli, geleneksel güreş başta Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş olmak üzere bir çok kişinin gayreti ile mahalli olmaktan çıkmış ve evrensel bir spor haline gelmiştir. 8. Dünya Kupası’na 38 devletin katılımı beklenmektedir. 8 yılda gelinen noktada elliye yakın ülkeye Uluslararası Aba Güreşi tanıtılmış, bu ülkelerin çoğunda federasyonlar kurulmuş, hakemlik ve antrenörlük eğitimi verilmiştir. Avrupa ve Asya Kıtası’nda yoğunlaşan çalışmalarımız, bir süre sonra diğer kıtalara da atlayacaktır. Özellikle Türk Devletleri’nin ve Özerk Cumhuriyet’lerin kan kardeşi, can kardeşi Türkiye’de olabilme aşkı, batı ile doğu arasındaki köprü konumunda olan Türkiye’yi görme heyecanı, dünyada pek çok alanda söz sahibi soydaşları Türklerle birlikte aynı duyguları paylaşabilme düşüncesi ve de bir kısmı ile yüz yıl bir kısmı ile de bin yıl sürmüş hasretliği giderebilme duyguları, bu güreş sayesinde Moğolistan’dan Yakutistan’a, Kosova’dan Afganistan’a tüm Türk milletini bir araya getirmektedir. Aba güreşi sayesinde ülkemizin barış, kardeşlik, hoşgörü ve sevecenliğini tün dünyaya yayıyoruz ve ’Aba Güreşi için dünya barışı, dünya güreşi için aba güreşi’ diyoruz” dedi.

İbrahim Öztek, Dünya Aba Güreşi Federasyonu’nun içerisinde Aba Güreşi ile birlikte Türk sporlarının hepsinin mevcut olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

“Aba Güreşi ile sağlanan bu birliktelik neden yağlı güreşte, neden gökbörüde, neden ciritte, neden çevganda, tomakta, tulukta yaşanmasın. Bizim federasyonumuzun içinde aba güreşi ile birlikte hepsi Türk sporlarının hepsi mevcuttur. Yağlı güreşlerde dünya şampiyonası düzenleyebilmek için İsveç’in Dünya Yağlı Güreşi Federasyonu’nu kurmasını mı beklememiz gerekiyor. Nitekim dünyaya güreşi öğrettik fakat dünya güreşi federasyonunu kuramadık. Bizim için acıdır ki, Dünya Güreş Federasyonu İsveç’te kurulmuştur. Fakat biz ülkemizde ilki gerçekleştirdik. Ülkemizde Hatay merkezli Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu’nu kurduk. Biz çok geniş sportif teknik ve organizasyon bilgi birikimine sahibiz. Bugün benim gibi bilgisinden yararlanılmayan yüzlerce arkadaşım bulunmakta ve bizler Türk Dünyası Spor Olimpiyatları’nı gerçekleştirebilecek güçteyiz. Bugün Hatay çayırlarında kırka yakın ülkenin yiğitleri Er Meydanı’nda yarışıyorlarsa bu ülkemiz açısından çok önemlidir. 50 yıllık federasyonlar bile ancak 10 veya 15 ülke ile şampiyona düzenliyorlar. Bugün Hatay ve Kocaeli çayırları neden Türklerin olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasın. Türk Milleti olarak gelin hep birlikte bu projeye sahip çıkalım. Devletten bu muhteşem projemize kucak açmasını isteyelim. Bu proje Türk Milleti için yeniden şahlanış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Öztek, 8. Dünya Kupası Şampiyonası’na Türk Spor Kültürü ve Geleneksel Sporlara büyük ilgi duyan Bilal Erdoğan’ı ve Yeni Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’ı da davet edeceklerini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.