Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyasetin vefası

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 00:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasette şimdiye kadar pek de rastlanmayan bir uygulama başlattı. Eski ilçe başkanları ve il başkanlarına kendi özel imzasıyla hazırlanan sertifika ve teşekkür belgelerini veriliyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sosyal medya hesaplarında bir süredir, eski ilçe başkanları ve il başkanlarına verilen sertifikaları görür olduk. Konuyla ilgili olarak Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın görüşlerine başvurdum. Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı böyle bir karar almış. Siyasette vefanın örneği olarak değerlendiriliyor.

Evet, siyasette, koltukta otururken gösterilen ilgi ile koltuktan kalktıktan sonra gösterilen ilgi arasında dağlar kadar fark var. Senelerdir uygulama böyle. Halef Selef olanlar bile birbirleriyle bazen konuşmuyorlar. Tabi, bu durum, gelen ile giden arasında ister istemez bir soğuk havanın esmesine yol açabiliyor. Bazen, siyasette, gelen giden arasındaki sıkıntılar yüzünden küsmeler ve partiden dışlamalar bile yaşanıyor.

Siyasette amaç, partiye yeni üyelerin kazandırılması, yeni yüzlerin kazandırılması, güç ve kuvvet toplanması olmasına rağmen, aynı parti çatısı altında birbirlerine selam bile vermeyen, “o varsa ben yokum” gibi sözlerle kendi aralarında insanları ikinci plana itebilen bazı olayların yaşanmasına tanık oluyoruz. Yani, siyasette koltukta oturanların gücü, daha önce o koltuklarda oturup hizmet edenlerin yaptıkları işlerin ve partiye kattıkları kazanımların önüne geçebiliyor. Tabi, bu durum siyasi partilerin oy kaybetmesine yol açabiliyor. Bazen, iktidar olan bir parti, yapılan seçimlerde oy kaybediyor. Tabi, bu durumun çeşitli etkenleri ve sebepleri var ama bana göre geçmişten günümüze kadar edindiğim tecrübelere göre, parti içindeki tartışmalar, kısır çekişmeler, sen-ben kavgaları, insanların siyasete küsmesine yol açabiliyor.

AK Parti, 2002 yılından bu yana tek başına iktidarlığını devam ettirirken, parti teşkilatları ve özellikle üyelerin siyasete aktif katılımlarına yönelik çalışmalara büyük önem veriyor. Partide sürekli bir bilgilendirme, teşkilat içi iletişim kanallarının açık olması, sadece parti yönetimlerinin değil, milletvekillerinin bile telefonlarını 24 saat açık tutmaları gerektiğine dair uygulamalar, siyasette, aranılan kişilerin gerekli cevapları vermesi ve isteklere göre çözüm oluşturmasına yönelik uygulamalar, iktidarın devamına yol açan faktörler arasında.

Çünkü, AK Parti iktidarları döneminde bazen çok önemli ekonomik sıkıntılar yaşandı. Bazen, terör olayları arttı. İç terör de sıkıntılar yaşandı. Ekonomik baskılar yüzünden insanların geçim sıkıntısı yaşamalarına rağmen, seçimlerde iktidarı desteklemesinin belki de en önemli etkenlerinden bir tanesi, parti teşkilatlarının insanlarla olan iletişim kanalları açık tutmaları olarak göze çarpıyor.

Sözün özü, AK Parti teşkilatları küstürmeme konusunda çok hassas davranıyor. Küsüp gidenlerin ise bana göre amaçları belli. Siyasette istedikleri mertebeye gelemeyen veya siyasi düşünce olarak değil de belki de iş veya ikbal için siyaseti kendisine alet edinenlerin istediklerini alamayınca geri dönüş yapmaları anlamına geliyor.

Siyasette en önemli etken ise vefa duygusudur. Yani, insanların kendisinden önce hizmet edenlere saygı duyması, onları kötülemek yerine, yaptıkları hizmetleri için, görevleri için teşekkür edebilmeyi başarmalarıdır.

Zaten, insanlar arasındaki ilişkilerde, sadece siyaset alanında değil, iş ve diğer alanlarda da iş yapanların, hizmet üretenlerin unutmamak ve unutturmamak gerekiyor. Hani, büyüklerimiz konuşurken, “……geçmişten ders alıp, geleceğe ona göre yön verin…” şeklindeki sözleriyle uyarılarda bulunmasının amacı bu değil midir?

O halde, insanları küstürmeden, sıkıntıya sokmayan, onları üzmeden sorunların çözümü için ortak bir noktada buluşmak en iyisi. Ülkemiz siyasetinde bu insanların unutulmaması, unutturulmaması gerekiyor. AK Parti, şu anda uygulaması devam eden eski yöneticilere sertifika ve teşekkür belgesi verilmesini uygulaması ile siyasetteki vefanın göstergesi oldu. Partiye hizmet edenlerin, “bizler unutulmadığımız için teşekkür ediyoruz” şeklinde ifadelerine yol açan bu uygulamanın bütün siyasi partilere örnek olmasını bekliyorum.

Çünkü, siyasette, insanları kaybetmek çok kolay. Kazanmak ise epey bir zor. Bu ülkemizde, siyasetteki kısır çekişmelerin yaşanması, koltuklarda hep aynı kişilerin yer alması, değişim ve gelişime kapalı bir uygulama yapılıyormuş gibi gösterilmesi , insanların bu konuya ilgi göstermesine engel olabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.