Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8 saati aşan sevkıyat için hayvanlara özel dinlenme tesisleri kurulacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapacağı yeni düzenlemeyle hayvanlar, bir ilden başka bir ile taşınırken kendileri için özel yapılmış dinlenme tesislerinde konaklayacak. Görüşe açılan taslağa göre 8 saati aşan büyükbaş...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
8 saati aşan sevkıyat için hayvanlara özel dinlenme tesisleri kurulacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapacağı yeni düzenlemeyle hayvanlar, bir ilden başka bir ile taşınırken kendileri için özel yapılmış dinlenme tesislerinde konaklayacak. Görüşe açılan taslağa göre 8 saati aşan büyükbaş ve küçükbaş nakillerinde hayvanların bakım ve beslenmesi için kurulacak istasyonlarda dinlendirilmesi zorunlu olacak. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için otel dönemini başlatan bakanlık, bu yöntemle havyan hareketlerini de kontrol altına alacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılında hayvan refahı ile ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirecek. Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği gereği sekiz saati aşan nakillerde hayvanlar, bakım ve beslenmesi için kurulacak tesislerde dinlendirilecek. 8 saati aşan uzun yolculuklarda hayvanlar araçtan indirilip dinlendirildikten sonra yolculuğa devam edebilecek. Yine bu yolculuklar için yolculuk kütüğü ve yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış yeri, varış yeri, nakliyat şirketi beyanı ve karşılaşılan olağandışı olaylara ilişkin raporlar tutulması zorunlu hale gelecek.

AB MEZUATINA UYUMLU HAZIRLANDI

AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan ve hayvanlar için kurulacak olan dinlenme istasyonlarının standartlarını belirleyen “Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Yönetmelik” taslağını görüşe açan Bakanlık sığır cinsi, koyun ve keçi türü, evcil tek tırnaklılar gibi hayvanlar için bir nevi otel dönemini başlatmış olacak. Bu dinlenme istasyonları hem özel sektör hem de kamu eliyle kurulabilecek.

NAKİL STANDARTLARI

Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerine yeterlilik belgesi, nakil yapan nakliyecilere yetki belgesi ve hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilmesine yönelik eğitimlerin ve gerekli sertifikasyon işlemleri ise 2013 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Ocak 2014 tarihinden itibaren söz konusu belgelere sahip olmayan kişilerin ve araçların yurt içinde hayvan nakli yapması söz konusu olmayacak.

CELEPLERİN EĞİTİMİ

Yine yılsonuna kadar sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcıların(celepler) eğitimini tamamlamayı hedefleyen Bakanlık yeni yıldan itibaren satıcı çalışma izin belgesine sahip olmayan celeplerin hayvan ticareti yapmasına izin vermeyecek. Eğitim sonunda çalışma izni alabilecek olan satıcılar aynı zamanda kayıt altına alınmış olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.