Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitlis jeotermalin nimetlerinden faydalanmak için kolları sıvadı

Bitlis ve çevresinde jeotermal enerji potansiyelinin açığa çıkarılması için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hazırlanan jeotermal projesi kapsamında elde edilecek olan enerji ve sıcak su kaynaklarıyla termal tesis, ısıtma...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bitlis jeotermalin nimetlerinden faydalanmak için kolları sıvadı
Bitlis ve çevresinde jeotermal enerji potansiyelinin açığa çıkarılması için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hazırlanan jeotermal projesi kapsamında elde edilecek olan enerji ve sıcak su kaynaklarıyla termal tesis, ısıtma ve seracılıkta kullanılacak.

Zorlu Grup ile imzalanan protokolün ardından harekete geçen firma çalışanları Nemrut Krater gölü etrafında 250 noktadan çalışmalara başladı. Öncelikle son teknoloji cihazlar kullanılarak Krater çevresindeki arazilerde yerin 5-6 km altında bulunan sıcak su kaynaklarının yerleri belirleniyor. Daha sonra da belirlenen yerler sondaj vurularak açılıyor. Bu projenin hayata geçmesiyle Bitlis’in Tatvan, Güroymak ve Rahva mevkiinde bulunan Üniversite ve diğer kamu binalarıyla beraber 10 bin konut bu sayede ısıtılmış olacak.

VALİ YURDAKUL ÇALIŞMALARI YERİDE İNCELEDİ

Çalışmaları yerinde izleyen Bitlis Valisi Veysel Yurdakul bu projenin Bölgede ve ilde istihdama büyük katkı sağlayacağını belirtti. Zorlu Holding'in alan araştırmasına jeotermal çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Vali Yurdakul, “Bir Kanada firması özellikle bu bölgede sıcak su termal araştırmalarını son derece ileri teknolojiyle çalışmalarına devam ediyor.” dedi.

Kendilerinin beklentileri özellikle bu bölgede başta enerji santrali kurmak üzere 100 derecenin üzerinde bir suya kavuşma olduğunu kaydeden Vali Yurdakul şöyle konuştu: “Tabi bizim yaptığımız protokolde de bu enerji santrallerinden çıkan suyun da gerek sera, gerek şehir ısıtması gerek termal kaplıca anlamında kullanmak. Ben burada çalışma yapan gerek yerli gerek yabancı arkadaşların işlerinde kolaylıklar diliyorum. Bir an önce özledikleri, arzuladıkları o suyla buluşmalarını diliyorum. Onların bu suyla buluşması aslında ülkemiz açısından, Doğu Anadolu bölgesi ve Bitlis açısından fevkalade bir dönüm noktası olacak. Çünkü yıllardır bu potansiyelin burada olduğunu biliyoruz. İnşallah en kısa zamanda özlenen, arzulanan, beklenen o sıcak suya ulaşılır. Bir an önce termal santralleri, kaplıca otellerimiz, sera, soğutma, ısıtma mekanizmaları, meyve kurutma ve şehir ısıtması projelerimiz hayata geçer. Ve halkımızın istihdamına, refahına gereken katkıyı sağlamış oluruz. Bununla 10 bin konutu ısıtmayı hedefliyoruz. Bu 10 bin içerisinde Güroymak, Tatvan ve Rahva mevkiindeki 10 bin konutu düşünüyoruz. Başta özelikle Rahva mevkiindeki TOKİ konutları, üniversitemiz, oradaki kamu konutları öncelikli hedef kitlemiz içerisinde.” diye konuştu.

'ÇALIŞMALARDAN ÜMİTLİYİZ'

Zorlu Grup Proje Koordinatörü Onur Aydın ise Nemrut bölgesi civarında jeotermal araştırmalar yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: “Yaklaşık 250 noktada manyetiktylorik, gravite, manyetiktigev çalışmaları yapıyoruz. Bununla ilgili olumlu sonuçlar bulmayı ümit ediyoruz. Burada gördüğünüz gibi cihazlarımız var. Vantami yöntemini kullanıyoruz. Yerlere gömülü kolonilerimizle birlikte yerin 5-6 km derinliğine kadar inebiliyoruz. Bunu tespit ettikten sonra yorumlama aşamasına gidiliyor. Veriler hepsi bir arada toplanılıyor. Maytiteknik verileri, Gravite verileri ve maytik verilerin hepsi toplanıp üç boyutlu diyagramlar çiziliyor ve bunu sonucunda sondaj noktalarının yerlerini öğrenebiliyoruz. Bu şekilde sondajdan sonra çıkartılabiliniyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.