Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyah çayın marifeti

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2017 00:01

     Yeşil çay son yıllarda ününü git gide arttırınca siyah çay biraz gölgede kalmış gibi oldu. Oysa bu yazımda özellikle siyah çay severleri mutlu edecek bir çalışmanın sonuçlarından söz etmek istiyorum sizlere.

     Kaliforniya'da yapılan ve The European Journal of Nutrition isimli dergide yayınlanan bir çalışma siyah çayın kilo vermeye yardımcı olma konusunda yeşil çay kadar etkili olabileceğini ortaya koymuş bulunuyor.

     Siyah ve yeşil çayın ortak özelliği bol miktarda antioksidan içermeleridir. Daha önce bir çok makalemde anlatmış olduğum gibi, anti oksidanlar insan vücudunda doğumla birlikte başlayan bir tür mikropsuz iltihap sürecinde, dost kuvvetler safında yer alıp serbest radikal adı verilen maddelerin hücre zarlarına ve genetik şifreleri taşıyan DNA lara yaptıkları saldırıları durdurmaya çalışırlar.

     Yeşil çayda bulunan antioksidanlar küçük molekül yapıları nedeniyle vücuda çok daha kolay yayılarak kan dolaşımı ile karaciğere ulaşmakta, burada enerji metabolizmasını etkileyerek kilo kaybında rol oynarlar.

     Siyah çayda bulunan antioksidanlar ise daha çok bağırsaklardaki bakterileri etkileyerek bunu başarırlar.

     Şimdi sizlere kısaca özetlemeye çalışacağım çalışma farelerde yapılmış. Fareler önce dört gruba ayrılarak dört hafta boyunca farklı şekillerde beslenmişler :

     1. Yağ ve şekerden zengin diyet.

     2. Yeşil çay özü ilave edilmiş yağ ve şekerden zengin diyet.

     3. Siyah çay özü ilave edilmiş yağ ve şekerden zengin diyet.

     4. Yağsız ve bol şekerli diyet.

     Yağ ve şekerden zengin diyetle beslenen farelerden, diyetlerine yeşil çay özü veya siyah çay özü eklenenlerin dört haftanın sonunda kilo verdikleri ortaya çıkmış. Hatta bu farelerin ağırlık kayıpları hemen hemen yağsız ve şekerli beslenen farelerin ağırlık kaybı kadar olmuş.

     Diyetlerine siyah ya da yeşil çay eklenen farelerin bağırsaklarında yapılan incelemede, kilo kaybı ile ilgili bakteri sayısında artış bulunurken kilo artışı ile ilgili olduğu düşünülen bakteri sayısında ise azalma bulunmuş.

     Çalışmada kullanılan farelerin karaciğerleri incelendiğinde diyetlerine yeşil çay özü eklenmiş olanlarda yeşil çaydaki antioksidan maddelerin karaciğerdeki enerji metabolizmasını etkileyerek de ağırlık kaybına etki ettiği ortaya konmuştur.

     Siyah çaydaki antioksidanların daha büyük molekül yapıları nedeniyle başlıca etkilerini bağırsaklarda gösterdikleri, bu dost maddelerin yıkım ürünlerinin de kana geçerek karaciğer ulaştıkları, tıpkı yeşil çay gibi karaciğerdeki enerji metabolizmasını etkiledikleri ortaya konmuştur.

     Sonuç olarak hem siyah hem de yeşil çay, bağırsaklardaki dost bakterileri koruyup büyümelerini, çoğalmalarını sağlıyor. Bu nedenle sizlere özetlemiş olduğum çalışma, her iki çayın da prebiyotik olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koymuş oluyor.

     O halde, bir fincan çayın da kırk yıl hatırı olmalı diyerek sözlerime son veriyorum.

     Sağlıcakla kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.