Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şişmanlık ve kanser

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2017 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2017 00:07

Dikkat ederseniz hastalıkların nedenlerini anlatan onlarca yazımın çoğunda konu dönüp dolaşıp ya hareketsiz kalmaya ya da aşırı ve hatalı beslenmeye, dolayısıyla da şişmanlığa gelip takılıyor. Hiç kuşku yok ki şişmanlık ile şeker hastalığı arasındaki bağlantı hakkında toplumda büyük ölçüde bir bilinçlenme var. İnsülin direnci kavramı eskiye göre çok daha fazla merak edilir ve anlaşılır oldu. Bunun yanı sıra şişmanlık ve kalp damar hastalıkları arasındaki bağlantı da eskiye göre çok daha iyi anlaşılmış durumda.

Şişmanlık ve kanser hakkında ise yeterince farkındalık yok ne yazık ki. Oysa şişmanlık, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser, kronik tahrip edici pek çok hastalık, hatta yaşlanma birbirleriyle iç içe geçmiş neden sonuç ilişkileriyle izah edilebilir. Öyle inanıyorum ki çok uzak olmayan bir gelecekte, birbirleriyle hiç ilgisi yokmuş gibi görünen pek çok hastalığın, hatta yaşlanmanın ortak nedenleri üzerinde daha çok durulacak, bu nedenler ortadan kaldırılarak pek çok hastalık birden önlenecek ya da tedavi edilecek. Yazılarımı sürekli takip edenler bu konuların neden birlikte düşünülmesi gerektiğini Zamanı durdurmak isimli yazımda biraz daha ayrıntılı olarak anlatmış olduğumu hatırlayacaklardır.

Bugün sizlere 1 Mart 2017 tarihinde BMJ isimli Tıp dergisinde yayınlanan büyük bir çalışmanın sonuçlarını özetlerken şişmanlık ve kanser arasındaki bağlantıya biraz daha yakından bakmış olacağız.

Söz konusu çalışmaya göre şişmanlık ile sindirim sistemi kanserleri ve hormonla ilişkili kanser türleri arasında çok güçlü bir bağlantı olduğu anlaşılmış bulunuyor. Bu kadar belirgin olmasa da şişmanlık ve diğer kanser türleriyle de bir bağlantı olabileceği iddia edilmekte.

Şişmanlığın rakamsal ölçüleri olan vücut kitle indeksi ve bel çevresi genişliği ile 36 farklı kanser türü arasındaki bağlantı 204 farklı çalışmada araştırılmış olup bu çalışmalar daha sonra topluca gözden geçirilmiştir. Meta analiz adı verilen bu büyük çalışmada vücut kitle indeksi rakamı arttıkça yemek borusu, kemik iliği, kalın bağırsak ve rektum (erkeklerde), safra yolları, pankreas, kemik iliği, böbrek kanseri ve menopoz sonrası kadınlarda endometrium kanserine yakalanma ihtimalinin arttığı belirlenmiş.

Bu konuda bir kaç örnek vererek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Her 5 kg’lık ağırlık artışında kansere yakalanma ihtimalindeki artış örneğin kalın bağırsak ve rektum kanseri için % 9, menopoz sonrası dönemdeki meme kanseri için % 11 ve safra yolları kanseri için ise % 56’yı bulmaktadır.

Kısacası sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşam tarzı ile çok yakından ilgilidir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.