Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şişmanlık Alzheimer hastalığı riskini arttırıyor

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 00:04

Yaşlanma aslında durdurulması imkansız olan doğal bir süreç. Yeni bir çalışmaya göre, bu sürece şişmanlık ve kötü beslenme de eklenirse beyinde bazı bölgeler etkilenmekte ve Alzheimer hastalığı riski artmakta.

Alzheimer hastalığı hafıza kaybı ve bilişsel fonksiyonların bozulmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın temeli beynin bazı bölgelerinde ortaya çıkan geri dönüşümsüz hasardır.

Alzheimer hastalığının oluşma mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber hastalığın ortaya çıkmasındaki başlıca risk faktörü yaşlanmadır. Şişmanlık ve şeker hastalığı gibi metabolik durumlar da önemli risk faktörlerindendir.

Kanada'daki Brock Üniversitesinde yapılan bir çalışma bu hastalığın oluşma mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.  Çalışmanın sonuçları The Journal Physiological Reports isimli dergide yayınlanmış bulunuyor.

Yaşlanma sürecinde yüksek miktarda yağ ve şekerle şişmanlatılan farelerde yapılan çalışmalar Alzheimer hastalığının nasıl oluştuğuna dair önemli ipuçları vermiştir.

Doğal yaşlanma sürecine ek olarak yağ ve şekerden zengin diyet uygulandığında birçok kronik hastalığın oluşmasını izah eden kronik mikropsuz iltihap sürecinin hızlandığı görülmüştür.

13 hafta süre ile normal beslenen farelerle, yüksek yağ ve şeker diyetiyle şişmanlatılan fareler, kronik mikropsuz iltihap belirteçlerinin yanı sıra beyinlerinin hipokampus ve ön alın bölgesindeki farklar yönünden incelenmiş. 

Araştırmacılar aynı zamanda daha genç farelerin beyinleri ile yağ ve şekerle şişmanlatılmış farelerin beyinleri arasındaki farkları da incelemişler. 

Kötü beslenme ile şişmanlatılmış yaşlı farelerin beyinlerinde, insülin direncine ve kronik mikropsuz iltihaba ait belirteçlerin yanı sıra beynin Alzheimer hastalığı ile ilgili bölgesi olan hipokampustaki değişiklikleri incelemişler. 

Yağlı ve şekerli besinlerle şişmanlatılmış farelerin ön alın bölgesinde insülin direncine ait belirteçlerin artmasına rağmen kronik mikropsuz iltihaba ait belirteçlerin diğer farelerden farklı olmadığı anlaşılmıştır.

Çalışmada normal beslenen farelerin beyinlerindeki kronik mikropsuz iltihap belirteçleri yaşlanmaya paralel olarak yüksek bulunmuş.

Uzun sözün kısası, Alzheimer hastalığında da tıpkı diğer kronik mikropsuz iltihap hastalıklarında (şeker hastalığı, şişmanlık, kalp damar hastalıkları, kanser, romatolojik hastalıklar) olduğu gibi aşırı ve hatalı beslenmenin rolü olduğuna dair çok güçlü kanıtlar vardır.

Sağlıklı ve mutlu kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.