Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şirketlere kolaylık ve ‘Panorama 1326’

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 00:02

İş insanları şirketlerinin ayakta kalması için Ankara’da kulis yapmaya başladılar. Kriz adını vermediğimiz (!) ancak;  olağanüstü ekonomik gelişmelerin sarstığı, işçi çıkışlarının başladığı, bankaların kredi musluklarını kıstığı ve ithalatın azaldığı bir dönemde ‘kur farkı zararına karşı’ akılcı çözüm öneren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay’ı buradan tebrik etmek gerek…

Açıklamaya göre; Sermaye kaybı yaşayan veya borcunu ödemekte zorlanan iş insanlarının yakınmalarını dikkate alan yetkililer, ‘kur farkı zararlarını’ 1 Ocak 2023 tarihine kadar dikkate almayacaklar. Şirketleri öldürmeyecekler…

Sayın Burkay, Türkiye’nin döviz merkezli saldırılara maruz kaldığını iddia edenler arasında ön sıralarda yer alıyor. Ekonomi yönetiminin finans ve bankacılık sektörleriyle birlikte reel sektörü de kapsayan düzenlemeleri hayata geçirmesinden de son derece memnun.

Yeni düzenlemeye göre; şirketler, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarından kurtulmuş oldu. Bir başka anlatımla; Borcu, sermayesinden daha yüksek olan şirketlerin eli 5 yıllığına rahatladı

Bu arada; ihracatçınındövizlerini 180 gün içinde ülkeye getirme ve yüzde 80’ini TL’ye çevirme zorunluluğu’ da epey can sıkıyor. Özellikle üretici-ihracatçının elinde döviz kalmalı ki; hammadde ya da yarı mamul madde alırken rahatça hareket edebilsin… Aksi halde ihracat da olumsuz etkilenir…

xxx

Panorama 1326 göz kamaştırıyor

Türkiye’nin en büyük 4’üncü ilçesi Osmangazi’nin başarılı belediye başkanı Mustafa Dündar, yıllarca konuşulacak bir ‘ilke’ imza attı. (Hatırlatayım; Türkiye’nin en büyük 10’uncu ilçesi de Bursa-Yıldırım)… Nilüfer, hepsini geçer yakında…

Osmangazi Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdiresi sevgili arkadaşımız Gülşah Cebelli Öncel, "Panorama 1326-Fetih Müzesi"ni gezeceğimizi söylediğinde heyecanlandım. Çünkü Bulgaristan’daki Şipka Anıt Müzesi’ni görmüş bir arkadaşınız olarak “Bursa’da neden böylesi bir anıt-müze yok acaba?“ diye düşünmüştüm yıllarca… Türkleri mağlup ettikleri toprağa yapmışlardı müzeyi… Rus ressamlar, taban alanı 1000 metre olan müzede, olağanüstü bir iş çıkarmışlardı…

Saat 14.00’te Gökdere yakınındaki binaya ulaştım. Hafif raylı sistemden Gökdere’de indim ve yukarıya doğru tırmandım… Demirtaşpaşa durağında inerek daha düz bir satıhta yürümek de mümkün… Bina yapımı için 40 milyon lira harcanmış… Hızla bitirmeye çalışıyorlar… Açılışa Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı davet edecekler… Katılması halinde 3 boyutlu bir müzeyi belki de ilk kez görecek. Bursa, bir adım öne çıkacak…

Araştırma ve projelendirme çalışmaları 2012 yılında başlayan ‘Panorama 1326’nın sanat çalışmaları 5 yıl sürmüş… 38.2 metrelik kubbe çapıyla müze, ‘dünyanın en büyük panoramik müzesi’ olarak kayıtlara geçmiş durumda… 2450 metrekare resim alanı, 700 metrekarelik üç boyutlu objeler platformu büyüleyici… Bir başka anlatımla 3150 metrekarelik görüntü alanı insanı çarpıyor… Kendinizi unutuyorsunuz…

Anadolu’nun vatan olarak seçilmesinde öncü olan Hayme Ana’yı hatırladım orada… Alt kattaki duvarlarda Ertuğrulgazi, Şeyh Edebali, Yalokova Savaşı (1302), Dimbos Savaşı (1303), Balaban Bey Kalesi, Geyikli Baba, Orhan Bey (1281-1362), Davud El Kayseri (1258-1351), Murat Hüdavendigar (1326-1389), Yıldırım Bayezid (1360-1403), Ulu Camii (1396-1399), Emir Sultan (1368-1430), Çelebi Mehmed (1379-1421) ve Hacı İvaz Paşa (?-1429) tabloları var… Her biri için muhteşem sıfatı yakışır…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yüzyıla yayılacak bir esere olur vermesi çok önemli… Turiste gururla gösterilecek, iç rahatlığıyla gezdirilecek devasa bir yapı…

Gelelim kubbeye… Çok özel bir teknikle hayata geçmiş… Adeta uçuyorsunuz… Öylesine bir his, öylesine derinlik… Bursa’nın fethi resmedilmiş… Kenti terk eden Romalılar… Köy yaşamı… Nilüfer Çayı… Otağlar, askerler (Bursa’yı 150 atlı Türk askeri teslim aldı. 40’ı da kadındı), Yemyeşil bir kent ve çevresi…

Proje Tasarım ve Uygulama Yönetmeni Haşim Vatandaş, detayları anlattı. Yaşar Zeynalov, Oksana Legka, Mahmut Acar, Ramazan Erkut, Atilla Tunca, Ömer Emirosmanoğlu ve Hasan Hüseyin Dinçer de büyük emek veren diğer isimler…

Bursa’ya hayırlı olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.