Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şirketlere destekler

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2016 00:00

2015 ve 2016’yı idare ederek geçiren şirketlerin ayakta kalması için alınan önlemler ve verilecek destekler, 2017’yi nasıl geçireceklerini düşünenlere ilaç olur mu bilemiyorum ancak oldukça kapsamlı olduğunu buradan söylemeliyim.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı, yatırım ve ihracat kredilerine erişimin kolaylaştırılması, bazı ticari araçların yenilenmesinde ÖTV'yi kaldıran ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla alınan tedbirleri de içeren ekonomi paketini ayrıntılarıyla incelemeye gayret ettim. Söz konusu paketin yatırım yapana, işe başlayacaklara, tarım sektöründe faaliyet gösterenlere, esnafa, turizmciye, işçiye, emekliye ve gençlere yönelik olduğunu belirtmek zorundayım.

Damga vergisi, resim ve harçlarda indirimler dikkatimi çekti öncelikle… Şirket kuruluşlarında ve bireysel emeklilik sistemine dahil olanlarda damga vergisi muafiyeti dikkat çekiyor. Yurt dışı fuar ve katılımlarla ilgili işlerde de damga vergisi alınmayacak.

Türkiye'yi bölgesel üst yapmaya karar veren şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti getiriliyor.

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenleme.

Geçmişte vergi ve prime yönelik mecburiyetleri yerine getiremeyen vatandaşlar da ödeme yaptıklarında kolaylık sağlanacak. Kara para ve terör kaynaklı olmayan paraların Türkiye’ye girmesi halinde yine kolaylıklar sağlanacak.

Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lu 5 puan indirim alacak.

Taksisini, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuşunu, minibüsünü, belediye ve halk otobüsünü yenileyenden ÖTV alınmayacak. Kamyoncular, K1, K2 ve K3 belgesi ile taşıma yapanlar da bundan yararlanacak. Otomotiv sektörü canlanacak. Terörle mücadelede şehit olanların yakınları da araç alımında ÖTV ödemeyecek…

Bankalardan kredi alımında gösterilecek teminatlar çeşitleniyor. Her tür üretim aracı, otomobil, hatta motosiklet bile teminat olarak gösterilebilecek. Taşınabilir menkul değerler de teminat olarak bankalara verilebilecek. Kredinin kullanma maliyeti de zaman içinde düşürülecek.

110 bin esnafın geçmişe dönük borçları önemli. Kredi alanların gecikme faizleri Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çözümlendi. Geriye kalan bölüm taksitlendirilecek.

İhracat ya da ithalat yapanlar için kolaylıklar geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek yetkili olacak. İşlerin hızlanması sağlanacak…

"Çek" konusu önemli… Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek. Her çek yaprağının arkasında karekod olacak ve çek sorgusu cep telefonlarından yapılır hale gelecek. Devrim gibi…

Bazı süreli teşvikler kalıcı hale getirilecek. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere sektörel teşviklerin süresi olmayacak. Orta yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4. bölge teşvikleri içine alınacak. TEKNOSAB bundan yararlanabilir… Proje bazlı destek sistemi de bir yenilik.

Bu arada yatırımcılarının yılsonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği süreleri de kalıcı olarak uygulanacak

Şirket kuruluşu ve şirket tasfiyesi de kolaylaşacak. Kapı kapı gezme dönemi sona eriyor… Bu durum piyasaya olumlu etki yapar…

Tarımsal teşvikleri de bir başka yazıda ele alacağım…

Enseyi karartmayın…

xxx

Halk otobüsleri

Sosyal medyadan gelen bir bilgi ilginç… Bazı hatlardaki halk otobüsleri dün gece yarısından itibaren BUKART sistemini kullanmama kararı almış… Her binişten 2,5 TL alan şoförler karşılığında hiçbir belge de vermiyor!
65 yaş üstü yolculara da aynı uygulamanın yapılması vatandaşları şaşırtmış durumda. Çözüm şart!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.