Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıralamada Uludağ Üniversitesi’nin yeri…

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2015 00:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2015 00:59

Üniversitelerin tercih dönemi devam ediyor. Binlerce öğrenci geleceğine yön vermek adına eğitim almak istediği üniversiteye karar verecek. Hepsine kolaylıklar ve başarılar diliyorum…

Bu arada TÜBİTAK, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksine göre 2015 Üniversiteler sıralamasını açıkladı. Bu çalışmada üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşimi, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşmesi de ayrıca değerlendirmeye tabi tutulmuş.

2014 yılı YÖK verilerine göre 50'nin üzerinde profesör, doçent ve yardımcı doçente sahip 152 üniversitenin dahil edildiği 2015 yılı araştırması kapsamındaki ilk 50 üniversite arasında Sabancı Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci ve Boğaziçi Üniversitesi de üçüncü sırada.

Sonuçları incelerken gözümüz haliyle Uludağ Üniversitesi’ni aradı ve 19. sırada buldum. Devlet üniversitelerinden İTÜ (6), Yıldız Teknik (10), Selçuk Üniversitesi (12), Erciyes Üniversitesi (13), Ege Üniversitesi (15), Gazi Üniversitesi (18) sırada bulunuyorlar. Sakarya, Çukurova, Dokuz Eylül, Kocaeli, Akdeniz, Pamukkale, Marmara üniversiteleri de Uludağ Üniversitesi’nden sonraki sıralarda yer alıyorlar.

TÜBİTAK’ın açıkladığı çalışmada Uludağ Üniversitesi bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğine göre 40. sırada, fikri mülkiyet havuzuna göre 13. sırada, işbirliği ve etkileşime göre 21. sırada, girişimcilik ve yenilikçilik kültürüne göre 24. sırada ve ekonomik katkı ve ticarileşmesi kriterine göre de 21. Sırada bulunuyor.

Bu yıl kuruluşunun 40. Yılını kutlamakta olan Uludağ Üniversitesi geçen sene de 19. sırada yer almış. Yani 1 yıl yerinde saymış… Alt başlıklarda ise geçen seneden bu yıla, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğine göre 37’nciliktek 40’ıncılığa, fikri mülkiyet havuzuna göre 10’unculuktan 13’üncülüğe gerilerken, girişimcilik ve yenilikçilik kültürüne göre 32’ncilikten 24’üncülüğe, ekonomik katkı ve ticarileşmesi kriterine göre de 27’ncilikten 21’inciliğe yükselmiş. Ama buna rağmen toplam puanını arttırarak 43.24’den 46.87’ye çıkartmış.

Şimdi bunlar da bir tarafa öğrenci yetiştirmenin yanı sıra üniversitelerin esas işlevi olan bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği açısından Uludağ Üniversitesi’nin durumuna baktığımızda, bu kritere göre 2012 yılında ilk 50 üniversite arasında 31. sırada olan Uludağ Üniversitesi’nin 2013’de 36’ncılığa, 2014’de 37’nciliğe ve 2015’te de 40’ıncılığa gerilediğini görüyoruz.

Değerlendirmeyi size bırakıyorum.

Umuyorum Uludağ Üniversitesi’nin yeni rektörü, çok sevdiğim Prof. Dr. Yusuf Ulcay Hocam bu durumu değiştirir ve biz de büyük bir mutlulukla yazarız… Rektör Hoca, bu yolda somut adımlar atmaya başladı bile. Bana sorarsanız Uludağ Üniversitesi’nin, başarı basamaklarında daha yukarılara tırmanacağı günler çok uzak görünmüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.