Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sık hastalanmak

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2018 12:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2018 12:52
   

Bazı insanlar sık sık soğuk algınlığına yakalanırken, bazıları kolay kolay hasta olmaz. Bunu izah eden bir çalışma 11 Eylül 2018 de The Journal Cell Reports isimli dergide yayınlanmış bulunuyor.

     Solunum yollarını soğuk algınlığı virüsü veya benzer virüslere karşı koruyan mekanizma ayrı; polenler, alerji yapıcı maddeler, sigara veya hava kirliliğine karşı koruyan mekanizma ayrıdır. Yani solunum yolları kendisini tehdit eden saldırganlara karşı iki farklı korunma mekanizmasına sahiptir.

     Bu iki mekanizma bir denge içinde çalışır. Örneğin sigara içenlerde, oksidatif strese (sigaradaki pek çok zararlı madde nedeniyle oluşacak hasara ) karşı koruma çabaları daha baskın olur, soğuk algınlığına karşı koruma daha güçsüz, daha yetersiz hale gelir.

     Connecticut'taki Yale Tıp Okulundan Dr. Ellen Foxman, '' Solunum yolları iki korunma mekanizmasını birden harekete geçirmekte başarılı olamaz. '' diye açıklıyor bu durumu.

     Yeri gelmişken oksidatif stresin ne olduğunu kısaca anlatsam iyi olacak diye düşünüyorum. Vücudumuzun normal metabolik faaliyetleri sırasında üretilen yan ürünler gibi düşünebileceğimiz maddeler veya dışarıdan çeşitli yollarla vücudumuza giren bazı zararlı maddeler hücre zarlarına ve DNA lara saldırarak aralarında kanserin de olduğu kronik hastalıklara neden olabilir. Bu maddelere serbest radikal, bunların hücrelerde yol açtığı hasara oksidatif stres adı verilmekte. Bu hasar hücrelerinizi yaşlandıran, hastalandıran ve yaşam süresini kısaltan bir süreçtir.

     Soğuk algınlığı virüslerine maruz kalanlardan bazıları bu virüsleri solunum yollarında barındırmaz ve hasta olmazken bazı kişiler bu virüslerle karşılaştıklarında hemen hasta olurlar.

     Bu konuyu açıklığa kavuşturmak üzere yapılan bir çalışmada sağlıklı kişilerin burun ve akciğer hücrelerinden alınan örnekler incelenmiş.Burun hücrelerinin virüslere karşı, akciğer hücrelerinin oksidatif strese karşı daha güçlü bir savunma gösterdiği anlaşılmış.

     Burun hücreleri sigara dumanının sebep olduğu oksidatif stresle karşı karşıya bırakıldığında virüslere karşı daha savunmasız hale gelir, onlarla baş edemez.

     Sigara içenlerin soğuk algınlığına neden daha sık yakalandıklarını bu çalışmadan sonra daha iyi anlamak mümkün olmuştur. Bu durumda soğuk algınlığından korunmanın, bu hastalığa karşı daha güçlü bir savunma gücüne sahip olmanın yolu solunum yollarının oksidatif strese maruz kalmaktan korunmasıdır.

     Sadece solunum yolları enfeksiyonlarının değil, akla gelebilecek her türlü enfeksiyonun bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığı ile de ilgisi olduğunu, bu konuda daha ayrıntılı bilgileri bağışıklık sistemi isimli makalemde anlatmış olduğunu hatırlatarak sözlerime son vermek istiyorum.

     Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.