Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigorta önemli ihtiyaçtır

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2017 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2017 00:02

Uzun yıllara dayanan tarihi ile Sigorta insanların temel ihtiyaçları arasında yer alan güvenliği sağlamayı ve tehdidi altında yaşamak zorunda bulundukları riskin olumsuz etkilerini gidermeyi amaçlayan bir Güvenlik sistemidir.

Kişi ve Kurumlara çeşitli hasarlara karşı güven temin etme ve riski yönetme sorumluluğunu üstlenir,

Benzer tehlikelerin tehdidi altında bulunan insanlar, bu tehlikelerden korunmak ve karşı karşıya kalmaları olası zararların olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla sigortadan yararlanmaktadırlar. Sigorta; genel bir ifade ile riski esas alan ve belirli bir bedel karşılığında kişi ve kurumlara güvenlik hizmeti sağlayan bir organizasyondur.

Riskin gerçekleşmesi ile ortaya çıkacak zararları gidermeyi veya belirli ölçüde hafifletmeyi amaçlamaktadır. Sigorta açısından güvenlik ve risk, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada, insanların temel ihtiyaçları arasında bulunan güvenlik ile tehtidi altında yaşamak zorunda bulundukları risk kavramları, sigorta açısından incelenmekte ve güvenlik ile risk arasındaki ilişkiler analiz edilmektedir. Çalışmanın amacı; güvenlik sağlamak amacıyla riski gidermeye ve olumsuz etkilerini azaltmaya çalışan sigortanın, bu iki kavram ile ilişkilerinin kurulması ve günümüzde güvenlik ve risk açısından sigortanın öneminin vurgulanmasıdır.
            Sigorta işletmeleri; kişilere ve kurumlara belirli bir bedel karşılığında güvence hizmeti sağlayan kurumlardır. Bu hizmet belirli bir organizasyon ile gerçekleştirilmektedir. Günümüz dünyasında sigorta, gelişen ve değişen ihtiyaçlara hızla ve doğru şekilde cevap verebilmek üzere dış çevre ile uyumlu ve dengeli bir yaklaşım sergilemek durumundadır. Toplumun sigortadan beklentileri gelişen sosyal ve ekonomik yapıya bağlı olarak değişmektedir. Günümüz insanı geçmişe oranla çok daha fazla ve karmaşık risklerin tehdidi altında yaşarken çok daha fazla güvenlik ihtiyacı taşımaktadır. Sigorta, doğası gereği güvenlik ve risk kavramları ile ilişkilidir. Çalışma da bu noktadan hareketle güvenlik ve risk konusunda sigorta açısından bir değerlendirme sunulmaktadır. Burada amaç sigortanın varlık sebebi olarak değerlendirebileceğimiz bu iki kavrama yönelik açıklamalarda bulunmak ve sigortanın, risk ve güvenlik kavramları ile ilişkisi belirlemektir.

   Sigorta kavramı, ekonomik anlamda; bilinmeyen, ancak toplu olarak tahmin edilebilen risklerin yol açacağı zararların giderilmesi amacıyla ortaya çıkacak para gereksinimine ilişkin bir karşılık ayrılması şeklinde tanımlanabilir. Hukuki açıdan ise; belirli bir olayın meydana gelmesi durumunda, bu olayın neden olacağı olumsuz sonuçları gidermeye yönelik bir hizmet sözü olarak ifade edilir  “Sigorta, aynı riskle karşı karşıya bulunan çok sayıda kişinin, bireysel olarak belirsiz olan hasar olasılığını belirgin duruma getirmek ve bu olasılığın gerçekleşmesiyle ortaya çıkan zararları birlikte karşılamak amacıyla, risk yönetim ve sorumluluğunu taşıyan bir kişi veya kurum tarafından bir araya getirilmesidir”.

Sigorta; bireylerin güncel hayatta karşılaştıkları bazı olayların zarar doğuran sonuçlarından, kendilerini korumak ihtiyacıyla tedbir alma amacına hizmet etmektedir. Bu suretle, yangına, bedeni veya maddi kazalara maruz kalan, hırsızlık vs.olayıyla karşılaşan bireylerin zararının karşılanması amacıyla aynı riskle karşılaşabilecek diğer bireylerin katılımıyla bir grup oluşturulmakta ve söz konusu kişilerden alınan sigorta primleri ile aynı tehlikeye karşı korunmaları sağlanmaktadır. Bu şekilde sigorta sayesinde bireye güvence verilmekte ve riskin dağıtılması ile karşılıklı bir dayanışma meydana getirilmektedir. Tüm okurlarımıza hasarsız, sağlıklı günler ve hayırlı Pazar’lar dilerim....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.