Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigorta Acenteleri Oda olma yolunda…

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2016 00:00

TÜSİAR Bşk. Sn. Neşe Demirağ hanımın başlattığı birliktelik Acenteler arasında büyük ilgi gördü.

Bizler, Türkiye’de Sigorta Poliçelerini bilgi birikimlerimiz, tecrübelerimiz ve deneyimlerimizle sigortanın gerekliliği doğrultusunda vatandaşa sunan, vatandaşlarımızın yaşadıkları tüm olumsuzluklarda 7/24 saat yanlarında olan, vatandaşa hizmetkâr olan yurdun dört bir yanında faaliyet gösteren “Sigorta Acenteleriyiz”.

14 Haziran 2007 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan Sigortacılık Kanununa göre Sigorta Acentelerinin örgütlenme çatısı TOBB olarak belirlenmiştir. Bu yasa ile birlikte 2007 yılında büyük umutlar ile Acenteliğimizin kaydını yaptırdığımız TOBB bünyesinde ne yazık ki, bugüne kadar birçok sorunlar ve haksızlıklarla karşı karşıya kalmamıza rağmen hiçbir şekilde o tarihten günümüze kadar sorunlarımıza çözüm bulunamadı ve lehimize en ufak bir çalışma bile yapılamadı. Bizler; Anayasaya aykırı bir şekilde haksız rekabet altında ezildik. Büyük sermaye grupları olan bankalara, holdinglere karşı rekabet etmekte zorlandık.

Kendi örgütümüz ve kurum ve kuruluşlara toplu olarak tüm yaşadığımız sorunları ilettik çözüm ve önerilerimizi talep ettik. Bankaların ve diğer sermaye gruplarının haksız rekabetlerine karşı mağduriyetlerimiz için demokratik çözüm arayışlarımız ve taleplerimiz ne yazık ki sonuçsuz kaldı. Türk ticaret kanununda belirtilen ihbar, fesih portföy mülkiyeti hakları mağduriyeti ile karşılaşan acente arkadaşlarımız bu hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldıklarında tek başına mücadele edememektedirler. Meslek örgütümüz bu mağduriyetlerde acente arkadaşlarımızın hakkını ve menfaatlerini koruyacak hiçbir çalışmayı bu güne kadar hayata geçirememiştir. Bu nedenle birçok meslektaşlarımız yıllarca çabalayarak elde ettikleri portföylerini ve kazançlarını kaybettiler.

Meslek örgütümüz bu konuda hiçbir şekilde etkili bir çalışma yapmadı, yapamadı.

Birçok arkadaşımız yıllarca emek verdikleri işyerlerini kapattılar ve kapatacak duruma geldiler ve birçok teknik personelimiz işsiz kaldı.

Meslek örgütümüz bu konuda da pozitif bir çalışma yapamadı. TOBB bünyesinde TOBB yönetimi yâda TOBB’un yapısı, duruşu bizim hissettiklerimizi, yaşadıklarımızı anlamadı, anlayamadı. Mesleki temsil anlamında TOBB bizim talep ve isteklerimize kayıtsız kaldı. Bu güne kadar yasal olarak, üst kuruluşumuz olan SAİK’e, Sigortacılık Genel Müdürlüğüne başvurularımız ve taleplerimiz lehimize değil hep aleyhimize sonuçlandırıldı.

Bu gayrı yasal oluşumlara karşı mücadele verilememektedir. Yukarıda kısaca izah edilen sorunların çözülmesi adına Anayasamızın 135. Maddesi ifadesini bulan meslek kuruluşlardan biri olmak istiyoruz. Zira maddenin amacı ve gerekliliği olarak sunulan tüm şartları taşıyoruz. Kuruluş için istenen ve amaç edilen 'belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumaktır'. Başka bir değişle meslek mensuplarının grup çıkarları ile genel toplumsal yararların dengeli bir şekilde korunması arayışı söz konusudur. Bizim ve bizim yaşadığımız sorunlarla birlikte vatandaşın yaşadığı sorunlar artık acil bir çözüme ihtiyacı duymaktadır.

Türkiye’de acente sayısı ise 16 bin civarındadır. Liselerde binlerce öğrencimiz sigortacılık eğitimi almakta, üniversitelerimizde, akademilerimizde okuyan binlerce gencimiz bu meslek ile ülkeye ve sektöre hizmet verecektir.

Yaklaşık ailelerimizle ve çalışanlarımızla birlikte milyonlarca kişiye ekmek kapısı olmakta ve istihdama katkı sağlamaktayız. Bugüne kadar devletten hiçbir yardım, hibe ve teşvik almadık. Mesleğimizin gelişmesi kurumsallaşmasının dışında bir talebimiz de olamaz. Bizler ekonominin parçası olan sigortacılık sektörünün sahada vatandaşlarla kaynaşmasını sağlayan ana damarıyız. Bizlere devletin yapacağı destek, sigortacılık sektörünün gelişmesine ve ekonomiye fayda sağlayacaktır.

Yıllardır sigortalılık oranının düşüklüğü ve sigorta bilincinin eksikliği dile getirilmekte ama sigortalılık oranı bugün hiç bir şekilde hak ettiği büyüklüğe ulaşamamaktadır.

Kısaca, sigortaya vatandaşın güveninin çoğalması ve sigortalılık oranının artması için çözüm olarak, yurdun dört bir yanında hizmet veren sigorta acentelerinin kurumsallaşması için net bir çaba bugüne kadar hiç gösterilmedi.

Bu konuda, Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

#sigotaacenteleriodalasiyor    #imzala   

#imzalat

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.