Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigarayı terk ettikten sonra

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2017 00:04

Merak etmeyin, bugünkü yazımın konusu sigaranın zararları hakkında değil. Tiryakilerin bu konuda yazılan ve söylenenlerden bıkmış olduğundan eminim.  Ama yine de sigarayı bırakmayı düşünenler veya bunu başaranlar, sağlıklarında adım adım hangi düzelmelerin gerçekleşeceğini öğrenmek istiyorlarsa yazının bundan sonraki kısmını okumaya devam edebilirler.

Sigara terkedildiğinde iyilik işaretleri hemen başlayıp, git gide daha büyük iyileşmeler olur. Şimdi sizlere bu iyileşme aşamalarını özetlemek istiyorum.

Son sigaradan 20 dakika sonra kalp hızı düşer, kan basıncında ve dolaşımda düzelme başlar.

12 saat sonra, sigarayla vücuda girmiş olan karbon monoksit isimli gazın hepsi atılır. Bilindiği gibi bu gaz, oksijenin hücrelere taşınmasını engelleyen ve ölümlere bile yol açabilen çok zehirli bir gazdır.

Sadece 1 gün sonra kalp krizi riski azalmaya başlar. Sigaradan kaynaklanmış olan kan basıncı yüksekliğinde düzelme başlaması, kanın pıhtılaşma eğilimindeki azalma ve kanın oksijen düzeyindeki artış kalp krizi riskinin azalmasının başlıca üç nedenidir.

2 gün sonra, tat ve koku alma ile ilgili sinirlerdeki hasarın düzelmeye başlamasıyla bu duyularda iyileşme başlar. İştah artışına rağmen beslenmede dikkati elden bırakmamak gerekir.

3 gün sonra, vücuttaki nikotin düzeyi yok denecek kadar azalır. Bu durum sağlık için iyi olsa da nikotin yokluğuna bağlı olarak şiddetli baş ağrısı, sinirlilik ve nikotin isteği olur. Bu dönemi sabırla atlatmak gerekir.

1 ay sonra, akciğer fonksiyonlarındaki düzelmeye bağlı olarak öksürük ve nefes darlığında azalma başlar.

1 - 3 aylık süreçte kan dolaşımındaki düzelme belirginleşmeye başlar.

9 ay sonra, akciğerler kendi kendilerini belirgin bir şekilde iyileştirmiş olurlar. Akciğerlerin enfeksiyonlarla mücadele edebilme yeteneğindeki düzelme sayesinde bu kişiler akciğer enfeksiyonlarına eskisine göre daha az yakalandıklarını fark ederler.

1 yıl sonra, kalp hastalıklarına yakalanma riski yarı yarıya azalır.

5 yıl sonra, sigaradaki birçok zehirli maddenin sebep olduğu daralmadan ve kanın pıhtılaşma riskinin artmasından kurtulan damarlar genişlemiş olurlar. Damarların sağlıklı hale gelmesi felç riskini azaltır.

10 yıl sonra, akciğer kanserine yakalanma riski sigara içmeye devam edenle kıyaslandığında yarı yarıya azalır. Ağız, gırtlak ve pankreas kanseri risklerinde de de önemli oranlarda azalma olur.

15 yıl sonra, kalp krizi ve pankreas kanserine yakalanma riski sigara içmeyenlerle eşitlenir.

20 yıl sonra, akciğer hastalıkları ve kansere bağlı ölüm riski hayatlarında hiç sigara içmemiş kişilerle eşitlenir.

Özet olarak belirtmek isterim ki sağlığın baş düşmanlarından biri olan sigaradan kurtulanların sağlıklarında ilk 20 dakikada başlayan iyilikler artarak devam eder. 20 yıl sonra ise hiç sigara içmeyenlerle aynı sağlık şartlarına ulaşılır.

O halde, şu anı ilk dakika kabul edip saymaya başlayın...20 dakika, 1 saat, 12 saat, 1 gün...

Dumansız, sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.