Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigaramın dumanı

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 00:00

Hiç kimse gidip marketten veya bakkal dan ''gidip bir paket sigara alıp sigaraya başlayayım'' diyerek sigaraya başlamamıştır. Tiryakiler genelde arkadaş kurbanı olmuştur kendimden de biliyorum elbette 18 yaşına kadar sigara almamıştım, fakat arkadaşlarımın bir bölümü o yaşlarda tiryaki olmuşlardı. Bu gün artık pek olmasa da bizim çocukluğumuzda akşamları komşu çocukları ile toplanır, sohbet edilir, fıkralar anlatılır ve tek kanal TRT döneminde herkesin ortak seyrettiği film ve dizilerin kritikleri yapılır, hatta yetenekli arkadaşlar da taklitlerle bu sohbete neşe katarlardı. İşte bu benzeri süreçlerde arkadaşlar sigara uzatırdı ''içemeyeceğim''desem de ''yak bir tane bir şey olmaz'' ısrarları ile yavaş yavaş tiryakiliğe giden yolculuğumuz başlamış oluyordu.

Sigara içmeye korkarak başladık, öncelikle aldığımız sigara paketini babamızın görmemesine devlet sırrı gibi dikkat ederdik. İş yerin de patronun görmemesine, okulda öğretmenlerin görmemesine hep dikkat edip gizli içtik, Ramazan aylarında dışarıda içmemeye dikkat ettik, sigara tiryakiliğimiz de karşı taraflara hep saygılı olmaya çalıştık, bağımlıda olsak gayet efendiydik. Arkadaş kurbanı olarak 18 yaşından bu güne geçen 33 sene bu tiryakiliğimiz devam etti. Maltepe ve Samsun sigaraları gömleğin cebinde yer alırken yabancı sigaralar özellikle Marlboro paça daki zula yerde çorabın içinde gizlenirdi.

Eskiden otobüsler de ve kapalı alanlarda içilen sigara özgürlüğü öncelikle 1997 de otobüslerde başlamış oldu ilk zamanlar tiryakiler uzun yol da çok sıkıntı çekse de zamanla bu yasak herkesim tarafından benimsendi ve günümüzde hiç itiraz kalmadı. Ak parti dönemine gelince sigara konuları çok ağırlaştırıldı, zam üstüne zam gelen sigaralar ve özelleştirilme kapsamında Tekelin satılmasıyla yerli sigara kalmamıştı, oysa vatandaşın büyük çoğunluğu parası devlete gitsin diye daha çok yerli sigara tüketmekteydi, bu paralelde düşünen milyonlarca tiryakimiz vardı.

Günümüze gelirsek Sigara pahalılığı çok yüksek, abartılı ve anlamsız boyutlarda. Ben şahsen ortalama günde bir paket tüketsem de günde iki, hatta üç paket tüketen tiryakiler var, Bu emekli kişi neredeyse maaşının tamamını sigaraya harcamak zorunda kalıyor. Bıraksın dediğinizi duyar gibiyim, fakat bırakmak o kadar da kolay değil, vücut alıştığı nikotini mutlaka istiyor, sabah kalktığınızda ilk aklınıza gelen sigara oluyor. Sigara konusunu eleştirenler ve haksız olduğumuzu düşünenler olabilir elbette.! Ancak sigaraya harcanan mücadele uyuşturucuya harcansa daha olumlu olacaktır. Uyuşturucu kullanma yaşının hızla düştüğü, ve giderek kırsal yerleşim bölgelerinde de yayıldığını üzülerek görmekteyiz.

VALİLİK CEZA KESTİ, MAHKEME İPTAL ETTİ AVUKAT BÜROLARINDA SİGARA SERBEST.

2015 Yılında Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Aydın Barosu avukatlarından Ökkeş Korkmaz’a, bürosunda sigara içildiği gerekçesiyle 2 bin TL’lik idari para cezası verdi. Korkmaz, İl Sağlık müdürlüğünün bu kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise, Korkmaz’a kesilen para cezasını iptal etti. İptal kararının gerekçesinde “Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi hakkındaki kanunda” belirtilen “işletmeler” ibaresinden “çayhane, lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane ve dernek lokalleri” gibi yerlerin anlaşılması gerektiği belirtildi. İşletme sahiplerine, bu gibi yerlerde tütün ürünleri tüketilmesine göz yummaları halinde idari para cezası verilebileceği kaydedilen kararda, avukatlık bürosunun özel hukuk kişisine ait bir yer olduğu ve herkesin rahatlıkla girip çıkabileceği kamuya açık bir alan olmadığı ifade edildi.

YASA DELİNDİ

Ancak Adalet Bakanlığı, Mahkemenin iptal kararına itiraz ederek kanun yararına bozma istedi. Bozma talebinde, “özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarının” da kanunda sayılan “yasaklı” yerler arasında olduğu belirtildi. Bunun üzerine dosya Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin önüne geldi. Bakanlığın talebini değerlendiren Daire, Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesinin iptal kararının yerinde olduğuna hükmederek kanun yararına bozma istemini reddetti. 4207 sayılı “Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi hakkındaki kanunda”, yasaklı yerler “koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk bürolarına ait olan ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanları” şeklinde sayılıyor. Yargıtay’ın bu kararıyla kanundaki “özel hukuk bürolarına ait olan” ibaresi delinirken, sigara yasağı avukatlık büroları için geçersiz hale gelmiş oldu.

Sigara tiryakiliğimiz den başka kötü bir bağımlılığımız olmadı bu güne kadar.Ne yazık ki bu tiryakilik bizi artık maddi olarak bir hayli zorlamaya başladı. Şarkı dinlerken, şiir okurken veya yazarken dans ederek hayallere daldığımız sigara dumanı artık yüksek maddiyatı ile bizleri boğuyor. Her yerden dışlanma ve yasak gören sigara tiryakileri adeta cüzzamlı muamelesi görmeye başlıyor, bunlar yetmedi birde özel araçta bile sigara içmeye getirilen yasak ve ceza da cabası, 33 yıldır her aldığım sigara paketinden kesilen abartılı vergileri alırken iyi, fakat cüzzamlı muamelesi görmekte bir o kadar bu iktidarın ayıbıdır.

10 TL’lik bir sigarada devlete 6.72 TL (6.3 + 0.42) ÖTV 1.52 TL ise KDV ödenmektedir. Yani 10 liralık sigaranın %82.4’ünü yani 8.24 TL’sini vergi dumanı oluşturmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.