Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigara ve akciğer kanseri

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2019 00:06

Dünya Sağlık Örgütünün son tahminlerine göre dünyada yüzde 80’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere yaklaşık bir milyar kişi sigara içmekte, yılda 7 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmekte. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 13 kadarı asla sigara içmeyen, ama sigaraya haksız şekilde maruz kalan insanlar.

ABD'de bulunan Center of Disaese Control ve Prevention isimli kuruluşa göre sigara içmeyenlerle kıyaslandıklarında akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen erkeklerde 23 kat, kadınlarda 13 kat fazladır.

American Cancer Society ye göre ABD'de akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 80 inden sigara sorumludur.

Yıllar önce sigarayı terk etmiş olan bir kişi buna rağmen akciğer kanserine yakalanabilir mi? Ne yazık ki bu kötü olasılık sigaranın terk edilmesine rağmen tamamen ortadan kalkmaz. Kötü haberin hemen ardından iyi haberi de vereyim. Sigara illetinden kurtulmayı başaranların beş yıl sonra akciğer kanseri riski büyük ölçüde azalır.

16 Mayıs 2018 de The Journal of National Cancer İnstitute isimli dergide yayınlanmış olan bir çalışma akciğer kanseri ve sigara arasındaki bağlantılar hakkında dikkat çekici bilgiler vermekte. Aslında kalp hastalıkları için yapılmış olan ünlü Framingham çalışmasında kanser ile ilgili kayıtlar da tutulmuş.

Bu çalışmada 25 ile 34 yıl arasında süre ile takip edilen 8907 kişiden 284’ü (Yüzde 93’ü) bu süre içinde akciğer kanserine yakalanmış.

Kayıtlar incelendiğinde bu hastalığa yakalanmış olanların 264 ünün en az 21 yıldan beri günde en az bir paket sigara içtiği anlaşılmış. Peki, sigarayı bırakanların durumu nasıl olmuş diye merak ediyorsanız o da incelenmiş.

Sigarayı tamamen terk edenlerin kansere yakalanma riski örneğin aradan beş yıl geçtikten sonra yüzde 39 daha düşük bulunmuş. Aradan 25 yıl geçtikten sonra kansere yakalanma riski çok azalmış. Bu durumda bile hiç sigara içmemiş olanlara göre akciğer kanserinin risk üç kat olduğu görülmüş.

Bu çalışmadan alınacak en önemli derslerden biri sigaranın bırakılmasından sonra riskinin azalarak da olsa devam etmesidir. Bu durumda en doğrusu sigaraya hiç başlanmaması, ya da başlanmışsa derhal bırakılmasıdır.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.