Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcak çarpmasına dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2018 00:02

Çok karmaşık bir bilgisayar gibi çalışan vücudumuz aslında sıcak havalarda kendini korumak için de kendiliğinden önlemler alır. Bunlardan biri terleme, diğeri ciltteki kılcal damarların genişlemesidir. Bu yolla ısı kaybedilmeye çalışılır.

Sıcağa uzun süre maruz kalan işçiler, çiftçiler, askerler veya sporcular terleyerek su ve tuz kaybettiklerinde bolca su içerler. Bu durumda bazen kanlarındaki sodyumun düşmesine bağlı olarak el ve ayaklarında kasılmalar olabilir. Çaresi basittir bu kasılmaların. Serin bir yerde dinlenip hafif tuzlu ayran içerlerse iyileşirler. Ama yaşlı ve kronik hastalıkları olanlarda durum o kadar kolay olmayabilir. Bu kişilerin bir sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekebilir.

Sıcağa biraz daha uzun süre maruz kalanlarda terleme ve kılcal damarlardaki genişleme vücut ısısının 40’lı rakamlara çıkmasını önlese de hafif ısı artışı önlenemeyebilir. Bitkinlik ve çarpıntı gibi yakınmaları nedeniyle, bu hastaların durumu bazen bir enfeksiyon hastalığı, bazen şeker düşmesi ve hatta bazen de bir kalp krizi gibi algılanabilir. Bu hastaların serin bir yere alınıp derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmaları gerekir.

Güneş çarpması veya sıcak çarpması olarak bilinen durum ise çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalarda vücut kendi ısısını korumayı başaramamıştır. Terleme yoktur. Vücut ısısı 41 derecenin üstüne çıkabilir. Başta beyin olmak üzere bir çok organ iflas edebilir, koma görülebilir, bazı hastalar hayatlarını kaybedebilir. Yaşayanlarda kalıcı beyin hasarları oluşabilir. Özellikle kalp, böbrek, karaciğer gibi organlarla ilgili kronik hastalıkları olanlar, şeker hastaları, kilolu kişiler, yaşlılar, yalnız yaşayanlar, yatağa bağımlı hastalar, hamileler, alkol bağımlıları, Alzheimer hastaları, Parkinson hastaları, idrar söktürücü ve beta bloker olarak bilinen kalp ilaçları kullanan kişiler ciddi risk altındadırlar.

Aşırı sıcaklarda ağır işlerde çalışan sağlıklı kişilerde bile bazen sıcak çarpması görülebilir. Bu kişilerde böbrek yetmezliği, yaygın damar içi pıhtılaşma hastalığı ve kas hasarı gibi ağır durumlar ortaya çıkabilir.

Güneş çarpmasının tedavisi çok zor olduğu için korunma önlemleri önemlidir. Özellikle risk altındaki kişilerin aşırı sıcak, rüzgarsız ve nemin yüzde altmışa ulaştığı günlerde, güneşin yer yüzüne dik geldiği on bir ile on altı saatleri arasında dışarı çıkmamaları, yeterli sıvı tüketmeleri ve kalın giysilerden kaçınmaları önerilir.

Güneş çarpmasından şüphe edilen hastaların çoğunun tedavisi yoğun bakım şartlarında yapılabileceği için ülkemizdeki en iyi organizasyonlardan biri olan 112 ye haber verilmesi en doğru davranış olacaktır.

Mutlu bayramlar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.