Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SİAD’lar da yoğun çalışıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2020 00:01

Tüm dünyayı saran ve ülkemizi de etkileyen koronavirüs salgınının en az hasarla atlatılması için sivil toplum kuruluşları da adeta seferber oldular.

Sanayici ve işadamı dernekleri bir taraftan sosyal sorumluluk kapsamında yardımlarda bulunurken, diğer taraftan da üyelerinin nabzını tutup görüş ve önerilerini alıyorlar.

Bursa bu konuda öncü durumda desek yeridir.

BALKANTÜRKSİAD, BATISİAD, BEKSİAD, Bursa OSB ve BOSİAD, Bursa Fan Club, PERYÖN Güney Marmara Şubesi, GESİAD, İMSİAD, Kayapa OSB ve KSİAD, MÜSİAD Bursa Şubesi, Nilüfer OSB ve NİLSİAD, TÜGİAD Bursa Şubesi, TÜMSİAD Bursa Şubesi, TÜRSAB bu dönemde yoğun bir çalışma içindeler.

Bunlara, BUSİAD ile birlikte diğer sanayici ve işadamı derneklerini, özel eğitim kurumlarını, özel hastaneleri ve değişik sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri de eklemek mümkün.

Bilhassa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş neredeyse tüm sanayici ve işadamı derneklerinin online yapılan yönetim kurulu toplantılarına iştirak ediyor. Bursa ekonomisinin durumunu sanayiciler ve işadamları ile birebir görüşerek tespit ediyor. Büyükşehir belediyesinin bu günlerdeki çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor.

Bu dönemde yerel yöneticilerin kent dinamikleri ile sürekli irtibat halinde olmaları, sivil toplum kuruluşlarının da üyeleri ile iletişimi açık tutulması elbette çok faydalı.

* * *

Kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri uzatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 30 Nisan'a kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 1 Haziran gün sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.

Başkanlıktan yapılan duyuruda, "30 Nisan 2020'ye kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, 1 Haziran 2020 gün sonuna kadar uzatılmıştır" ifadesi yer aldı. 

Salgın sürecinin ardından, martta verilmesi gereken 2019 yılına ait gelir vergisi beyannamesinin verilmesi süresini 30 Nisan, şubat dönemine ait KDV beyannamelerinin verilmesi süresi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 24 Nisan günü sonuna kadar uzatmıştı. Ayrıca mart sonunda kadar verilmesi gereken Ba-Bs formlarının verilme süresi ile e-Defterlerin oluşturulma, imzalanma ve e-Defter beratlarının yüklenme süresi de 30 Nisan'a ertelenmişti.

* * *

AB, ticaret hacminin 525 milyar avro düşeceğini öngörüyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 pandemisinin küresel ticarete etkilerini değerlendirildiği çalışmasını yayımladı.

Buna göre, salgın nedeniyle uygulanan iş yeri kapatma, seyahat yasağı gibi çeşitli kısıtlayıcı tedbirler, üretim, harcamalar, yatırım ve uluslararası ticarette ciddi daralmaya neden olacak.

Covid-19 nedeniyle 2020 yılında küresel ticaret yüzde 9,7 gerileyecek.

AB ülkelerinin diğer ülkelere ihracatı yüzde 9.2, ithalatı da yüzde 8.8 düşecek.

AB üyesi 27 ülkenin mal ve hizmet ihracatı bu yıl 285 milyar avro, ithalatı da 240 milyar avro azalacak. Böylece, Covid-19 nedeniyle AB'nin dış ticaret hacmi 525 milyar avro gerileyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.