Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sezgin Burak ve ölümsüz eseri Tarkan

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2019 00:01

Okuma yazmayı öğrendiğim 1973 yılından itibaren Tarkan ve Kara Murat dergilerinin tiryakisi olmuştum haftalık çarşamba günü çıkan bu dergileri mutlaka büyük heyecan içinde bir solukta okurdum. Polatlı’da ilkokulun 3. sınıfına kadar okumuş sonrasında ise 1977’de Bursa’ya taşınınca Atıcılar okulunda devam etmiştim, her çarşamba günü teneffüs arasında bizim sınıfta okuyan Mesut Efe’nin babasının Zafer mahallesinde cadde kenarındaki gazete bayisine koşarak Tarkan ve Kara Murat dergilerini alır önlüğün içine saklar okula geri dönerdim. Tabi ilkokul öğrencilerinin bu dergileri alması ve okuması sakıncalı görülürdü, üstelik bir de ben sınıf başkanı olduğum için bunu bana asla yakıştıramazlardı.!

Tarkan ve Kara Murat tiryakiliğimiz elbette yayımların sona ermesine kadar devam etti yeri geldi önceden yayımlanan maceraları yeniden okuduk. Ve kafamızda daima neden yeni maceraları hazırlamazlar sorusu olurdu? Tabi ki hepsinin bir sebebi vardı ve öğreniyoruz ki Sezgin Burak gibi bir deha ve yeteneğin genç yaşta hayatına son vermiş olmasını bilmiyorduk. Öğrendiğimde ise çok üzüldüğümü belirtmeliyim. 43 yaşında hayatına son vermemiş olsa Sezgin Burak'tan kim bilir daha ne kadar harika eserler okuyacaktık. Bu yazımız da Sezgin Burak'ı anlatacağız daha sonra Karaoğlanlı Suat Yalaz'ı Kara Murat ve Tolga’nın yaratıcısı Abdullah Turhan ve Rahmi Turan'ı anlatacağız. Bu ustaların kısıtlı imkanlarla yarattıkları bu çizgi roman kahramanlarının kalitesi bugün hala yok. Aradan geçen 50 senedir yerine bir şey konmadı. Yeşilçam da yine bu kahramanları bize sevdiren Cüneyt Arkın ve Kartal Tibet'e de çok teşekkür ediyoruz.

Sezgin Burak, Karikatürist, çizgi roman sanatçısı, “Tarkan” çizgi romanının yaratıcısı

Sezgin Burak, 15 Mayıs 1935 tarihinde Adapazarı’nda doğmuştur. 1952 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine girdi. Profesyonel anlamda ilk eserleriydi. 1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Mezun olduğu yıl 1957’de Cumhuriyet gazetesinde çalışmakta iken Fakir Baykurt’un “Yılanların Öcü” isimli eserini resimledi. İlk karikatürleri ilkokul çağlarında “Doğan Kardeş” dergisinde yayınlandı. Daha sonra Akbaba’da karikatürler, Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında da resimler, kompozisyonlar çizdi. 1958 yılında Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başladı. Çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları hazırlayan sanatçı yine Cumhuriyet gazetesinde Ala Geyik romanını resimlendirdi.

Sezgin Burak, Ses ve Hayat mecmualarında roman ve hikaye resimlerinin yanı sıra roman, kitap kapakları ve sinema reklamları da hazırlamıştır. Sezgin Burak, 1964 yılında Bizimkiler (Hüdaverdi) adlı bant karikatür tipini yarattı. Bizimkiler uzun yıllar günlük olarak yayımlanmıştır.1971 yılında senaryolaştırılarak filmi de yapıldı. 1965 yılında gittiği İtalya’nın Milano şehrinde bulunan zamanın ünlü sanat ajansı Studio D’Ami de çalıştı ve burada bir western (kovboy) kahramanı olan EL-COUGAR kahramanını yarattı. Ve oradayken İtalyan bir ressamla beraber KOLOSSO adlı Herkül benzeri bir çizgi kahramanı resimledi. 1966 yılında İtalya’dayken Milano’da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışmasında iki birincilik aldı. Aynı yıl ünlü resimli roman kahramanı TARKAN’ı yarattı.

Sezgin Burak’ın yazıp çizdiği Tarkan, 1967 yılında Hürriyet gazetesinde tefrika edilmeye başlamasıyla birlikte, heyecanlı ve sürükleyici maceralarıyla okurların kalbinde taht kurdu. Daha sonra 6 adet Tarkan Filmi çevrildi. 1968-1969 yılları arasında Yaşar Kemal’in “İnce Memed” ünlü romanını ve 1970’de “Ağrı Dağı Efsanesi” romanlarını resimlendirdi.

1976 da “Çoban Çantası” adlı çizgi kahramanını yarattı. Bu çizgi romanda; ressam babası ile şehirden uzak, doğayla baş başa yaşarak büyüyen genç bir kızın maceraları anlatılmaktadır.

Sezgin Burak, Türkay Burak ile evliydi ve Tan Burak adında oğlu vardır.

Sezgin Burak, 4 Ekim 1978 tarihinde geçirdiği bir buhran sonucu kendini hürriyet gazetesinin dördüncü katından atarak 43 yaşında intihar etmiştir. 2008 yılında Sezgin Burak’ın ailesi ve sevenleri tarafından TASEYAD (Tarkan Çizgi romanını ve Sezgin Burak’ın Eserlerini Yaşatma Derneği) kurulmuştur.

Filmleri:

1973 – Tarkan Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı (Sinema Filmi)(Eser)

1972 – Tarkan Altın Madalyon (Sinema Filmi) (Eser)

1971 – Tarkan Viking Kanı (Sinema Filmi) (Eser, Senaryo)

1971 – Hüdaverdi-Pırtık (Sinema Filmi) (Eser, Oyuncu)

1970 – Tarkan Gümüş Eyer (Sinema Filmi) (Eser, Senaryo)

1969 – Tarkan Canavarlı Kule (Sinema Filmi) (Eser)

1969 – Tarkan (Sinema Filmi) (Eser, Senaryo)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.