Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sevginin gücü

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2019 00:05

Genetik bakımdan şanslı olmak, yemeye içmeye dikkat etmek, egzersiz yapmak, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için her zaman yeterli olmayabilir. Aile üyeleriyle, arkadaşlarla ve toplumla sağlıklı bir iletişim içinde olmak bu bakımdan büyük bir şanstır.

            İtalya'nın Sardunya adasında yaşayan Adolfo Melis bu teze mükemmel bir örnek.

            Adolfo Melis 94 yaşında ama kendisini 50 yaşında gibi hissettiğini söylüyor. Yerinde duramayan biri. Çok iyi bilardo oynuyor. Gazeteleri gözlüksüz okuyabiliyor. Sahibi olduğu kafeyi sabah 6’da açıyor.

            '' Tüm müşterilerimle aynı zamanda arkadaşız, zaten müşterilerimin hepsi de birbirini tanıyor. '' diyor.

            Adolfo amca nasıl bu kadar sağlıklı ve bu kadar zinde olabiliyor dersiniz?

            Dr. Gianni Pes adındaki bilim insanı dünyanın mavi bölgelerinden ( Blue Zones ) biri olarak kabul edilen Sardunya adasında yaşayan insanların bu kadar sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmalarının sırrını araştırmış. Bulduğu sonuç çok basit : Bu adanın halkı çok hareketli ve herkes güçlü duygularla birbirine bağlı.

            Bu adada huzurevi, yaşlı bakımevi ve buna benzer bir tesis yok. Yaşlılar son nefeslerini verinceye kadar aileleriyle birlikte yaşıyor.

            148 çalışmanın topluca gözden geçirilmesine dayanan bir analize göre aile, arkadaş ve toplumla sevgi bağı kurmadan yaşayan insanlar, tüm çevresiyle barışık olup sevgi duygularıyla yaşayan insanlara göre çok daha erken veda ediyorlar yaşama. Bir başka çalışmaya göre sevgisiz yaşayanlar yaşlandıklarında özellikle hipertansiyonla ilgili risklerle karşı karşıya kalmakta.

            Prof. Dr. Lisa Berkman ( Harvard T.H. Chan School of Public Health ) sosyal çevreden uzak kalarak yaşamanın örneğin sigara içmek kadar tehlikeli bir risk faktörü olduğu görüşünde. Aile ve dostlarla birlikte yapılan bir sosyal faaliyet, birlikte yenen yemek bile sağlık üzerine olumlu etki yapmakta. Örneğin, Adolfo amca arkadaşlarıyla akşam yemeği için buluşmaktan çok mutlu olduğunu ve bunu düzenli olarak tekrarladığını ifade etmekte.

            Dr. Berkman'a göre sosyal olarak birbirlerine bağlılık hisseden insanlar birlikte yemek yeme eğiliminde olurlar. Bunu yaptıklarında, mutlu oldukları için, stres yaşamadıkları için, hırslarını yiyeceklerden çıkarırcasına gereğinden fazla yemekten de kurtulma şansına sahip olurlar.

            Dr. Berkman, güçlü sosyal bağlantıları olan kişilerle, olmayanlar arasında sağlığı etkileyen davranış farkları olduğunu öne sürmekte. Örneğin sevgi yumağı içinde yaşayan insanlar toplumdan tecrit olmuş şekilde yaşayanlara göre daha fazla hareket etmekte, daha az sigara içmekte, daha sağlıklı beslenmekte. Toplumsal ilişkileri güçlü olan insanlarda obeziteye de daha az rastlanmakta.

            Karşılaştırmalı bir çalışmaya göre toplumdan tecrit edilmiş bir yaşam tarzı olan kişilerde stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamakta, buna bağlı olarak basit bir soğuk algınlığına ya da ciddi enfeksiyonlara yakalanma riski de daha yüksek olmakta.

            2016 yılında Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümünde yapılan bir araştırma sosyal bağları daha güçlü olan insanların ağrıya daha dayanıklı olduğunu göstermiştir.

            Londra Kraliçe Mary Üniversitesi'nde sosyal psikoloji dersi veren Janelle Jones, güçlü sosyal ilişkileri olan insanların deneyimlerini paylaşma şansına sahip olduklarını, desteğe daha kolay ulaşabildiklerini, birbirleriyle iyi, güzel ve olumlu duygu alışverişi yaptıklarını, tüm bunların ortak etkisinin de sağlığı olumlu etkilediğini belirtmekte.

            Aile, arkadaş ve toplum bağları güçlü olan kişilerin daha mutlu olmalarının ve ağrıyı acıyı daha az hissetmelerinin nedeni beyinlerinden salgılanan ve morfinden kat kat ekili olan endorfin hormonudur.

            İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran her 5 kişiden birinin sorunu tıbbi bir sorun değil, yalnızlık, toplumla sağlıklı iletişim kuramamak, kısacası sevgisizlik.

            CNN'den siz okurlarım için özetleyerek alıntılamış olduğum bu makalenin sonunda özet olarak belirtmek isterim ki aile, arkadaş ve toplumla olumlu ve güçlü sosyal ilişkiler kurmak sağlıklı yaşamın temel şartlarından biridir.

            Daha önce bazı gazetelerde yayınlanmış olan Genç kalmak isimli makalemi önümüzdeki hafta tekrar yayınlamak istiyorum. CNN’de yayınlanan bu makale ile Genç kalmak isimli makalemi zaman bulduğunuzda peş peşe okumanızı öneriyorum.

            Sevgi dolu bir yaşam diliyorum sizlere.

                       

      

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.