Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sesimi Duyan Var Mı ?

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2019 00:02

Geçtiğimiz Cumartesi günü büyük Marmara Depreminin 20. Yılında “Sesimi Duyan Var Mı?” çağrısını bir kez daha hatırladık.

Türkiye'de meydana gelen en büyük ikinci yer sarsıntısı olarak kayıtlara geçen ve adeta 17 Ağustos 1999 depremi ile özdeşleşmiş olan bu çağrı bize depremi hatırlatıyor.

Hatırlatıyoruz da deprem gerçeğinin yeterince farkında mıyız acaba?

Resmi kayıtlara göre, Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmış, yaklaşık 24 bin kişi yaralanırken, birçok kişi de sakat kalmıştı. Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasara maruz kalmış, 14 bin 133 işyeri hasar görmüştü.

Sonraları “Deprem öldürmez bina/ihmal/tedbirsizlik öldürür” söylemi dillere pelesenk oldu. Oldu da biz deprem gerçeğinin yeterince farkında mıyız acaba?

Bakın, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “2019 yılında yürürlüğe giren yeni ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı incelediğimizde nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlasının deprem tehlikesi yüksek bölgelerde yaşamakta olduğunu görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 6,7 milyondan fazla konutun depreme dayanıksız olduğunu ve bu konutların yenilenmesi gerektiğini açıklamıştır. Bu veriler göstermektedir ki depreme dayanıksız yapıların acil olarak yenilenmesi gerekmektedir” diyor.

Konuyla ilgili THBB’nden yapılan açıklamada, deprem yıkımlarının önemli nedenlerinden birinin standart dışı beton kullanılması ile uygulama ve proje hataları olduğu belirtilirken, “Depreme dayanıklı yapılara ihtiyaç olan ülkemizde hazır beton sektörünün en önemli sorunu bir kısım üreticinin denetim dışı, kalitesiz üretim yapmasıdır” uyarısında da bulunuldu.

Deprem uzmanları “fırtına öncesi sessizlik” diyerek olası büyük depreme dikkat çekiyorlar da biz maalesef deprem gerçeğinin yeterince farkında mıyız acaba?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'ne ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hiçbir zaman unutmayacağımız bu felaketin sebep olduğu kayıpların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz" dediğini belirtip, Devletin en üst düzeyde konunun takipçisi olduğunu ifade edelim ve deprem konusunda vatandaşların hassasiyet göstermeleri gerektiğini dile getirelim.

Bedeli asla ödenemeyecek can kayıplarının yaşanmaması için “Sesimi Duyan Var Mı?” çağrısını unutmamalıyız

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.