Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Serbest Bölgelere iki ayrı vergi istisnası geliyor…

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2016 00:00

Bugünlerde orta yaşta olanların belki hatırlayacakları Ahmet Kutsi Tecer’in bir okul şarkısı vardır…

Orda bir köy var, uzakta / O köy bizim köyümüzdür.

Gezmesek de, tozmasak da / O köy bizim köyümüzdür.

Orda bir ev var, uzakta / O ev bizim evimizdir.

Yatmasak da, kalkmasak da / O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var, uzakta / O ses bizim sesimizdir.

Duymasak da, tınmasak da / O ses bizim sesimizdir.

… … …

Geleceği hedefleyip olabildiğince planlarken, geçmiş silinmiyor, anılar unutulmuyor tabi ki…

* * *

Sözü şuraya getireceğim, uzun zamandır gitmemiş ve görmemiş olsak da Bursa’da bir de Serbest Bölge var. Kuruluşu aşamasında kendi çapımızda katkımız olmuştu…

Geçenlerde Bursa Serbest Bölgesini kurup işleten BUSEB AŞ’nin Genel Kurul toplantısının yapıldığını öğrendim.

BUSEB’in web sayfasında, “Bursa Serbest Bölgesi, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’nın önderliğinde Bursa Sanayici ve İş adamlarının ortaklığıyla Bursa Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş. olarak 1998 yılında Serbest Bölge kurmak ve işletmek üzere kurulmuştur. Kuruluş amacı Bursa’nın ithalat-ihracat hayatını daha hızlı ve rekabet edilebilir düzeye getirmektir. Tamamen Sanayi Bölgesi planı ile kurulmuş olan Serbest Bölgemiz bu doğrultuda 825 dönümlük bir arazide Bakanlar Kurulu’nun 2000/538 sayılı sınır kararnamesinin onaylanmasıyla inşaat çalışmalarına başlanarak ve 11 ay gibi kısa sürede tüm altyapısı tamamlanarak Mayıs 2001'de ticari faaliyetine başlamıştır. Faaliyete girdiği günden bu yana Serbest Bölgeler içinde üretime yönelik faaliyet gösteren en büyük Serbest Bölgelerden biri olma hedefine gün ve gün yaklaşmaktadır” deniyor.

Yapılan yasal düzenlemeler ve bazı muafiyetlerin kademeli olarak kaldırılma kararının ardında serbest bölgelerin cazibesi kısmen azalmış olsa da hala daha serbest bölgelerde önemli çalışmalar yapılıyor.

Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanıyor.

Ulaşabildiğim son veriler 2014 yılı sonuna ilişkin olmakla birlikte yine de aktarmak isterim…

Ülkemizdeki 19 serbest bölgenin yıllık dış ticaret hacmi 22,4 milyar dolar düzeyinde ve Bursa Serbest Bölgesi ağırlıklı üretim ve ihracat olmak üzere 2 milyar doların üzerindeki işlem hacmi bakımından 5. sırada yer alıyor. Serbest Bölgelerde 60 binden fazla kişi çalışıyor. Bursa Serbest Bölgesi’ndeki fabrikalarda 10 bin kişinin üzerinde kişiye istihdam sağlanıyor, Bursa Serbest Bölgesi bu yönüyle de 19 serbest bölge arasında 2. sırada bulunuyor.

Biraz önce serbest bölgelerin bazı avantajlarının kısıtlandığından bahsetmiştim, bunu rahatlatmaya yönelik iki yeni düzenleme geliyor…

Serbest Bölgelerde, yatırımcıya tahsis yapılıncaya kadar emlak vergisi ödenmeyecek ve serbest bölgeden ihracat amacıyla gönderilen yüklerde nakliye ücretleri üzerinden KDV istisnası sağlanacak.

Umarız bu kolaylıklar, serbest bölgelere ve bilhassa büyüme projeleri bulunan Bursa Serbest Bölgesine yönelik yeni yatırımlar ile birlikte ticaret ve istihdam hacimlerini daha da arttırır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.