Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selin acı faturası !

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2020 00:01

İnsan eliyle yaratılan doğal katliamların yanı sıra, tabiatın belli zamanlarda kendi kendisine oluşturduğu afetlerle insanlardan intikam alırcasına oluşturduğu tufanları yaşıyor dünyamız.

Gerçekten de insanların günlük yaşantıları sırasında doğal kaynaklara, tabiata pek fazla dikkat etmedikleri ne zaman ki başlarına bir felaket geldiği zamanlarda bu olayın vahametini hatırladıklarını görüyoruz.  Allah, bizleri her türlü doğal afet, sel baskınları ve kıyamet alametlerinden korusun.

Bursa geçtiğimiz Pazar günü akşamı başlayan ve etkileri pazartesi günü ortaya çıkan afetle, sel baskınlarıyla, insanların canlarını kaybettiği olağanüstü günleri yaşadı. Gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu 21 Haziranda yaşadığımız bu afetle ilgili olarak Bursa Valiliği hazırlanan raporu açıkladı.

Rapor, epey ayrıntılı. Bu olaylar ve sonuçları zaten pek çok haber kanalıyla sizlere ulaştırıldı. Ben, genel hatlarıyla raporu ve sonuçlarını değerlendirmek istiyorum.

Bursa’da 17 ilçemizin 12’sinde hasar ve can kaybı olmamıştır. Gürsu, Kestel, Yenişehir, Orhangazi ve İznik ilçelerimizde tarım arazileri, yol ve altyapı zararları bildirilmiş olup bina hasar tespiti ve zarar tespitine ilişkin çalışmalar tamamlanmış, tarım hasar tespiti çalışmaları saha ekiplerimizce devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından 500.000 TL acil yardım ödeneği Valiliğimiz emrine gönderilmiş olup en kısa zamanda dağıtımı gerçekleştirilecektir.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu konuda gerekli açıklamayı yapmıştı. Bende dün sizlere bu köşemden duyurmuştum.

Kestel Dudaklı Mahallesinde 22 yaşında engelli 1 kadın vatandaşımız ve Kestel Kayacık Mahallesinde 4 vatandaşımız olmak üzere toplamda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Kayıp olan 1 vatandaşımızın arama- kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Kayacık-Narlıdere Mahallelerimiz arasında belirlenen dört bölgede 136 arama kurtarma personeli, 47 araç ve 3 köpek ile arama ve kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Bolu ve Kocaeli illerinden JAK ekipleri çalışmalara destek vermektedir.

Enerji verilmeyen yerleşim birimimiz bulunmamaktadır. Çok şükür, üç gündür karanlıkta kalan köylere elektrik verilmeye başlanıldı.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz tarafından 12 ekip 24 personel ile hasar tespit çalışması yapılmış olup çalışmalar tamamlanmıştır. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğümüze ait 7, Orman Bölge Müdürlüğümüze ait 1, DSİ 1. Bölge Müdürlüğümüze ait 2, Yıldırım Belediyesine ait 1, Kestel Belediyesine ait 6 ve STK’larımıza ait 2 iş makinası – araç olmak üzere toplamda 19 iş makinası – araç ile altyapı ve teknik destek çalışmaları yürütülmektedir.  Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ 236 personel, 65 iş makinesi - araç ile altyapı çalışmalarına destek vermektedir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce; etkilenen tarım arazilerinde hasar tespit çalışmaları 6 ekip ve 19 personel ile Dudaklı, Narlıdere, Barakfakih, Serme, Gölcük ve Aksu mahallelerimizde devam etmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz; psikososyal destek anlamında 12 ekip 24 personel olmak üzere toplamda 44 personel ile çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar 118 hane ziyareti gerçekleştirilmiş, 193 vatandaşımıza psikososyal destek sağlanmıştır.

Kestel Kaymakamlığı İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca bugün itibariyle Dudaklı Mahallemizde sel felaketinde zarar gören 63 kişinin hesabına toplamda 130 bin 500 TL nakdi yardım yatırılmıştır.

Evet, meydana gelen bir olay, arkasından yaşanılan can kayıpları, evlerin yıkılması, harap olması, yaşanılması mümkün olmayan hale gelmesi, araçların sürüklenmesi, hasara uğraması, bazılarının kullanılamaz durama gelmesi gibi çeşitli zararlar mevcut. Devletimizin eli uzun ve de güçlü. Kamu kurum ve kuruluşlarımız 24 saat aralıksız görev başındalar. Bir yandan olayın yaraları sarılmaya çalışılırken, diğer yandan da insanların günlük hayata yeniden başlayabilmesi adına bir takım sağlık tedavi yöntemleriyle rehabilitasyon çalışması sürüyor.

Bursa olarak bizim Pazar günü yaşadığımız bu afetleri, İstanbul Salı günü yaşadı. Ülkemizin önemli tatil beldelerinden olan Ege kıyalarımız da afet ve süper hücre yağışlarından nasiplerini aldılar. Oralarda da onarılması güç zararlar mevcut.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.