Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehremini ile hasbihâl

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.2016 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.2016 09:07



Bursa Haber ailesi olarak bu hafta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ağırladık. Doğal ve sıcak bir sohbet ortamında Bursa üzerine hemen hemen her konuyu konuştuk. Recep Başkan, yılların tecrübesinin de verdiği özgüven ve rahatlıkla her sorumuzu cevapladı.


Trafik sorunu

Bursalıların ekseriyetle trafikten şikayetçi olduğunu hatırlattığımız Recep Altepe, nüfusu 3 milyonu bulan bir şehirde bunun çok doğal olduğunu belirtti. Dünyanın bir çok büyükşehrinden verdiği örneklerle konuyu açıklayan başkan, çok sayıda yol yatırımı yapmaya devam ettiklerini ancak özellikle pik saatlerde yaşanan yoğunluğun da normal karşılanması gerektiğini ifade etti. Bu noktada toplu taşımaya ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Altepe, "Özellikle raylı sisteme önem veriyoruz. Metro, tramvay ve teleferikle ulaşım konusunda ciddi yatırımlar yapıyoruz. 31 km'lik metro hattına sahibiz ve başka kentlerde bu uzunlukta aktarmasız bir hat yok. Tek biletle Bursa'nın bir ucundan diğerine gidilebiliyor. Trafikten şikayet eden vatandaşlarımız toplu taşımayı tercih etmeli. Çözüm raylı sistem. Kent merkezinden mümkün olduğunca lastik tekerlekli araç trafiğini uzaklaştırmalıyız. Merkeze toplu taşımayla gitmek çok hesaplı ama araçla gittiğinizde artan yoğunluğun getirdiği trafikteki yakıt giderleri çok daha maliyetli. Biz de merkezdeki otopark fiyatlarını yüksek tutarak hemşerilerimizi toplu taşımaya yönlendirmeye gayret ediyoruz" dedi.


Kentsel dönüşüm ve finansmanı

Yerel yönetimlerde son yılların güncel ve biraz da sulandırılan konusu kentsel dönüşümle ilgili 'öyle lafla kentsel dönüşüm olmaz' diyerek net bir mesaj verdi Recep Başkan ve Yalova Yolu'nda başladıkları dönüşüm çalışmalarını uzun uzun anlattı. Bölge bölge 50-60 bin metrekarelik alanlarda dönüşüm yaparak ilerleyeceklerini kaydeden Altepe, özel sektör yatırımlarıyla bu bölgeye yakışan güzel binaların yapılacağını anlattı. Bir bölgenin dönüşümünün finansmanıyla bir sonraki bölgeye yatırım yapılacağını dile getiren başkan, Yalova Yolu'na özel bir hastane de inşa edileceğini vurguladı.

Kentsel dönüşümün finansmanı noktasında güzel bir öneride bulunan Recep Altepe, yurtdışına çıkış vergilerinden ciddi bir gelir sağlayan TOKİ'nin buradan elde ettiği kaynakla, binalarını dönüştürmek isteyen insanların müteahhide vereceği fark için faizsiz veya çok uygun şartlarda kredi sağlamasını istedi.


Çevre hassasiyeti ve DOSAB santrali

Göreve geldiği günden itibaren, bu kentte üretim yapıp para kazanan işletmelerin Bursa'nın doğasına ve çevre sağlığına zarar vermesini eleştiren Başkan Recep Altepe, bu konuda iddialı konuştu. Çevre için yaptıkları büyük yatırımları anlatan Altepe, "Artık günümüzde çevreye duyarlı üretim yapan sanayi tesisleri ayakta kalacak. Verimlilik açısından da bu dönüşüm olmak zorunda. Büyükşehir Belediyesi olarak sanayi bölgelerinin denetimlerinin de bize devredilmesini istiyoruz. Bu denetim yetkisi bizde olursa bütün bacaları 24 saat kontrol edeceğiz" diyerek iddialı konuştu.

DOSAB'da yapılması planlanan santral konusunda ne düşündüğünü sorduğum Altepe, yeni kurulacak bir tesisin çevreye zarar vermesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. DOSAB'ın da çevreye aykırı bir iş yapması halinde zaten ruhsat alamayacağını söyledi.       

Yeni yıl

Bugün yeni yılın ilk günü. Umarım 2016 yılı; kentimiz, ülkemiz ve dünya açısından çok daha iç açıcı bir yıl olur. Bizler bu dünyaya ne için gönderildiğimizi unutup olmadık işlere girişmekten vazgeçmedikçe, sadece takvimdeki rakamlar değişecek ve tarih de tekerrür edecek. Uzun zamandır beklenen aydınlanma inşallah yakındır. Bir de, ne dersiniz, yılın ilk gününe tatille başlama aymazlığından vazgeçmenin artık zamanı gelmedi mi?


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.