Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seferiışıklar köylü Demokrat Niyazi Uysal

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2020 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2020 00:04


Haziran ayına girmiş bulunduğumuz bu günlerde hafızamda bir anı canlandı, misafir olarak gelip geçtiğimiz bu dünyada hayatımızdan bir çok insan olumlu veya olumsuz geçmiştir. Kimi hayırla kimi şer ile yad edilir. Biz yazımızda hayırla yad edeceğimiz Osmangazi ilçesine bağlı Seferiışıklar köyünden Niyazi Uysal'ı anlatmaya çalışacağız.

12 Eylül darbesinin ülkeyi ve milleti silindir gibi ezdiği dönemden sonra ilk seçimlerde iktidara gelen Anavatan partisinin etkili olduğu yıllar. Süleyman Demirel siyasi yasaklı, ilk kurdukları parti Büyük Türkiye Partisi darbecilerden veto yemiş ve seçime katılamamıştı. Ardından bin bir zorlukla ve tüm engellemelere rağmen kurulan Doğruyol partisi teşkilatlanmaya başlıyor. ve her mahallede , her köyde en az bir üye ve delege yazılması gerekiyor. Hem darbecilerden hem tek başına iktidarda ki Anavatan partisinden çekinen halk DYP ye üye olmaya korkuyor.

Yıl 1983 DYP Osmangazi ilçe teşkilatı bu zorunluluğu tamamlamaya çalışırken her vatandaşı kendi mahalle veya köyünden üye yaparak, riske girmemek için çok dikkatli davranıyor, özellikle bu süreçte kırsaldan ve köylerden üye bulmakta zorlanıyor. DYP Osmangazi bu çalışmaları yaparken Seferiışıklar köyüne geliyor hiç kimse üye ve delege olmaya yanaşmıyor.! Parti teşkilatı ısrarla yine soruyor ve korkulacak bir şey olmadığını anlatıyor, ortam da sessizlik hakimken, birden kalabalığın arasından bir ses yükseliyor, ''beni yazın''
Sesin geldiği yöne doğru bakıyor herkes, ufak tefek bir adam küçük bedeninin aksine devasa ve vakur bir sesle tekrarlıyor. ''evet beni yazın''  Sesin sahibi Niyazi Uysal adında bir köylü vatandaş mertçe çıkıp önce üye sonra delege oluyor ve teşkilatı sıkıntıdan kurtarıyor.

İlçe başkanlığım dönemlerinde partinin sekreteri telefonu bana bağlayıp ''Seferiışıklar köyünden Niyazi Uysal arıyor'' deyince ''hemen bağla'' derdim, partinin durumunu sorar bilgi almak isterdi, her seferinde benzeri sorular ile karşılaşırdım. Düzemli olarak arayan Niyazi Uysal'ı her zaman dinler ve bilgi verirdim, o süreçlerde Niyazi Uysal'ın üstte yazdığım özelliğini bilmiyordum. Her arayışının sonunda ''başkanım bizim köye de bir uğrayın misafirimiz olun'' diye rica da bulunurdu. İnşallah bir gün geleceğim derdim.

2012 Yılının sonları emekli bir binbaşı arada partiye uğrar beni ziyaret ederdi, bir gün kırsalda bir arazi aradığını ve buraya Almanya'dan emekli olanlar için konut yapacaklarını anlatmıştı, ve bu konuda benden yardım istedi. Harmancık belediye başkanı ile görüşüp uygun bir yer istedik, görüşmeye giderken, Seferiışıklar köyüne de uğramak istedim, Niyazi uysal'ı arayarak ''Niyazi abi çayları hazırla on dakika sonra köydeyiz'' deyince Niyazi bey ''tamam başkanım'' dedi heyecanla, ve köy meydanına geldiğimiz de Niyazi bey bir elinde çaydanlıklar diğer elinde piknik tüpü koşarak geliyordu, o görüntü o,kadar samimi ve içtendi ki anlatmak zor.
Arkadaşlarımla Niyazi beyi tanıştırdım Köy muhtarı ve dernek başkanı geldi onlarla uzun uzun sohbet ettik, çayları içtikten sonra müsaade isterken, Niyazi Uysal o yaşadığı yorgun yılların aksine, gözlerinin içi gülerek, '' başkanım İlhan Parseker den sonra buraya gelen ilk ilçe başkanısın, Haziran da köyümüzün hayır günü var ne olur o zaman da gel'' Evet çok içten bir dilekti bu İlhan Parseker ile benim ilçe başkanlığım arasında 12 yıl fark vardı, demek arda ki hiç bir ilçe başkanı köye uğramamıştı, acil düşünerek ''Niyazi abi sen bana bir hafta önceden haber ver söz geleceğim'' diyerek anlaştık ve köyden ayrıldık.

2013 Haziran ayı Niyazi Uysal'dan telefon ''başkanım haftaya köyümüzün geleneksel pilav günü var'' diye hatırlatmasını yapıyor Peki Allah'ın izni ile pazar günü oradayız merak etme diyerek moral veriyorum'' Pazar günü ilçe teşkilatından müsait olan 20 civarı kişiyle yola çıkıp adeta Seferiışıklar köyüne çıkarma yapıyoruz Niyazi bey bizi karşılıyor ve kalabalık grubu görünce adeta mutluluktan uçuyor. Köyün içinden geçerek alana iniyoruz yemek ikramlarının ardından çayları içiyoruz, Ak parti milletvekili Önder Matlı ile karşılaşıyor ayak üstü konuşuyoruz, ardından dönemin CHP Osmangazi ilçe başkanı İsmet Karaca ile tokalaşıp konuşuyoruz. Fakat Niyazi bey çok mutlu çünkü diğer partililer üçer, beşer kişi gelmişler biz çok kalabalığız.

Köy derneği açık arttırmayla bazı ürünleri satışa çıkarıyor, Seferiışıklar köyünün kuşbakışı güzel bir tablosu var, onu satın alıyoruz, ve dernek başkanından tabloyu alınca kısa bir konuşma ile tabloyu ''İlçe başkanı olarak,bizim için çok değerli olan Niyazi ağabeyimize bu güzel köyümüzün tablosunu hediye ediyorum'' diyorum işte o an herkes şaşırıyor.! Dernek başkanı itiraz ediyor ''ama başkanım Niyazi bey her zaman bu köyde zaten tabloyu siz götürün'' gülümseyerek ''hayır Niyazi bey bizim için büyük bir değer bu tablo onun hakkı ve onun evinde benim hediyem olarak kalacak.'' diyorum. dernek başkanı da sağolsun itiraz etmedi ve ''peki başkanım siz bilirsiniz'' diyerek onaylamış oldu. Niyazi Uysal'a tabloyu verdiğimde bana sarılıp ağladı ve çok duygulandı, benim de gözlerim doldu. Niyazi Uysal çileli köylülerimizin br örneğiydi ve gerektiği bir anda mertçe ortaya çıkarak ''beni yazın'' diyebilecek kadar büyük bir yüreğe sahipti.

Aralıklı olarak telefonlaştığımız Niyazi Uysal dan telefonlar kesildi, bir müddet sonra vefat ettiğini öğrendim ve çok üzüldüm, partimizin bu devasa yüreği hakkın rahmetine kavuşmuştu, Demokrat partinin her köy de her mahallede Niyazi Uysal'ları var, mevcut teşkilatların onlara sahip çıkması gerekir, arada halini hatırının sorulması onları çok mutlu edecektir, tavsiyem görevde ki arkadaşlarımızın bu parti emektarlarına sahip çıkmalarıdır. Niyazi Uysal ve onun gibi vefat etmiş olanlara rahmet yaşayanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.