Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçimler ve AK Parti Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2018 00:01

Seçimlerin öne alınmasıyla birlikte baharda Ağustos sıcağı yaşıyoruz. Siyasi gündem çok sıcak ve her geçen gün fırından yeni bir şeyler çıkıyor.

CHP adayını bugün açıklayacak ama toplantıdan sızan bilgilere göre CHP'nin adayı Muharrem İnce olacak. Ben İlhan Kesici'yi açıklamalarını bekliyordum ama CHP için en doğru aday Muharrem İnce'dir.

Anlaşılan tabandan ciddi baskı geldi yoksa benim bildiğim Kılıçdaroğlu, kesinlikle İnce'yi aday göstermezdi. Bu karar, CHP tabanının da motivasyonunu arttıracaktır ama eğer İnce seçimde ikinci tura kalabilirse Cumhurbaşkanı seçilemez lakin Kılıçdaroğlu da artık o koltukta kalamaz. 

AK Parti Bursa

Salı günü, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman gazetemizi ziyaret etti. Tabi gündem yine seçimlerdi. Salman, İttifakın adayı Tayyip Erdoğan olacağı ama herkes yine kendi partisine oy atacağı için Erdoğan'ın alacağı oy ile AK Parti oyu arasında olan 4 puanlık farkın artmasını bekliyor ama hedefini de %45'in üzerinde bir oy oranı ve 14 Milletvekilliği şeklinde koyuyor.

Mevcut siyasi yapıya ve uzun yılların etkisine bakıldığında bu hedeflere ulaşmak için çok büyük bir çabaya ve daha da önemlisi çok iyi bir planlamaya ihtiyaç var.

Peki bu kurmay zekasıyla yapılması gereken planlamayı ve çalışmayı kim hayata geçirecek?

Vekillik vagonunun peşinden koşanlar

İşte tam bu noktada ciddi bir sıkıntı var. Görevi gereği açık vermemeye gayret gösterse de, ekibindeki en çok güvendiği isimler bu zorlu yarışta Ayhan Salman'ı yalnız bıraktı. Yönetimde; başkan yardımcısı, teşkilat başkanı, SKM başkanı başta olmak üzere ana kademeden ve diğer kurullardan çok sayıda (iki tane de ilçe başkanı) istifa oldu.

Salman'a, 'siz mi müsaade ettiniz, yoksa size rağmen mi istifa ettiler?' diye sordum. Salman, "Ben bu arkadaşlarımıza daha yeni göreve geldikleri için kalmalarının daha doğru olacağını söyledim ancak kararı kendileri verdiler. Bu arkadaşlarımız bir buçuk yıl daha hizmet edeceklerdi ama seçimler öne alınınca işler değişti" dedi. 

Sonuçta ne olursa olsun il yönetiminde seçimlerin koordinasyonunda bir sıkıntı yaşanacağı açık. Mevcut isimler bile siyaseten yeterli değilken, bir de onların yedeğinin işi sırtlanacak olması kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor.

Bursa'nın durumu ne olur?

Şimdiden kehanette bulunmak gibi bir niyetim yok ancak görünen köy de kılavuz istemiyor. Özellikle yerel yönetimler ile bakanların ve vekillerin kötü performansından dolayı Bursa'da ciddi tepki var. Erdoğan'ın oylarında sıkıntı gözükmüyor ancak belirlenecek adaylarda iyi bir liste oluşturulamazsa AK Parti'nin Bursa'daki vekil sayısı 10'nun altına inebilir.

Seçmenin gazını alacak bir liste oluşmadığı taktirde, Erdoğan Bursa'dan % 50 - 60 bandında bir oy alırken, AK Parti'nin oyu bunun bir 10-15 puan altında kalabilir.

Her halükarda AK Parti Bursa'da % 40 civarı bir oy alır. Bu oranını % 50'ye kadar yükseltecek olan da, milletvekili aday listesi ile teşkilatların çalışma performansı olacak. Dolayısıyla başarının kriterini de bu 10 puanlık aralık belirleyecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.