Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçimin kaderi ve kantar oyunu

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2019 00:03

31 Mart seçimleri yapıldı. Sonuçlar tam olarak açıklanmadı. Çünkü, rakip partiler arasında öylesine ince ayarlı oy oranları var ki, ileri itseniz gitmiyor, geri çekseniz gelmiyor.

Ülkemiz tarihinde böylesine bir seçim ve nerede ise iki adaylı sonuçların alındığı bir sandık oylamasına ilk defa tanık oluyoruz. Malum, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra yapılan ilk mahalli seçim bunlar. Birde, ittif1aklar var. Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı adayları yarıştı gibi seçimlerde. Diğer partilerin adayları ve aldıkları oy oranları ise yok denilecek kadar az. Bir ilimizde ise bağımsız aday kazandı.

Seçimlerle ilgili ileri geri konuşanlar var. Halkın, hükümete, iktidara bir tokat attığını ifade etmeye çabalayanlar var. Bunun yanı sıra, mahalli seçimleri genel seçimlerle karıştırıp, “Tayyip bu ülkenin başından gitsin diye oy verdim” diye konuşanlar var.

Tabi, oy oranları, sonuçlar, hangi sandıklarda hangi ittifaklar yapıldı. Siyasi partilerin eski aldıkları oy oranlarıyla bugün aldıkları oy oranları arasındaki kaymalar. Bu kaymaların nedenleri siyasi olarak araştırılıp, incelenecek ve tartışılacaktır.

Asıl önemli olan nokta şu; seçim sonuçları gösterdi ki seçimler mahalli bile olsa bazı seçmenler, bu seçimleri hükümetten kurtulma, AK Parti iktidarlarından kurtulma adına muhalefete destek verdiklerini gösteriyor.

Bu önemli bir etken.

İkinci etken ise AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın aldıkları oy oranları ile 2016 yılındaki referandumda alınan oy oranları arasında benzerlik bulunması. Son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri oylarından az oy topladı Cumhur ittifakı.

Yerelde, muhalefetin başarılı olduğundan mı söz etsek? Yoksa, AK Parti karşıtı olan bütün siyasi düşüncelerin “bu kez iktidarı devirelim” düşüncesiyle hareket edip, muhalif adaylara tam destek mi verdiler? Diye düşünsek acaba sonuçlara nasıl ulaşabiliriz? Diye halkımız ikilem içinde.

Birde, seçimlerden sonra ortaya çıkan tabloya göre, ülkemizde bir siyasi buhran veya erken genel seçim olacak mı? Olmayacak mı? Tartışmaları başlatıldı.

İlk önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarını değerlendirirken, Cumhur İttifakının ve MHP’nin arzu edilen neticeleri aldığını, bundan böyle 2023 Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlere kadar seçim konusunun ülke gündeminde olmadığını söyledi.

AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da balkon konuşması sırasında, mahalli seçimlerin bittiğini, sandıklardan yine AK Parti’nin birinci sırada çıktığını, Cumhur İttifakının ise yüzde 50’nin üzerinde oy toplayarak siyasi gücünü koruduğuna dikkat çekti.

31 Mart seçim sonuçları, ülkemizdeki siyasi yapıda yeni bir oluşum sağladı. Buda, muhalif oyların belli bir aday etrafında birleşmesi halinde neticelerin alınabilecek olması. Bu seçimlerde görüldü. Yaşandı. Açıklanan ittifaklarla, gizli oluşturulan ittifaklar ve desteklerle muhalefet bu kez Büyükşehirlerde gerçekten hissedilen oranda oy topladı. Seçimler, bazı bölgelerde nerede ise bıçak sırtı gibi yapıldı. Sandıklar açılıp, oylar sayıldığında, bir muhalifler bir iktidar adayları öne geçtiler. Epey heyecanlı geçti vesselam.

Peki, herkesin merak ettiği soru şu; bu seçimlerde galip gelmesine rağmen malüp olan, büyükşehirlerde oy kaybeden AK Parti ve teşkilatlarının durumu ne olacak? Tek başına iktidar ve hükümet olan AK Parti bundan böyle nasıl bir siyaset ve politikalarla halkın ve seçmenlerin güvenini geri kazanma yoluna gidecek?

Bu soruların bazı cevaplarını balkon konuşmasında aldık. AK Parti, seçimlerin sonuçlarının ilan edilip, mazbataların verilmesiyle beraber, teşkilat içinde sorgulamaya başlayacaklar. Hatta, ilk sorgulama, dün akşam yapılan il yönetim kurullarında başladı. Bugün ise ilçe yönetim kurulları toplantıları var. Oralarda da sorgulama başlayacak.

Aday belirlenmesi, listelerin hazırlanması, teşkilatların seçimlere katılımları, eski teşkilat mensuplarının ne kadar katkı sağladıkları, kimlerin başarılı olduğu, kimlerin ise dostlar alış verişte görsün misali seçim çalışmalarına gelip katıldıklarına dair değerlendirmeler ve hazırlanacak raporlar genel merkeze gidecek.

Görünen o ki, bu mahalli seçimlerle ilgili gelen sandık sonuçları bütün siyasi partilerde yeniden yapılanma çanlarının çalınmasına yol açacak.

CHP, Genel Başkanı bu kez Büyükşehirlerde başarılı olduklarını ifade etse de, birkaç gün sonra bu başarısızlığı ve seçimlerde oyların artmamasının nedenleri üzerinden eleştirilmeye başlanılacak.

AK Parti kendi içinde belki de parti teşkilatlarında şimdiye kadar görülmemiş oranda bir değişim gerçekleştirecek. Bakalım neler olacak? Neleri göreceğiz?

Şimdilik zafer sarhoşluğu var partilerde. Yarın öbür gün başlanır iç hesaplaşmalar..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.