Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçime giderken müttefiklerimiz...

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2018 00:02

Türkiye'nin seçim yarışında ortaya çıkan güçlü ittifaklar bize gösterdi ki, bu seçim milletin kaderini tayin edecek bir seçim. Seçim sürecinde ittifaklara ve onların karşılıklı söylemlerine baktığımızda ise daha korkunç bir manzara ile karşı karşıya kalmaktayız. Ve yine sözde müttefik özde terörist besleyici Amerika'nın kalleş planları ile haftayı kapatıyoruz.

Pentagon'da tartışılan Suriye bütçesinde 250 milyon dolarlık sınır güvenliği masrafları tasarısı ve beklenen rapor dikkat çekiyor. ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yayınladığı yasa tasarısını 66'ya karşı 351 oyla kabul ederek yeni bir tartışma başlatmış oldu. Bahse konu tasarıda, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son zamanlardaki durumuna dikkat çekilerek Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği belirtiliyor. Ve buna atıfta bulunarak deniz aşırı muhtemel operasyonlar başlığı altında 69 milyar dolarlık bir ek bütçe 2019 yılında talep ediliyor. Tasarı, 2019 mali yılı için Pentagon’a 639,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar, 700 milyon doları da savunma amaçlı olmayan programlar için olmak üzere toplam 709,2 milyar dolar harcama yetkisi veriyor. Bu tasarıyı incelediğimizde DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak eğit-donat programı için 850 milyon dolar ayrılırken Suriye için 300 milyon dolar ayrıldığını ve yine tasarının aynı kısmında “Diğer” başlığı atında ise 250 milyon dolar ayrıldığını görmekteyiz. İşte burada bahse konu husus Suriye'nin sınır güvenliği hususu olarak alt kayıtlara geçiyor.

Ve elbette tasarıya ilişkin rapor hazırlanıncaya kadar Türkiye'ye birçok silahın satışı yasaklanıyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri alması halinde ortaya çıkacak süreçlere ilişkin rapor istenilen tasarıda raporun en erken 60 günden önce hazırlanamayacağı kaydediliyor. Raporda ele alınacak silah sistemleri ise, F-35 tipi beşinci nesil savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra ve H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçakları şeklinde listeliyor. İşte tam da bu gerçekliklerle seçime baktığımızda Türkiye'nin başarılı bir seçim dönemi sonrasında muhtemel Kuzey Irak, Kandil ve Suriye operasyonlarının engellenmesine yönelik ciddi bir zaman kazanımı elde edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Elbette geçtiğimiz hafta içerisinde İngiltere ile Türkiye arasında 3 günü bulan diplomatik görüşmelerde de benzer hususlar devreye alındı. Amerika'nın Avrupa üslerinde kontrol gücünü arttırması, Dünya'yı savaşla yönetmek ve de kendi ekonomisini savaşla beslemek alışkanlığının negatif sonuçları değerlendirildi.

Peki şimdi ne olacak sorusunu kendi içimizde sorduğumuzda karşımıza çıkan süreçler aslında çok uluslu bir seçim süreci ile karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Ak Parti'nin 16 yıllık iktidarı süresince hem dışarıda hem içeride kendi öz kurmayları yerine taşıma suyuyla değirmeni döndürmesinin bedelini en son 15 Temmuz ihanet girişimi ile ödemeye başlamıştık. Türkiye'nin yeni dönemde daha akılcı çözümlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden kamu bürokrasisi ve istihbarat birimlerinin aksine siyasette var olan kutuplaşma ülkeyi hızla derin bir kaosa sürüklüyor. İşte bunu iyi gören Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Çin ve Baltık ülkeleri ile Arap ülkeleri Türkiye gibi büyük bir pastadan kendilerince büyük paylar kapma derdinde. Kısacası; Türkiye'nin Türk dostu bile kalmamış durumda ki, Müslüman dostlarının durumu zaten ortada...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.