Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçime doğru...

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2019 00:00

Siyasetin gerginleşmesinin topluma yansımaları çok sert. Öyle ki, vatandaş artık sert bir dil kullanılmasından fazlasıyla rahatsız. Ankara'dan yerele yayılan sert üslup sokağı sandığa gitmeme yönünde kararlı kılıyor! Ve belki de Türkiye tarihinin en az katılımlı yerel seçimi ile karşı karşıya kalabiliriz.

Yerel seçim sürecini Bursa özelinde değerlendirdiğimizde Mustafakemalpaşa'da Ak Parti'nin ciddi oy kaybı ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Yine Karacabey'de sessizlik had safhada. Ak Parti, sadece Bursa özelinde değil ülke genelinde de pekte karşılık bulmayan yanlış bir kitle iletişim ve medya tanıtım modeli uyguluyor. Ve yine Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı doğru ve etkili lanse edemediğini de görmekteyiz. Ak Parti'de en etkili kanat Milletvekilleri. Ak Parti Bursa Milletvekilleri neredeyse kanat takıp uçacaklar. Cenazeler, taziyeler, mahalle programları derken etkin bir iletişim ve kitle dokunuş modeli uygulayan Milletvekilleri'nin geçtiğimiz 1 aylık performanslarını bu dönem iki katının üzerine çıkarmalarını bekliyoruz. Belediye Başkan adayları içerisinde en fazla saha çalışması yapan isimler sırasıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkan Adayı Oktay Yılmaz ve Orhaneli Belediye Başkan Adayı Ali Aykurt diyebiliriz. Nilüfer Belediye Başkan Adayı Necati Şahin eksik bir yönetişim ve medya yönetimi nedeniyle sadece bilboardlarda ve bir kısım sosyal medyada var!

Ak Parti'nin karşısında en güçlü aday olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in tüm olumsuzluklara rağmen gücünü sahada daha hissedilir hale getirdiğini gözlemliyoruz. Gürsu'da Ak Parti adeta yok! Millet ittifakının Gürsu Adayı Funda Türkcoş Pekiner'in sokak ve ev gezileri Gürsu'da gönül siyasetinin en temel örneğini oluşturuyor. Ak Parti Gürsu'da oy kaybederken, Kestel'de medyadan uzak bir yöntem ile sessizlik politikası yürütmeye devam ediyor. Seçimin en sürpriz ilçesi bana göre İnegöl olacak. İnegöl'de ciddi bir Millet ittifakı yapılanması ile birlikte Saadet Partisi hareketliliği var. Saadet Partisi'nin burada Ak Parti'den büyük oy çalması ve yine Alinur Aktaş'ın Büyükşehir oylarını etkileyeceğini gözlemliyorum. Aktaş başta olmak üzere Ak adayların saha çalışmaları ve programı medya ile paylaşılmıyor ve yine basından uzak bir seçim süreci yürütülüyor. Ak Parti'nin dağ yöresinde aktif bir büyüme eğilimi gösterdiğini ifade edebiliriz. Orhaneli ve Büyükorhan'da Ak Parti'nin rekor kırmasını beklerken Keles'te Millet İttifakı adayı Ali Işık saha da etkin. Harmancık ve Yenişehir'de ise, ses var görüntü yok! Bu ilçelerden Yenişehir'de Millet ittifakı adayı ve Büyükşehir tecrübeli Ercan Özel'in güçlendiğini açıkça belirtmek gerekiyor. Özel'e en büyük desteği esnaf ve çiftçi veriyor.

Mudanya'da Ahmet Murat Ünal ile yürütülen seçim yarışının soğuk ve renksiz olduğunu ifade etmek şart. CHP'nin adayı Hayri Türkyılmaz'ın burada halkla içiçe yürüttüğü politika karşılık buluyor. Türkyılmaz'ın kendi hatalarını görerek daha ılımlı bir iletişim modelini medya ile de yürütmesi halinde şansı yüksek. Mudanya'da Bozbey mi? Aktaş' mı dediğimizde Bozbey'in saha ağırlığını görüyoruz. Alinur Aktaş'ın saha ile bütünleşmesinde sorun yok. Aksine ekibinin tıpkı Mustafa Dündar'da olduğu gibi kenti tanımayan ve kentliden uzak seçim maratonu nedeniyle her iki aday da rakiplerinin eline koz veriyor. Yine Millet ittifakı adaylarının çoğunu kimse tanımıyor. Saadet Partisi'de her ne kadar sürekli aynı isimlerle sahaya iniyor olsa bile bir türlü medya iletişimini öğrenemedi. Temel Karamollaoğlu'nun ayaküstü Bursa siyasetini bırakması ve tıpkı Kamalak gibi Bursa'yı üs görmesinde fayda olduğu kanaatindeyim. Yine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 9 günlük bir Bursa programını neredeyse netleştirdiği ve Bursa'da dev bir seçim maratonu yürüteceği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Bursa'da ciddi bir değişim eğilimi var. Bu eğilim sürecinin ekonomi ötesinde Ak Parti içerisinden sokağa yayılan ayrışma politikası ile bağlantısı çok yüksek. Ak Parti'de kartlar çok karışık. Kim hangi tarafta belli değil. Ve yine en ufak bir eleştiriye tahammül yok. Bazı Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve siyasilerin dün yanlarında olanları unutarak yola yeni arkadaşlarla çıkması da içeriden ciddi oy kaybı yaşamalarına neden olacak. Ve herşeyden önemlisi İş Dünyası net olarak Ak Parti veyahut Alinur Aktaş demiyor! İşte Ak Parti'nin en büyük sorunu da bu. Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey konusunda net ve güçlü bir duruş sergileyen Bursa İş Dünyası ile Kent Konseyi üyesi ve diğer sivil toplum kuruşları aynı öz samimiyeti Alinur Aktaş'ta gösteremiyor.

Yerel seçimlere doğru adayların ve partilerin seçim yürüyüşlerini analiz etmeye devam edeceğiz. Ama görmekteyiz ki; iktidar kendi içerisinde ayrışırken, muhalefette birkaç aday dışında bir bütünlük kazanmış değil. Ve yine muhalefet Milletvekillerini Bursa'da halen daha görmemek enteresan!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.