Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçime doğru Bursa…

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2018 00:00

Aday adaylarının sabırsızlığı devam ederken, Ak Parti’de heyecan dorukta. Kentin neredeyse tüm gündeminde yerel seçim var. Ekonominin yerel seçimlerde en büyük etken olduğunu kabul eden uzmanlar, adayların da etkili diğer faktör olduğu konusunda hem fikir. Bursa’da seçimin nabzını muhtarlar ile tutuyoruz. Çoğu mahalle muhtarının değişmesi yönünde vatandaşın talebi var. Öyle ki, çoğu mahalle de muhtar aday sayısı 10’u geçmiş durumda. Muhtarlar ile belediye başkanlarının alakasını, mahalle başkanları ile belediye başkanlarının alakasına göre yorumlamak lazım. Muhtarların hizmet götürme ve götürememe hususunda ki en büyük destekçisi belediye meclis üyeleri ve belediye başkanları. Elbette bu durum muhtarın kurumlarla ilişkisinde ki başarısı, yerel yönetim bilgisi ve yerel yönetimler ile kamu kurumlarında ki tanınırlığı olarak kademelendiriliyor. Az aday adayı çıkan mahallelerde ise, değişime kesin gözüyle bakılıyor.

Bursa’nın analizini bu denklem üzerinde kurduğumuzda yaklaşık 16 aday adayı bulunan Ak Parti Büyükorhan’da hangi aday adayını belediye başkanı gösterirseniz diğerinin ona oy atmaması gerçeği ile yüzleşiyoruz! İşte bu durumda Büyükorhan’da MHP’nin aday çıkarma gerekçesini haklı gösteriyor. Yine benzer bir durum Orhaneli’de geçerli. Orhaneli ilçesini yıllardır sözde yatırımlara terk eden Tatlıoğlu’nun ilçeyi Bursa ile buluşturamadığı da bir gerçek. Hal böyle olunca yerel halk güçlü bir değişeme imza atmak adına belediye başkanlığına MHP’den Nafiz Kaya’nın ittifak adayı olarak gösterilmesini doğru buluyor. Ak Parti’nin Orhaneli’de ki en güçlü adayı ise, Ali Aykurt.

İznik’te Osman Sargın ile yola devam edilmesi özellikle CHP’nin lehine bir durum ortaya koyuyor. Yenişehir’de Ercan Özel adaylığına halkın sıcak bakmadığı, CHP ve İP’in ortak aday olarak BESOB Başkanvekili Fahrettin Bilgit’i göstereceği konuşuluyor. Bilgit ile ilgili dosyanın Kılıçdaroğlu’na sunulduğu ve belki de Kılıçdaroğlu’nun Bursa adaylarını bizzat katılacağı programda duyuracağı kulislere yansıyor. Kentin doğusunun en önemli değişkenliği ise, Orhangazi ve Gemlik’te yaşanıyor. Her iki ilçede de somut yatırımların yıllardır yapılamıyor olması ve yine her iki ilçenin potansiyel depremde ağır hasarlı yıkıma maruz kalabilme riski önemli bir etken. Durum böyle olunca Orhangazi ve Gemlik’te partinin ötesinde aday en değerli gerçek olarak kayda geçiyor. Yine Gemlik’in Ak Parti Genel Başkan yardımcıları tarafından özenle takip edildiğini bir kere daha belirtmekte fayda var.

Dündar güçlendiriyor, Aktaş yükseltiyor…

Bursa’da Ak Parti aleyhine en olumsuz koşulları üç başlıkta sıralayabiliriz. İlk sırada batık belediyeler, ikinci sırada tıka basa dolu kadrolar, üçüncü sırada ise kurumsal ve toplumsal ilişkiler yer alıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın Altepe sonrası borç batağında olan belediyeyi nasıl ayağa kaldırdığı, minimum personel alımları ile belediyecilikte geldiği başarılı noktayı iyi okumakta fayda var. Yine İnegöl’ü adeta baştan meydana getiren Alinur Aktaş’ın merhum başkan Hikmet Şahin’in çizgisini ileri taşıması ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunu kabul etmeliyiz. Dündar ile yola devam edilmesi halinde Osmangazi’nin finans gücü Alinur Aktaş’ın en büyük kentsel yatırım gücü olacaktır kanaatindeyim. Kent merkezinde ki tüm sorunların Büyükşehir üzerinden alınarak Osmangazi Belediyesi ile çözülmesi sayesinde Büyükşehir’in ekonomik yükü hafifleyecektir. “Yük olan değil Yük alan Başkan” olarak nitelendireceğimiz Mustafa Dündar’ın şaibesiz geçmişi ve her şeyden önemlisi gönül belediyeciliğini takdir etmek gerekiyor. Reklam belediyeciliğine fırsat vermeyen, belediyesi borç batağında olduğu halde bünyesinde televizyon ve gazete kuran belediye başkanlarına karşı da olumlu örnek teşkil ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın İnegöl’de başarılı sürdürdüğü Doğu ve Karadeniz ilişkilerini iyi okumak gerekiyor. Hal böyle olunca Yıldırım’da Erzurumlu veya Muşlu bir aday ile yola devam edilmemesi halinde Karadenizli bir başkanda karar kılınması Ak Parti’nin lehine olacaktır. Yine CHP’nin Emin Balkan ile Yıldırım’a gerçekleştireceği ve Erkan Aydın ile Osmangazi’ye gerçekleştireceği seçim hamleleri içinde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar en doğru isim. ‘Dere geçilirken at değiştirilmez’ misali Bursa’nın kalbi Osmangazi’de hiçbir şaibesi ve kara lekesi, borcu olmayan Dündar’ın değiştirilmesi halinde Erkan Aydın ile CHP’nin seçim kazanmasına kesin gözüyle bakabiliriz.

Nilüfer’de en favori isim Necati Şahin olurken, Şahin ile Mudanya’da farklı bir seçim galibiyeti de mümkün. Ak Parti’nin Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de adayının net olduğu biliniyor. Seçime doğru istihdam merkezli adımlar ve yine ekonomi bazlı canlandırmalar ile Ak Parti’nin seçimi alması mümkün. Lakin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FETÖ liderini teslim alması ve başarılı bir Fırat’ın Doğusu operasyonları ile sandıklardan güçlü çıkması da an meselesi…

Bursa’nın seçim takvimini adayların belirleyeceğini ifade ederken, Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala birlikteliğinin İl ve İlçe başkanlarını senkronize hareket ettirdiğini vurgulamak şart. Çavuşoğlu ve Ala’nın başarılı yönetişimi teşkilatta çıkan fitne seslerinin de susturulmasını sağlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.