Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçim sistemi ve vekil transferleri

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 00:00

Ülkemizin daha demokratikleşmesini beklerken tam aksi yönde siyasi yasaklanmaların gelmesi için yapılan çalışmaları görmek bir Demokrat olarak bizi üzüyor. 12 Eylül 1980 darbe zihniyetinin ürünü olan seçim sisteminde ki yüzde 10 barajının kaldırılması veya düşürülmesini yıllardır bekledik umut ettik, Ne hikmetse gelen iktidarların hiç biri bunu düşürmedi ve düşürmeye yanaşmadı. Oysa geniş katılımlı Meclis'in ülke ve millet yararına olacağını biliyoruz, baraj sebebiyle bir çok oy boşa gidiyor. 3 kasım 2002 de yapılan genel seçimlerin de  Ak parti 34,42 CHP 19,42 oy almış ve TBMM de temsil hakkı kazanmışlardı iki partinin oy oranı 53,84 olmuştu Meclis dışı kalıp temsil hakkı kazanamayanların oy oranı ise 46,16 olmuştu. 2001 de kurulan Ak parti Cumhuriyet tarihinin toplu olarak en büyük milletvekili transferini 51 milletvekili ile yapıp seçimlere güçlü girerek girdiği ilk seçimde tek başına iktidar olmuştu ve 18 yıldır aralıksız iktidarını yürüten Ak parti şimdi kendi kullanıp güçlendiği ve iktidar olduğu bu yasayı engelleme çalışmaları yapıyor ne  kadar tuhaf.

Bu çalışmaların son halini ele alalım AK Parti'nin dört önerisine karşılık MHP nin ise iki önerisi olduğunu belirtti. Milletvekili transferini engellemeye dönük MHP’nin ise iki maddelik bir önerisi olduğu söyleniyor

AK Parti'nin formülleri neler? AK Parti’nin bu konudaki önerileri tam kesinleşmese de. Ancak 4 başlık üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

1-) Bir milletvekili partisinden istifa edip başka bir partiye geçtikten sonra partisine tekrar geri dönemez.

2-) Partisinden istifa eden milletvekili 6 ay içinde başka bir partiye geçemez.

3-) Bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamaz.

4-) Partisinden istifa eden milletvekili dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam eder."

MHP nin önerileri

1-) Partisinden istifa eden milletvekili 1 yıl süreyle bağımsız kalır.

2-) Seçimlere 1 yıl kala bir siyasi partiden diğerine milletvekili geçişi olamaz.

Yeni partiler yasa değişikliği ile seçime giremezlerse yeni formülleri hazır

Gelecek partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın Deva partilerinin seçime girememesi durumunda iki liderde yeni formülleri düşünüp yedekte tutacaklar.

Milletvekili transferini engelleyecek düzenleme henüz netleşmedi. Hatta daha çalışmalara başlanmadı bile. Ama “hülle” formülleri konuşulmaya başlandı. Eğer AK Parti ve MHP’nin istediği şekilde düzenleme gerçekleşir, partisinden istifa eden milletvekilinin 1 yıl ya da 6 ay boyunca başka partiye geçmesi engellenirse, 20 CHP’linin bir gecede İyi Parti’ye geçmesindeki gibi bir formül suya düşer. Ancak Ankara’da her zaman yeni çareler aranır.  Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin seçime girmesi bu yöntemle engellenirse, yeni formül hazır. Bu partilerin milletvekili adaylarının İyi Parti veya Saadet Partisi listelerinden seçime girmesi gündemde. Demokrat Parti ise yedekte hazır tutuluyor.

Ak parti ve MHP arasında kamuoyuna yansımasa da sürtüşmeler olmak ta,.  MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın çok tartışılan tweetlerin den sonra Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’na ayar veren tweetleri… Derken, Bahçeli’den “Değişiklikler hemen yapılsın” şerhi ile altı maddelik önerisi ve bitmeyen istekleri sarayı kızdırmakta dır..  Devlet Bahçeli’nin altı maddelik önerisine 7’ncisi eklenebilir; 'İttifaklar da yasaklansın, bu istek bir nevi Ak partiyi yalnızlaştırmaya da götürebilir. peki bu oldu diyelim tahmini Ak parti iktidarı kaybeder ve tamamen dağılma sürecine girer, MHP nin ise pek kaybı olmaz, zaten az sayıda milletvekili onlara yetiyor, iktidar dertleri ve hırsları yok.

AKP’nin ciddi iç meseleleri var Milletvekilleri, haziran ayı sonu itibarıyla özlük haklarına kavuşuyor. Deva ve Gelecek partilerine Ak partiden kesin ve ciddi sayıda geçişlerin olacağı aleni konuşuluyor,  Bahçeli’nin, Tayyip Erdoğan’a destek verme yerine daha çok köşeye sıkıştırıyor bize göre. MHP Genel Merkez kaynaklarına göre, Devlet Bahçeli iki büyük sıkıntıyı işaret ediyor, sarayda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin yüzde 40 barajına çekilmesi yönündeki çalışmalara çok kızıyor. Buna müsaade etmesi asla söz konusu değil. Bunun gerçekleşeceğini hissetmesi anında derhal bir erken seçim isteyebileceği iddia ediliyor.

Haziran ayı sonu veya Temmuz ayının ilk haftalarında iki yılını doldurup haklarını kazanacak olan bazı milletvekillerinin daha özgür hareket edeceği uzun zamandır kulislerde konuşuluyor. AKP’den kopacak milletvekillerinin DEVA ve Gelecek partilerine geçmesinin veya bağımsız bir grup kurabilmelerinin kesinlikle önüne geçilmesi gerektiğini düşünen  Bahçeli, bunu engelleyemezse erken seçim çağrısı yapabilir.

...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.